Yazarlar

MEBİT

BİR KENTİN YÜZÜ ÇEVRESİDİR!

BİR KENTİN YÜZÜ ÇEVRESİDİR!

Abone Ol

2016-05-20 15:00:00

Artan nüfus ve nüfusun istihdam çabaları; doğal kaynaklar üzerinde yoğunlaşarak çevre sorunlarının Van’da artmasına neden olmaktadır.


İlimizde kentsel ve kırsal alanda gözlenen en önemli çevre sorunu; atık yönetimi ve altyapı yetersizliğine bağlı “su ve hava kirliliği” dir. Tabi, buna bağlı olarak birçok çevresel sorun da ortaya çıkmaktadır.


Bu sorunların çözümü için Van’ da hizmet veren bütün kurumlar ve kuruluşlar görevlerini yerine getirmeleri gerekmektedir. Ama genel olarak baktığımıza her defasında ısrarla üzerinde durduğumuz çevresel sorunlarda ne yazık ki hala bir ilerleme kaydedilmemiştir. Sokak ve ana caddelerde çerçöp ve akılınıza gelebilecek her şey birbirine karışmış durumdadır. Özellikle Kaldırımlar ve orta refüjlerdeki düzensizlik, Van’ın belediyeleri ve diğer kuruluşlarının peyzaj anlamında ne kadar yetersiz ve ilgisiz olduğunu gözler önüne sermektedir. Şehrin adeta aynası olarak görülen kampüs – merkez yol hattında bulunan, kaldırım ve duraklar adeta kaderine terk edilmiş durumdadır.


Önemli bir diğer sorun ise geri dönüşüme yönelik yeterli çalışmaların yapılmadığı, Van’da etrafa saçılan atıklardan anlaşılmaktadır.


Aynı oranda önemli olan bu sorunların bir noktaya getirilmesinde, ilgili resmi ve sivil kurumların ortaklaşması sağlanarak, başta kurum çalışanları olmak üzere tüm vatandaşlara çevre konulu çalıştaylar yapılarak çevrenin korunması bilincinin oluşturulmasında yetkilileri harekete geçirme de aktif rol oynamalıdır. Ve gerekirse diğer illerin kurum ve kuruluşlarını örnek alarak işe başlamalıdır. Bilindiği üzere göz boyamak için yapılan kısa vadeli çalışmalar sadece maddi birer kayıptır. Bu nedenle, özellikle peyzaj ve çevre temizliği konusunda daha fazla çalışan alınmalı ve yapılan işler titizlikle takip edilmelidir.


Bu sorunların bir daha yazıya dökülmemesi umuduyla.

  • Etiketler :
  • Van Haber