Yazarlar

MEBİT

İNSAN UNSURU

İNSAN UNSURU

Abone Ol

2013-07-08 15:00:00


 

Yazılarımın birçoğunu genel olarak çevre ile ilgili problemleri dile getirmek için yazıyorum. Çevre sorunları, insanları uzun süre meşgul eden konulardan biridir. Hatta ömrünün sonuna kadar devam eden önemli konulardan bir tanesidir. Bu elbette Van’a özgü olan bir sorun değildir. Dünya’nın birçok yerinde karşılaşılan bir durumdur.

Ancak Van gibi doğa güzelliğine sahip olan bir şehir nasıl olurda bu kadar göz ardı edilir doğrusu şaşırmaktayım. Çünkü bazı çevresel sorunları çözmek olağanüstü bir teknoloji ya da güç gerektirmiyor.

Doğayı kirleten ve ekolojik dengeyi bozan başlıca etken İNSAN unsurudur. Normal şartlarda kendi kendini temizleme özelliği olan doğa, insanların çeşitli faaliyetleri sonucu aşırı olarak kirlenmekte ve kendi gücünü aşan bu kirlenmeyi temizleyememektedir. Tıpkı Van gölü çevresindeki inanılmaz boyutlara gelen çöp yığını, duraklarda, kaldırımlarda, yollarda ve daha birçok yerde biriken bu çöp yığınları gibi daha birçok örnek verilebilir.

Çevre temizliği bir toplumun aynasıdır. Temiz bir toplum olmak zorundayız. Temiz ve medeni toplumlar, her zaman çevre temizliğine önem vermişlerdir. Sadece insan sağlığı değil, çevre sağlığı açısından da önemlidir. Son yıllarda özen gösterilmeye çalışılan çevre temizliği konusunda, insanların biraz daha duyarlı olması gerekmektedir.

Hepimiz temiz bir şehirde yaşamak isteriz. En büyük temizliğin kirletmemek olduğunu bildiğimiz halde her nedense temizlik kuralarına özen göstermeyiz. Özellikle sigara tiryakilerimiz içtikleri sigara izmaritlerini, içtiğimiz su kutularını ve benzer birçok şeyi sokağa atmaya inanılmaz boyutta önem göstermekteyiz.

Belediyelerin yapmak zorunda olduğu temizlik çalışmalarına, vatandaşlar köstek değil, destek olmalıdır. Belediyelere siyasi gözle bakmak yerine, hizmet kapısı olarak bakmak lazımdır. Gerekirse mahalle muhtarları kendi mahallelerindeki insanların aydınlatılması konusunda yetkili kılınmalıdır.

Çevremizi kirletenleri uyarmalı ve bu kötü alışkanlıklarından vazgeçirmek için gayret göstermeliyiz. Bunu yaparken nezaket kurallarına dikkat etmeli, karşıdaki kimseyi üzmemeye özen göstermeliyiz. Sağlıklı, mutlu, huzurlu, barış içinde yaşamak için basit gibi görünen ama hayatımızın en temel sorunların başında gelen çevre sorunlarının çözülmesiyle mümkündür.

 

İnsanlığın daha duyarlı olması dileğiyle…

  • Etiketler :
  • Van Haber