Yazarlar

MEBİT

'SANAT SOKAĞI'

'SANAT SOKAĞI'

Abone Ol

2012-12-04 15:00:00

 

 

Sanat gelişmiş toplumların adeta aynasıdır. Sanat bir milletin vazgeçilmez temel yapılarından biridir. Atatürk’ün de belirtiği gibi “Sanatsız kalmış toplumların hayat damarlarından biri kopmuş demektir” değişiyle ruhumuzun ihtiyaç duyduğu sanat anlayışını vurguluyor. Elbette insanoğlunun hayatını sürdürebilmesi için birçok etken gereklidir. Ancak bunlardan biri ya da bir kaçı eksik olabilir. Farkında olarak veya olmayarak hissettiğimiz sanat gereksinimi, insan ruhunu, düşüncelerini dışarıya yansıtan en önemli değerlerden biridir.

Düşünün ki, bir millet ki resim yapmaz, bir millet ki heykel yapmaz, bir millet ki tiyatro yapmaz, kısacası bir millet ki sanatın hiçbir alanıyla uğraşmaz itiraf etmeliyim ki o milletin ilerleme yolunda yeri olmadığı gibi ilerleyen çağa ayak uydurması söz konusu dahi değildir.

Sanatın tanımını, anlamını kime sorarsanız, kuşkusuz herkesten farklı farklı cevaplar alırsınız. Hemen akla gelen edebiyat, tiyatro, sinema, opera, plastik sanatlardır. Yani bireyle sanatçının, sanatını icra ettiği konser, sergi salonları, sahne gibi yerlerde buluşması düşünülür.

Dolayısıyla toplumsal yaşamı hiçbir zaman sanattan bağımsız düşünemeyeceğimize göre Sanat, insanların rahatlıkla ulaşabileceği yerde sergilenmelidir ki halka rahat ulaşabilsin. Çünkü Katıldığımız her sanatsal etkinliğin ardından, kişiliğimizin daha farklı boyuta taşındığını hissederiz. Ama maalesef ülkemizde nasıl uygulanacağı konusunda pek fikir sahibi olunmayan, bu yüzden de sadece “Sanat Sokağı” adıyla kalan yerler mevcuttur. Bu sokaklardan biri de, hepinizin bildiği Van’daki Sanat Sokağıdır. Elbette yapılan bazı etkinlikler hiçbirşeyin olmadığı anlamını taşımıyor. Ancak “Sanat Sokağına” yakışacak bir heykelin ve daha çok sanatsal çalışmaların kalıcı olarak yerleştirilmesi için uygun bir mekanın oluşturulması en azından adına yakışacak bir adım olacaktır. Bir çok inasanın en uğrak yeri

yerlerinden biri olan bu sokak, attığınız her adımda sanatı hissettrimelidir. Tabiki de sadece yapılan sanatsal çalışmalar yetmeyecek, etrafta bulunan herşey daha uygun bir hale getirilmelidir. Binaların görünümü ve çevresel düzen gibi...

Sanatın ruhumuzda bıraktığı izler iyiye, doğruya ve tabi ki gerçeğe yöneliktir. Sanattan kalan ruhumuzda hissettiğimiz duyarlılığın, günlük yaşamda davranışa dönüşmesidir. Sanat bir gereksinimdir çünkü sanat hayata dostça bir katkıdır.

  • Etiketler :
  • Van Haber