Yazarlar

MEBİT

VAN GÜZEL, AMA…

VAN GÜZEL, AMA…

Abone Ol

2012-10-04 15:00:00

 

“Bakarsan bağ olur, bakmazdan dağ olur.”

 

Demiş büyüklerimiz. Nede kısa ve öz bir şekilde dile getirmişler büyük sorunları. Bu gün Türkiye’nin genel sorunlarına bakıldığında belki de başata çevre düzenleme, binaların dış cephe kirliliği başı çekecektir. Bazı illerimizde tabi bu sorun gerçekten çok ciddi bir hal almıştır. Bunlar arasında Van da kendini göstermektedir.

Bildiğimiz üzere Doğu Anadolu Bölgesi’nin en eski ve en önemli kentlerinden birisi olan Van, özellikle 1980’den sonra kırsal alanlardan yapılan göçlere bağlı olarak hızla büyümüştür. Hızlı nüfus artışına paralel olarak Kentin imara açılmayan tarım alanlarına doğru plansız ve gelişigüzel bir şekilde genişlemesi, maalesef göz estetiğini ciddi anlamada rahatsız eden kötü bir düzenlemeyi de beraberinde getirmiştir. Bunun en büyük nedeni de elbette, planlama hatası ve yanlış arazi kullanımı ile ilgilidir.

Özellikle Van’ının belirli ve merkezinde mevcut olan sokakları var ki, diyecek tek söz bile bulamıyorum. Çünkü bu sokakların söz konusu sorunlarının boyutu gün geçtikçe büyümektedir. Özellikle binaların dış cephe sorunu ve hiçbir plan göz önüne alınmadan yerleşen çarpık esnaf dükkânları ne yazık ki sokakları kasvetli bir duruma sokmuştur.

Van’da ki bu sorunun giderilmesi için bütün yetkililer bir masaya oturup ciddi bir çalışma yapmaları gerekmektedir. Bulunacak çözüm yolları aslında hepimizde bildiği gibi bu konuda eğitim almış ve işini iyi bilen insanlar tarafından yapılmalıdır. Özellikle bugün Türkiye’de düzensiz çevre düzenlemesi sorunların giderilmesi için Doğal ve kültürel kaynakları ve fiziksel çevreyi insan yararı, mutluluğu, güvenliği, sağlığı ve konforu için estetik ve bilimsel ilkeler çerçevesinde ele alan, mekân ve yaşam ortamı oluşturan, Üniversite eğitimini almış birçok Peyzaj Mimarlarına önemli görevler düşmektedir. Ama ne yazık ki Türkiye’de bu gibi önemli işler, hep bilmeyen, hatta yakından uzaktan alakası olmayan insanlar tarafından gerçekleştirilmektedir. Ve sonuçta hepimizin gördüğü gibi ortadadır.

Yukarıda bellirtiğim merkezde bulunan sokaklardaki binaların dış cephe görüntüsü sorunları, çevre ve yörenin doğal, kültürel, tarihi, ekonomik, estetik, görsel değerlerini ve özgün kimliğini koruyarak ön plana çıkaran bir projelendirme anlayışıyla hareket edilerek, Van’ının geleceği ve turizmi açısından çözüme kavuşturulması gerekiyor.

İşte bütün bunlar daha güzel bir Van için…

  • Etiketler :
  • Van Haber