Yazarlar

MEBİT

ÇOKŞEY YAPILIYOR ANCAK…

ÇOKŞEY YAPILIYOR ANCAK…

Abone Ol

2018-01-30 15:00:00

 Kentsel mekânlar, içinde yaşayanların kimliklerinin yansıması olarak görüldüğü gibi kendisi de bir kimlik ve kişiliğe sahiptir. Bu nedenle bir kentin imajı onun tanınırlılığını arttırmakla birlikte, kimliğini de ortaya koymaktadır. Konuyu somutlaştırmak için Van örneğini vererek konuya devam etmek istiyorum.


Önceki yazılarımda da Türkiye illeri arasında Van’ın gerek doğa güzelliğiyle gerekse coğrafi konumuyla önemli bir yer sahip olduğunu belirtmiştim. Ancak ne yazık ki birçok anlamda geç kalınmış hizmetleri bulunmaktadır. Yapılan hummalı bütün çalışmalara rağmen henüz tam olarak kent kimliğini kazanmış değildir. Bunun için birçok neden sayılabilir. Bu nedenler arasında kentin biçimsel özellikleri ve tasarımı başta gelmektedir. Kentin mekânsal kullanımı, ayrıca ulaşım hizmetlerinin yaygınlığı gelişmişlik düzeyiyle ilişkilidir. Eğer kent kullanımında yayalar aleyhine bir dengesizlik varsa, o kentin yeterince kent olma yolunda ilerleme kaydetmediğinin bir göstergesidir.


Van’ın kent görüntüsünden uzak olmasının bir diğer nedeni ise, son derece çirkin çarpık kentleşmeye doğru gitmesidir. Herkesin kendi kafasında göre bir yapı diktiği imajını veren Van, kendiliğinden kendisini kent olmaktan dışlayan bir özelliğe sahip olduğunu görmekteyiz. Bu çirkin görüntünün biraz olsun örtülmesi için yeşil alan – park çalışmalarının da çok yetersiz olduğu açık ve net ortadadır.


Van’ın modern görünüme sahip olamamasının elbette en önemli nedeni yeterince bakım ve temizliğin yapılmamasıdır. Bütün belediyelerin yaptıkları başarılı projelerin yanına bu konuya daha fazla eğilmeleri ve temizlik filosunu arttırmaları, yaptıkları projeleri daha fazla gözler önüne serecektir. Yapılan kaldırım çalışmaları gayet başarılı ancak bir o kadar da bakımsız görünmektedir. Aynı şekilde kampüs- merkez yol hattı boyunca kaldırımların olmamasıyla birlikte, mevcut kırık dökük kaldırım ve refüjlere dikilmiş ağaçlar bakımsızlıktan ağaç olmanın dışında her şeye benzemektedir. Çamurdan geçilmeyen bu yol hattı Van için son derece önemlidir. Çünkü hem otogara hem de üniversite gibi kentin yüzünü gösteren bir kuruma giden yolun bu kadar bakımsız ve çirkin olması, Van için oldukça üzücü bir durumdur. Aynı şekilde Maraş Caddesi boyunca refüjlerde yapılmış ahşap saksı çalışmaları iklim koşulları göz önünde bulundurulmadan yapılmış ve mevcut durumları Van’ı kent görüntüsünde oldukça uzağa götürmektedir. Bütün bu saydığım eksikliklere daha birçok şey eklenebilir elbette. Lakin mevcut ve aciliyeti olan eksikliklerden hangi kurum sorumluysa ivedilikle hareket geçip, Van’a kent görüntüsü kazandırmaları gerekmektedir.


Van’ın Modern bir kent görünümü kazanması umuduyla…

  • Etiketler :
  • Van Haber