Yazarlar

MEBİT

VAN’DA KENT MÜZESİ GEREKLİLİĞİ

VAN’DA KENT MÜZESİ GEREKLİLİĞİ

Abone Ol

2015-03-05 15:00:00

VAN’DA KENT MÜZESİ GEREKLİLİĞİ

Kent müzelerinin kurulma amacına baktığımızda, kent kimliğini ve kentlilik bilincini geliştiren, kentte yaşayan değişik etnik grupların; dinsel, kültürel, toplumsal yapıları arasında karşılıklı anlayış,  saygı ve ortak yaşam kültürünü güçlendirir. Bir sivil platform olan kentlilerin kentteki tarih mirasını korumasında aktif bir rol oynayan kurumlar arasında yer alır.

 Kent müzelerinin dünyadan birçok örneğine rastlanmaktadır. Türkiye’de ise bu bilinç yeni yeni gelişmeye başlamıştır.  Oysaki Türkiye tarihine baktığımızda, en fazla bu müzelerin kurulması gereken ülkelerin başında gelmektedir. Türkiye’nin birkaç ilinde var olan Kent müzelerinin daha fazla yaygınlaştırılıp, kurulmaları gerekmektedir. Bu illerden biri de kuşkusuz Van’dır.

Van Anadolu’nun en büyük kapalı havzası olan Van Gölü kıyısında toprakları verimli, akarsuları bol, iklim koşulları oldukça elverişli bir yerleşim merkezidir. Eski çağlarından beri birçok medeniyetin hâkim olduğu bir yer olmuştur.  Bu nedenle Van’da bu farklılıkları ortak bir noktada buluşmasını sağlayacak, kent müzesinin kurulması büyük önem arz etmektedir.

Peki, kent müzelerinde nelerin yer alması gerekiyor? Özellikle geçmişten günümüze kadar gelen medeniyetlerin giyim- kuşam özellikleri, kullandıkları eşyalar, el sanatları vb. birçok alanla ilgili her şey sergilenebilir. Bu kapsamda bazı kaynak malzemeleri, özellikle aile ve kurum fotoğrafları, röportajlar, başka hiçbir müze türü için olmayan önemdedir. Bunların yanı sıra sergi, tiyatro, konferans salonlarının kütüphanenin olması da müzenin sadece tek amaca değil birçok ihtiyaca karşılık vereceğinden, Van halkına önemli bir katkı sağlayacaktır. Örnek olarak İzmir’in Ödemiş ilçesinde bulunan Ödemiş Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi örneğine bakılıp incelenebilir.

Halihazırda kentin dokusunu mimarisiyle renklendiren Tekel binasının satışı, bu kapsamda ele alınmalıdır. Bu tarihi dokuyu tüccar zihniyetinden uzakta, kentin kültürel hazinesi durumunda değerlendirmek yerinde olacaktır. Merkezde işlevsel bir kütüphanenin olmayışı bu kültürel mirasımız için düşünülebilecek alternatif diğer önerimdir.

Birçok amaca hizmet veren böylesi bir Kent Müzesinin kurulması tarihten bugüne süregelen kültür farklılarının tanıtılması açısından günümüze ve geleceğe önemli bir adımdır. Burada yaşayan kent dokusu kadar zengin, etnik grupların kaynaşmasını tetikler.  Diğer bir önem arz eden durum ise turistik açıdan da ekonomiye büyük katkı sağlayacağıdır.

  • Etiketler :
  • Van Haber