Yazarlar

MEBİT

Sigaranın Sanatla Buluştuğu Yer

Sigaranın Sanatla Buluştuğu Yer

Abone Ol

2014-12-26 15:00:00

Türkiye toplumu olarak en büyük eksikliklerimizden biri de sanata göstermiş olduğumuz saygıdır. Bin bir emek ve çaba harcanarak hazırlanan tiyatro, sinema, plastik sanatlar sergisi eserlerimize yeteri kadar ilgi gösterip onları izlemeye bile gitmiyoruz.

 

 

Peki, bunun nedeni ne olabilir? Elbette ki eğitim sistemimiz; çünkü maalesef okullarımızda bu konuda yeterli bilgi verilmemekte ve böylelikle sanata ilgi kazandırılmamaktadır.

 

 

Büyük şehirlerde bile parmakla sayılabilecek kadar az tiyatro ve sergi salonları mevcutken, Anadolu dan bahsetmek bir trajediden ibaret kalır

 

 

Bu konu açısından Van’ı değerlendirdiğimizde; Depremden öncesinde bile sanata ilgi azken, deprem ile beraber sanki enkazın altında kalıp maalesef kurtarılamamıştır ya da kurtarılmak istenmemiştir mi demeliyim bilmiyorum?

 

 

Tiyatro sanatçılarının oyunlarını hala çadırda yürütüyor olması, Van’da sanata ne kadar değer verildiğinin en çık göstergesidir. Sanatsal ve kültürel faaliyetler etkililer için önemli olmaya bilir ancak temsil ettikleri makamların asli bir gereği olarak bu tür faaliyetleri desteklemek ve geliştirmek zorundadırlar. Ama maalesef Van bu anlayışa sahip yöneticilerden yoksundur.

 

 

 

Yazımın başlığına gelince; ilk bakışta alakasızlık hissi verdiğinin farkındayım ancak; bu yazıyı kaleme almamın asıl sebebi ‘’Sanat Sokağı’’ ismiyle kamufle edilen ama aslında kaçak sigara satış merkezi olan sokağımız olduğu için bu başlığı uygun gördüm.

 

 

Sokak ismi konusuna değinmişken Van Büyük Şehir Belediye Meclisine bir çağrıda bulunmak istiyorum. Sanat sokağının ismi süratle; kaçak sigara satış merkezi veya illa içinde bir sanat bulunması gerekiyorsa kaçak sigara satma sanatı olarak değiştirilmeli ve sokağın çamurlarına Van Büyük Şehir Belediyesi çalışıyor ibaresi yazılarak kurumaya bırakılmalıdır.

 

 

İkinci öneri biraz daha uygun gibi görünüyor çünkü başka şehirlerde (ör: İstanbul, Bursa, İzmir vb.) kaçak sigara satan seyyar kişilere ve esnaflara ağır cezalar uygulanırken; Van’da bunu bir sokak ismi olarak anılacak kadar serbestçe yapabilmek elbette bir sanattır.

 

 

Birde artık her ne kadar kamuda plaket dönemi bitmiş olsa da son bir defaya mahsus olarak Van’ın mülki ve idari amirlerine bu konuya göz yumma başarılarından dolayı mutlaka birer plaket verilmelidir.

  • Etiketler :
  • Van Haber