Yazarlar

MEBİT

BELEDİYELERE ÇEVRE SEFERBERLİĞİ ÇAĞRISI

BELEDİYELERE ÇEVRE SEFERBERLİĞİ ÇAĞRISI

Abone Ol

2015-04-09 15:00:00

Çevre kirliliği; Bütün canlıların sağlığını olumsuz yönde etkileyen, cansız çevre öğeleri üzerinde yapısal zararlar meydana getiren ve niteliklerini bozan yabancı maddelerin; hava, su ve toprağa yoğun bir şekilde karışması olayıdır. Kısacası çevre kirliliği ekosistemin bozulmasıdır.

 

çevre temizliği konusunda maalesef çok duyarsız bir toplum konumundayız. İnsanlarımızın çevreye karşı olan hassasiyeti çok zayıftır. Özellikle de Van kentinde bu bilinç ne yazık ki henüz oturmuş değil. Ama bunun için çok mu geç? Elbette değil. Her şeyin üstesinden Elbirliği ile gelmek mümkündür. Bunun için bütün belediyelerin halkla beraber bir kampanya başlatması ve bunu kalıcı bir şekilde sürdürmesi gerekmektedir.

 

Peki, Van’da çevre ile ilgili sorunlar nelerdir.

 

> Kaldırımların ilkel dönem taşlarla yapılmış, hiçbir düzen ve temizliğin yapılmamsı,

> Çok fazla yeşil alan olmaması ve bu sorunun çözümü için farklı alternatif arayışlarının olmaması,

> Yol ve yol kenarlarının son derece kirli ve yol işaretlerinin olmamsı,

> Çöp konteynırlarının bulunmaması,

> Geri dönüşüm ile ilgili gerekli bilgilendirmelerin ve çalışmaların yapılmaması

> Yeterli temizlik personelinin bulunmaması,

> Otobüs duraklarının bir düzen içinde olmaması ve var olan duraklarında kir-pas yıkık dökük olması

> Derelerin tam anlamıyla etrafa hastalık saçıyor olmaları,

> Kısacası çevre ile aklınıza gelebilecek her türlü eksiklik ne yazık ki Van’da mevcuttur.

 

Bunun için yapılabilecek öneriler de şunlardır.

> Öncelikle belediyeler Van halkıyla birlikte hareket edip ve gerekli bilincin oturması için yoğun çalışmalar yapması gerekmektedir.

> Bunun dışında kesinlikli kaldırım ve yol düzenlenmesi bir an önce yapılması ve bunun devamlılığı sağlanmalıdır. Çünkü şunu üzülerek belirtmeliyim ki yapılan hiç bir çalışmanın devamı gelmiyor. Örneğin yapılan kaldırımlar kumdan yürüyemeyecek Kadar kirli ve düzensizdir. Özellikle Merkez – kampüs hattı boyunca hiçbir kaldırım bulunmamakta var olanda kirlilikten görünmemektedir. Bunun için zaman kaybetmeden bir çözüm yolunun bulunması gerekmeketedir.

 

 

> Yeşil Alan için gerekli alternatiflerin sağlanması ve uygulanması kaçınılmaz olmalıdır.

Çöp ve geri dönüşüm ile ilgili konteynırların bir an önce her sokak başına konulması ve sürekli temiz tutulması gerekmektedir.

> Sokakların sürekli temiz tutulması için gerekli personel alımının yapılması ve temizlik işçilerinin görevlerini en iyi şekilde yapmalarının sağlanması,

> Düzenli durakların yapılması ve gereken özenin gösterilmesi,

> Yanı başımızda bulunan Malatya, Gaziantep, Elazığ gibi illerin neler yaptığı ile ilgili bir gözlem yapılmalıdır.

 

Belediyecilik hizmet demektir. Kadir Topbaş, Osman Baydemir, Yılmaz Büyükerşen ve Aytaç Durak gibi belediye başkanlığı yapmış ve yapmakta olan tam anlamıyla hizmet anlayışıyla çalışan örnek belediye başkanlarıdır.

Unutmamalıyız kişi etrafını nasıl görürse öylede davranmaya devam eder. Bu duruma mahal vermemek için gereken bütün önlemler alınmalı ve genel bir temizlik bağlamında “Van, çevre konusunda da örnek olsun istiyoruz.” Sloganıyla bir kampanya düzenlenip, bu kampanya için hep beraber ayda bir destek verir ve elimizden gelen ne varsa yaparız. Yeterki daha temiz bir Van için adım atılsın.

  • Etiketler :
  • Van Haber