Yazarlar

MEBİT

İDEAL BİR ÜNİVERSİTE

İDEAL BİR ÜNİVERSİTE

Abone Ol

2012-12-28 15:00:00

 

Bir değişim, bize gelişme fırsatını sağlayacak olan bir sonraki değişime yol açar.

                                                                                                                Vıvıen BUCHEN

İnsanların içinde yaşadıkları çevreye ve topluma karşı sorumlulukları bulunmaktadır. Bu sorumluluklar hayatımızın sadece belirli yerlerinde değil her yerinde geçerli olmaktadır. Yani kısacası hayatımın bir parçasıdır topluma ve çevreye olan sorumluluklarımız. Ve böylede olmalı ki sürekli başka nesillere aktarılabilsin.

 

Sorumluluk alanı içine giren en önemli yerlerden biri de kuşkusuz bilim üreten, eğitim ve öğretim sunan Üniversitelerdir.

 

Üniversiteler, kuruluşlar olarak sosyal sorumluluk yönünden diğer organizasyonlardan çok daha önemli bir ödev ve sorumluluk ahlakına sahip olmak durumundadırlar.

 

İdeal üniversitelerde ülkenin gelişmesi, ilerlemesi için, üniversite ve sanayi işbirliği içinde olmalıdır. Ortak projeler oluşturmalı ve bunun üzerinde çalışmalıdır.

 

İdeal bir üniversitede öğrenciler arasında saygı vardır. Üniversite öğrencileri arasında dil, din, ırk, renk, mezhep ayrımı gözetmeden. Herkes eşit haklara sahiptir. Bu kural aslında ideal dünyanın da kuralıdır.

 

Bizce ideal üniversiteler sanatı ve kültürü sadece kendi öğrencileri ve kendi öğretim üyeleri için yapmaz. Asla kendi içine kapanmamalıdır Çünkü Sanat ve kültür aydınlanmanın ilk ışıkları ise bunu halkına sunmalıdır. Şehir içinde üniversiteye ait kültür ve sanat salonları

bulunmalıdır. Bu salonlar aynı zaman da üniversite öğrencilerin kendilerini geliştirmesi için uygun birer ortam da oluşturacaktır.

 

İdeal bir üniversite de her şeyden önce ideal sosyal alanlar ve ideal bir peyzaj olmalıdır. Öğrenci üniversite alanına girerken kendisine sıcak bir ortamda hissetmeli ve kendisini o üniversiteye ait hissetmeli ki o Üniversite’den geleceğe daha güvenle bakabilsin. Bu yüzden sıkı bir çevre düzenlenmesi yapılıp denetlenmelidir. Çünkü Üniversiteler öğrenciler için sadece bilgi edinme yeri değil. Birçok yerden gelen öğrencilerin sosyalleştiği kurumlardır. Bu nedenle Üniversitelerde öğrenciler için uygun çalışma alanları, öğrenci topluluklarının ve kulüplerinin toplantılarını yürütebileceği ayrı odalar, daha uygun kafeler, Sineması, alışveriş merkezi, birçok küçük restoranı içinde barındıran alanlar oluşturulmalıdır. Bütün bunlar bir üniversite için lüx değil kesinlikle ihtiyaçtır.

 

İdeal bir üniversite içinde bütün bunların yapılaması ve oluşturulması için herkesin birlik olması gerekir ki geleceğe taşınabilirliği ve gelişebilirliği açısından anlam ifade etsin. Arzu varsa elbette çözümde kapıdadır.

  • Etiketler :
  • Van Haber