Yazarlar

MEBİT

VAN GÖLÜ VE KADERİ

VAN GÖLÜ VE KADERİ

Abone Ol

2014-06-16 15:00:00

Derin maviliği eşsiz görünümüyle Van Gölü; yazık ki bir çöplüğü andırmakla kalmayıp Van Kalesi nden İskele ye kadar inşaat hafriyatlarıyla doldurulmuş durumda.

 

Van Gölü’ndeki kirlilik her geçen gün biraz daha korkutur hale geliyor. Gölde oluşmaya başlayan çöp yığınları, bir an önce önlem alınması için adeta çığlık atıyor. Göl çevresinde bulunan arıtma tesisleri de tam kapasite çalıştırılmadığı için göle faydadan çok zarar veriyor. İlimizi tanıtma amaçlı yapılan çalışmalar gibi bu tesislerinde, nafile olduğunu açıklayan uzmanlarla hemfikirim. Eminim ki Van’da yaşayan her duyarlı vatandaş da aynı konuda muzdariptir. Ülkemizin en büyük gölünde oluşmaya başlayan böylesi kirlilik Van ilimiz için utanç verici bir durumdur. Özellikle merkez- kampüs yolu buyunca dizilen inşaat firmaları tarafından önemsenmeyen bu sorun gün geçtikçe daha da çirkin görüntülere sebebiyet vermektedir. Birçok kentte yapılan yapay göllere önemli derecede hassasiyet gösterilirken, Van Gölü gibi tarihi ve doğal güzellikleri olan değerli bir göl, nasıl olurda bu kadar göz ardı edilir? Açıkçası akıl sır erdiremiyorum.

 

Kirliliğin Van Gölü’nde sebep olduğu sorunlardan biri de çözünmüş oksijen düzeyinin azalmasıdır. Bu durum göl içerisinde yaşayan canlıların ve en önemlisi endemik tür olan inci kefali balığının yaşamını tehlikeye atmaktadır.

 

Bu konuda yapılacak birkaç şey vardır ki bunların basında, halkın çevre duyarlılığı hakkında bilinçlendirilmesi gelir. Bu bağlamda kıyı şeridindeki firmaların duyarlı olması, görüntü ve çevre kirliliği yaratan bu işyerlerinin uygun bir yere taşınmasıdır. Belediyelerimizin; elimizdeki bu essiz hazineyi korumak, ortak kaygısı olmalıdır. Van gölü ve çevresinin bir çöp yığını olarak değil, insanların yararlanacağı dinlenme ve huzurun adresi olarak kamuya kazandırılması gerekmektedir. İnşaat firmalarının adeta gasp ettikleri Van gölü çevresi tamamen park ve sahil yolu olarak değerlendirilmesi Van için önemli bir yatırım olacaktır.

  • Etiketler :
  • Van Haber