Yazarlar

MEBİT

SEÇİMLER BİTTİ ŞİMDİ VAATLERİ YERİNE GETİRME ZAMANI

SEÇİMLER BİTTİ ŞİMDİ VAATLERİ YERİNE GETİRME ZAMANI

Abone Ol

2014-04-16 15:00:00

2014 yerel seçimleri zorlu bir maratonu geride bırakarak, yeni başkanlar mazbatalarını alarak göreve hızlı biçimde başladılar. Bu görevlerini başarıyla yürüteceklerinden kuşkumuz yoktur.


Artık seçim bitti daha yoğun bir süreç içinde halk vaat edilen her şeyin hayata geçirilmesini bekliyor.


Cumhuriyet tarihinde ilk kez yerel seçimlere ‘Büyükşehir’ unvanıyla giren Van, artık sadece bir belediyeyle değil dört belediye ile hizmet verecek. Bu da dört koldan çalışmak anlamına geliyor ki, sorunların daha çabuk çözüleceği ve daha çabuk kalkınan bir Van olacağının göstergesidir.


Belediyecilik hizmetleri denilince, akla daha çok şehrin fizikî yapısına dair hizmetler gelmektedir. Bu hizmetler elbette belediyenin en temel görevidir. Ancak fiziki yapının düzeltilmesinin yanında sosyal belediyeciliğin de aynı şekilde önemsenmesi gerekiyor.


Van kentinin birçok eksiğinin olduğunu her defasında belirtiyoruz. Ancak bu eksikler tamamlanamayacak sorunlar değildir elbette. Yapılması gereken tek şey seçim öncesinde bu eksiklerin giderilmesine dair vaat edilenlerin hayata geçirilmesidir. Nedense her seçim öncesi adaylar, aday gösterildikleri bölgelerinin eksikliklerine çözüm önerileri noktasında birbirleriyle yarışırlar ancak seçim sonra bu eksiklikler ve sunulan çözüm önerileri bir anda unutuluverir.


Peki, nedir bu eksikler?


Van’ın temel ihtiyaçları düşünülerek projelerin gerçekleştirilmesi ve bu projelerin sadece geçici dönem için değil, uzun vadede cevap verecek çözümler olması gerekiyor.


Modern altyapı çalışmalarının Van’ın en ücra köşelere kadar yaygınlaşmasına destek olunmalı, modern bir şehrin en önemli unsurlarından olan meydan ve parkların öneminin bilincinde olarak, kentteki tüm halkın rahatça seyahat edebileceği bir bütün olarak planlanmalıdır.


Van’da sorunların başında gelen tüm ulaşım seçenekleri tarihi ve turistik potansiyeline göre tasarlanmalıdır. Van’da hızla inşa edilen yeni binaların kentin ruhuna uygun yapı tiplerinin olması gerekmektedir.


Van’ın ulaşım sorunu kadar, çevre kirliliğinin de artık kalıcı bir çözüme kavuşturulması belediyenin ilk etapta çözmesi gereken görevidir. Bu sorun sadece merkezi yerlerde değil, aynı şekilde her sokağın çöplerle boğuştuğu bir kısırdöngü halini almıştır. Bu nedenledir ki sadece Devlet Büyüklerinin Van’a gelemsiyle birlikte temizlik gören Van halkı, bu temizliği ve önemi her daim görmelidir.


Büyükşehir belediyesine dâhil edilen köylere de gereken değer verilmelidir. Şehirde çözülmeyi bekleyen bu sorunlar aynı şekilde köylerde de ele alınmalıdır. Yol, su ve sokak düzenlemeleri gibi.


Kısacası Akıllı ve mantıklı projeler yürütmek, planlamak daha gerçekçi olacaktır. Bu sayede ne halkı kandırmak olacak ne kendini kandırmak olacaktır.

  • Etiketler :
  • Van Haber