Yazarlar

MEBİT

GÜNEŞİN ŞEHRİNE GÜNEŞ DOĞACAK MI?

GÜNEŞİN ŞEHRİNE GÜNEŞ DOĞACAK MI?

Abone Ol

2014-11-21 15:00:00

Van’ın bugünkü yapılanma şekli yıllar öncesinin şartlarına göre oluşturulmuştur. Bugünün şartları ise artık çok değişmiştir; şehrin nüfusu değişmiş, yapısı değişmiş ve hepsinden önemlisi şehirde yaşayan insanların beklentileri değişmiştir. Bugün Van’ın nüfusu bir milyonu aşmıştır. Bu büyüklükteki bir şehrin artık normal bir şehir gibi yönetilmesi mümkün değildir. Şehrin sorunlarının çözüme kavuşması için yönetimin ve diğer bütün kurumların biran önce harekete geçmesi, Van gibi büyük nüfusa sahip gelişmiş şehirlerin yapısı incelenmeli, bu şehirlerden yapısal özellik itibariyle Van a daha çok benzeyen ve sorunları çözmede başarılı olan yönetim şekli örnek alınmalıdır.


Kentsel yaşamı ve halk sağlığını olumsuz yönde etkileyen sorunların başında, çoğunlukla alt yapı eksiklikleri, planlama hatası, yanlış arazi kullanımı ve inşaatı devam eden yapıların halkın yaşam alanlarını yani kaldırımları engellemeleri ile ilgilidir.



Her defasında bu sorunları dile getirsek de çözüme kavuşturulamayan en önemli sorunlardan biri de ulaşım sorunudur. Her geçen yıl daha da ağırlaştığından bir an önce çözümlenmesi gerekmektedir. Bu sorunun çözümü için toplu taşıma hizmetlerinin geliştirilmesi şarttır. Ancak çözüm için sadece kâğıt üzerinde bir şeylerin yazılıp çizilmesi bir fayda sağlamadığı gibi halkı kandırmaktan başka bir şey ifade etmemektedir. Hala ilkel dönem yöntemiyle muavinlerin aralarda sıyrılıp para toplaması, avazının çıktığı kadar bağırıp “para üstü, parasını vermeyen” gibi ifadelerle yolcuları rahatsız etmesi açıkçası Van kenti için çok utanç verici bir durumdur.



Van’ın en önemli eksiklerinde biri de depremde yıkılan bazı kurumların hala konteynırlarda hizmet veriyor olmalarıdır. Bu kurumların bu şekilde hizmet veriyor olmaları hem kurum hem de kent için önemli bir kimlik kaybıdır.



Bütün bu sorunların çözümünde yapılması gereken tek şey; kâğıt üzerinde yazılanları uygulamaya geçirmektir. Her defasında birçok toplantının yapıldığını, bu sorunların artık çözüme kavuşturulduğunu duysak da artık halk duyulana değil gördüğüne inanmaktadır. Büyük Şehir unvanını taşımasına rağmen aynı unvandaki hiçbir şehirle karşılaştırılamayacak kadar (maalesef) kötü olan ortaçağın gözde şehirlerinde güzel şehrimiz Van’ın sorunlarının bir an önce çözüme kavuşturularak her açıdan hak ettiği konuma getirilmesi umuduyla.
  • Etiketler :
  • Van Haber