Yazarlar

MEBİT

Başkanlık Sistemi Hakkında Ne Kadar Bilgimiz Var

Başkanlık Sistemi Hakkında Ne Kadar Bilgimiz Var

Abone Ol

2015-03-09 15:00:00

Yasama, yürütme ve yargı organları arasında kesin bir ayrıma ve dengeye dayanan, yasama ve yargı organlarının demokratik denetimi içinde, yürütmenin iktidar olanaklarını genişleten bir hükümet sistemidir. Başkanlık sistemi, Başkanlık hükümeti sistemi olarak da adlandırılmaktadır. 


 

Başkanlık sistemin unsurları:


1.Başkan, halk tarafından doğrudan ve dolaylı olarak belirli bir süre için seçilir. Bu sürede hiçbir biçimde parlamento tarafından kısaltılamaz ve fesh edilemez.

2.Kuvvetler ayrılığı kesin bir biçimde uygulanır. Devlet organlarının eşgüdüm içinde aksamadan çalışması için fren ve denge sistemiyle organların yetki ve güç suiistimali engellenir.

 

3.Hükümet üyeleri başkan tarafından seçilir ve azledilir. Başkan hükümet üyelerinin düşüncelerine uymak zorunda değildir. Hükümet üyeleri yasama organı içinden Başkan tarafından seçilebilir ancak seçildikten sonra yasama organı üyeliklerini sürdüremezler. 

4.Devlet başkanı, hükümet başkanı ayrımı yoktur.

5. Başkan görevi ile ilgili işlerden dolayı sorumsuzdur.

 

Başkanlık sisteminin iyi işlemesi için gerekli olduğu ileri sürülen koşullar şunlardır:

a)      Başkanın yasama organını feshetme yetkisi olmamalıdır.

b)      Başkana yasaları veto edebilme hakkı tanınmalıdır. Başkanın vetosu da yasama organının özel çoğunluğu tarafından aşılabilmelidir

c)      Başkan yasama organının üyesi olmamalıdır.

            Türkiye’de iki yıldan beri gündemden düşmeyen tek konu başkanlık sistemi peki biz toplum olarak gündemden düşmeyen başkanlık sistemi hakkında ne kadar bilgimiz var. Bir anket yapılsa başkanlık hakkında bildiklerinizi söyleyin diye soru sorulsa emin olunuz ki 7 Haziranda oy kullanacakların hemen hemen yarısı ya bilmiyorum der ya da kulaktan duyma cevaplar verir.

 

AKP ve sayın cumhurbaşkanımız başkanlık sistemi konusunda oldukça kararlı ve ısrarlı davranıyorlar ama muhalefet ise karşı başkanlık sistemine AKP eğer başkanlık sistemini getirmek istiyorsa öncelikle toplumu başkanlık sistemi hakkında bilgilendirmesi gerekecek mitinglerde açılışlarda biz cumhurbaşkanı ile birlikte başkanlık sistemini istiyoruz bize 400 milletvekilini verin hemen başkanlık sistemini getirelim demekle olmuyor öncelikle bu başkanlık sisteminim ayrıntılı bir şekilde topluma anlat ki toplumda bilinçlensin. Toplum başkanlık sistemi hakkında aydınlatılmayıncaya kadar başkanlık sistemi gelmez Türkiye ye. Biz toplum olarak araştırmayı ve öğrenmeyi sevmediğimiz için her şeyi hazır isteriz bu yüzden AKP başkanlık sistemini iyice topluma sindirmesi gerekir ki istediği sonucu alabilsin. 

 

7 Haziran seçiminde toplum başkanlık sisteminin unsurlarını öğrenip öğrenmediğini gösterecek bize ama bu gidişata baktığımızda başkanlık sisteminin Türkiye ye gelmesi epey bir zaman alacak gibi Türkiye daha yeni bir sisteme hazır değil parlamenter sistem daha tam rayına oturmamışken yeni sistemin gelmesi zor görünüyor. Hele muhalefetin istediği gibi bir başkanlık sistemi hiç gelmez yani anlaşılacağı üzere ne iktidar dediğini yapacak nede muhalefet.      

 

Başkanlık sistemi için toplumun detaylı bir şekilde aydınlatılması gerekiyor bu ne iktidar yapıyor nede muhalefet yapıyor biz toplum olarak neyin daha iyi olduğunu neyin daha kötü olduğunu 7 Haziranda göstereceğiz. 

 

 

  • Etiketler :
  • Van Haber