Yazarlar

MEBİT

VAN’IN KALKINMASI

VAN’IN KALKINMASI

Abone Ol

2013-02-25 15:00:00

Van’da meydana gelen iki büyük depremin ardından şehrin yeniden ayağa kalkması için hükümet tarafından çıkarılan teşvik yasası ve yeni bir kalkınma programı hızla hayata geçiyor. Daha önce de Van Tekstil Kent Projesiyle ilgili yazmış olduğum yazıda belirttiğim gibi böylesine devasa bir projenin Van’ın kalkınmasında büyük rol oynayacağı şimdiden sinyallerini veriyor.

 

Bu projeyle ilgili merak konusu olan birçok detay da artık açıklığa kavuşmuş durumda.

 

Van Hakkâri Karayolu’nun 7. Km sinde 575.000 dönüm üzerine kurulacaktır. Tekstil Kent Yerleşkesinde 45 Fabrika alanı hazırlanması planlanmaktadır. İçerisinde sosyal donatıları da bulunacak Van Tekstil Kent, tam anlamıyla bölgenin en büyük üretim merkezi olmaya aday durumda. Hazır Giyim üretiminin yanında, kumaş üretiminin de gerçekleştirileceği böylesine bir üretim merkezinde, birçok pazara hitap edebilecek konuma gelmesi Van’ı ekonomik bir canlılığa götürecektir.

 

Kente şimdiden çok büyük bir talebin olması, halkın bu projeye ne kadar ciddi baktığının ve bir o kadarda ihtiyaçlarının olduğunun göstergesidir.

 

Deprem sonrası yaklaşık 200 kişiye istihdam sağlayan ve çoğunluğunu kadın oluşturan Meye Tekstil, Van’a gelen yatırımcıların başında geliyor. Gidip gördüğümde bir atölyeyle karışılacağımı düşündüğüm bu üretim merkezinde son teknolojinin kullanıldığı bir fabrika olarak görmek gerçekten çok gurur vericiydi. Şu anki üretim merkezlerinde iş yetiştiremediklerini belirten Meye Tekstil yöneticileri, Gündemde olan Tekstil Kent projesi kapsamında Van’a gelecek olan yatırımcıların başarılı bir performansla iyi bir sonuç vereceğinin de kanıtıdır.

 

Böylesine önemli bir proje, iş olanağı sağlamasının yanında, toplumsal rehabilitasyona da katkısı olacağı şüphesizdir. Çünkü hepimizin bildiği gibi ekonomik özgürlüğü olan bir toplum, daha emin adımlarla yol alır ve şiddetten de uzak kalır. Özellikle kadınların evden çıkartılması, üretime katılması, kimlik sahibi olması açısından da çok önemli bir role sahiptir.

 

Anlaşıldığı gibi Tekstil kentin kurulmasına sadece ekonomik olarak değil sosyal bir vaka olarak da bakmak gerekir.

 

Böylesine bir projenin bir başka versiyonu da Batman’da uygulandı ve başarılı da bir sonuç alındı. Eski tütün fabrikalarından bozma yapılan atölyeler şuan da 3 bine yakın kadına iş olanağı ve sosyalleşme imkânı sağlamıştır. Görülüyor ki istikrarın olduğu yer neresi olursa olsun başarılı sonuçlar alınabiliyor.

 

10 bin kişiye doğrudan istihdam kapısı açacak, özellikle kadınların istihdamına çok büyük katkı sunacak, Van’ın Uluslararası Ticaret hacmi ve potansiyelini arttıracak, Kentin ekonomisine ve esnafına ciddi bir hareket katacak, Tekstile yönelik eğitim ve kurs alanları sağlayacak, Batıya giden Vanlı tekstil çalışanları ve yatırımcıları tekrar Van’a yöneltecek, Van Tekstil Kent Projesi entegre bir proje olacaktır.

  • Etiketler :
  • Van Haber