Yazarlar

MEBİT

BALIK İSTİFİ YOLCULUK

BALIK İSTİFİ YOLCULUK

Abone Ol

2013-04-16 15:00:00

Van gittikçe genişliyor, genişledikçe nüfus artıyor, bunların neticesinde de ulaşım sorunu doğuyor. Kentlerin en büyük sorunu, su, elektrik, gıda ve ulaşım...

Bugün Van da kullanılan ulaşım aracı minibüslerdir. Türkiye nin birçok yerleşim yerinde de şehir içi ulaşım minibüsle yapılır. Fakat Van’da ulaşım sorunu Türkiye’nin diğer yerleşim yerlerinden çok farklı. Bugün Büyük Şehir olmuş bir kent için en önemli ve çözülmesi gereken sorunların başında gelmektedir.

 

Toplu taşımanın büyük bir sorun olduğu yerlerin başında gelen kampüs hattı, özellikle de Araştırma Hastanesi’nin Kampüs içine taşınmasından sonra doğan sorunlar, almış başını gidiyor. İnsanların birbirine ezerek ve hareket halindeki otobüslerin kapılarına asılarak binmeyi başardıkları otobüslerde yolculuk sırasında da çile sürüyor. Yolcu sayısı bakımından yoğun olan hatlardaki otobüslerin yetersiz kalması nedeniyle kapasitenin üzerinde yolcu taşımak zorunda kalan otobüslerde insanlar üst üste balık istifi gibi yolculuk yapıyor. Herhangi bir durakta inmek isteyen biri otobüsün içindeki yoğunluk nedeniyle orta ya da arka kapıya ulaşmak için diğer yolcuları itmek zorunda kalıyor. Üst üste yapılan yolculuk nedeniyle özellikle yaşlı insanlarımız mağdur oluyor. Otobüslerin havasız kalması nedeniyle nefes almak bile zorlaşırken, otomatik kapıların açılıp kapanması sırasında yolcular sıkışma tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor.

 

İnişler için kullanılması gereken orta ve arka kapılardan otobüse binmeye çalışan onlarca kişi nedeniyle insanlar arasında tartışmalar çıkıyor. Hakaretleşmeye varan tartışmalar nedeniyle özellikle kadın ve çocuklar tedirgin olurken, tartışmayı yatıştırmak otobüslerde görevli olan yardımcı ve şoförlerine düşüyor. Yoğunluk nedeniyle balık istifi gibi yolculuk yapmak zorunda kalan öğrenciler ile otobüs şoförleri arasında da gerginlikler yaşanıyor. Buda gösteriyor ki şöförlere bu konu ile ilgili ciddi bir eğitim verilmelidir. Çünkü geleceğin

teminatı, üniversite öğrencilerinin hoşgörüden uzak ve kaba şöför ve muavinler tarafından ite kalka taşınması Van ve Vanlı için içler acısı bir temsiliyettir.

Büyük projeler peşinde olan Van kenti, Büyük Şehir olduktan sonra küçük sorunları çözmekle başlamaya çalışsa eminim ki daha büyük işler yapma yoluna gidecektir. Çünkü merdiven basamak basamak çıkılır.

 

Peki, ama şehir içi ulaşımda ne tip araçların kullanılması bu büyük sorunu çözer? Bu konuda kullanılacak üç tip araç var.

a) Küçük otobüsler

b) Büyük körüklü otobüsler

c) Raylı sistem (tramvay)

 

Bu üç araç tipi zaten Büyük Şehir olmuş bir kent için zaruri bir ihtiyaçtır.

 

Özellikle birçok tecrübe şunu gösteriyor: Raylı taşımacılık öncelikle kampüs ve şehir merkezi arası yapılması şart. Bunun yapılması Üniversite’de okuyan 23 bin öğrencinin gönlünün kazanılması demektir. Raylı taşımacılık daha güvenli ve bağımsızlık getiricidir. Bunun önemli bir sebebi, raylı taşımacılık sistem ve araçlarının çok daha tanımlı ve ayrıntılara kadar tasarımlanmalarının mümkün olmasıdır. Zaman, mekân ve işleyiş faktörleri raylı taşımacılıkta ince bir ayara tabi tutulabilir.

 

Ancak yıllardır dilden dile dolaşan, oldu olacak olan tramvay ne hikmetse bir türlü hayata geçirilemedi…

 

Problemlerin çözülmesi umudu ile...

  • Etiketler :
  • Van Haber