Yazarlar

MEBİT

ADINI KOYAMADIM VAN’IN YOLU

ADINI KOYAMADIM VAN’IN YOLU

Abone Ol

2013-03-25 15:00:00

Endüstri Çağı nın başlangıcından bu yana insanlık çılgınca bir yarışın içine girmiştir: Gelişmek! Ancak bu hızlı gelişme çabaları ne yazık ki bir çok korkunç olayıda beraberinde getirmektedir. Bunların başında hepimizin bilidiği ve eminim ki rahatsız olduğu çarpık kentleşme gelmektedir.Kentlere göç tarih boyunca yaşanmakta olan, zaman zaman azalıp çoğalan ama hiç bitmeyecek bir süreçtir, Bu süreçte kentlere gelen çok sayıda insan, doğal olarak, barınma ihtiyaçlarına çözüm bulmak zorunda kalmışlardır. Van ili kentleşme yolunda hızla ilerlemeye çalışan bir şehir konumuna gelmeye çalışsada ne acıdır ki korkunç derecedeki plansız yapılanma bu şehri feci bir görüntü kirliliğine götürmektedir. Van’ın bu sorun sadece arka sokaklarda değil en uğrak yerlerde bile hat safhadadır.

 

 

Şehrin merkezinde korkunç bir görüntü, sokak aralarında şaşırtıcı derecede bir plansızlık, aynı şekilde şehrin dışına doğu gittiğimizde bütün sorunlar buralarda da kendini ön plana çıkarmaktadır. Önüne gelen boş araziyi bulmuş ve hiç bir düzeni göz önünde bulundurmadan dikmiş “binaları”.Kaleleri, gölü ve diğer tarihi yapılarıyla bölgede turizm potansiyeli en yüksek illerinden biri olan Van ın şu anki kent yapısı maalesef çekici değil aksine itici bir durum almıştır. Hızla sanayileşme süreciyle birlikte bir yol almaya çalışan Van ili kentleşme bağlamında da kendisine biran çözüm yolu bulmalı ve bir düzen oluşturmalıdır. Sedece korkunç düzensiz kentleşme sorunu mu? Elbette hayır.Oluşturulmaya çalışılan “yeşil alan” bölgeleride ne yazıkki bırakın yeşili, çöplerle almış başını gidiyor.

 

 

 

Gözünüzü nereye çevirseniz ciddi bir çevere kirlilği sorunu. Caddeler ve kaldırımlar yapılan inşaatlar yüzünden kırık- dökük bir vaziyette. Yapmayın demiyoruz ama sadece kendinizi düşünerek hareket edemezsiniz. Yaptığınız işi çevrenizi düşünerek yapmalı ve gereken önlemleri almalısınız. Görülüyor ki Van bugün, yasal ve yasal olmayan yerleşmeler ve yapılarla, gittikçe hızlı bir şekilde kullanışsız sağlıksız, çevreyle uyumsuz, çirkin ve çarpık kentleşme ile kaplanmaktadır. Üstelik bütün bu çirkinlikler için büyük zaman, emek ve para harcanmaktadır. Asıl felaket ise gelecek kuşaklara bırakılacak bu kötü mirasın düzeltilmesinin zorluğu, hatta olanaksızlığıdır.Hiç kimse çarpık kentleşme olayından kendisini soyutlayamaz.

 

 

İş işten geçti diyerek yenilgiyi kabullenmek ise gelecek kuşaklara karşı yapılabilecek en büyük sorumsuzluktur. Her şeye rağmen bir şeyler yapılabilir ve yapılmalıdı.Van, coğrafi konumu, tarihsel ve doğal zenginlik ve güzellikleri ile geleceğin en şanslı şehirlerinden biridir. Ancak, çarpık kentleşme ile bu şans kaybedilebilir. Van bu şansını kaybetmeden ciddi bir plan yapmakla değil bu planı zaman kaybetmeden uygulama yoluna gitmelidir. İşte o zaman adını koyamadığımız bu yola bir isim bulma imkanı doğabilir.

 

  • Etiketler :
  • Van Haber