Yazarlar

MEBİT

TEBRİKLER İNSANOĞLU!

TEBRİKLER İNSANOĞLU!

Abone Ol

2012-06-29 15:00:00

Çevre kirlenmesi çağdaş uygarlığın en büyük sorunlarından biridir. Küresel ısınmadan, iklim değişikliğine, atık suların arıtılmasından katı atıkların bertarafına, hava kirliliğinden görüntü kirliliğine, geri kazanımdan tasarrufa, enerjinin verimli kullanılmasından suyun verimli kullanılmasına, tarım koruma ilaçlarından toprak erozyonuna varıncaya kadar geniş bir saha akla gelmektedir.

 

Ancak ÇÖP sorunu vatandaşların en çok şikâyet ettiği konulardan biridir. Şehrin en nezih semtleri de dâhil olmak üzere kentin dört bir yanından aynı sorunla karşı karşıyayız.

 

Köşe başlarında oluşan çöp dağları, etrafa yayılan pis kokular gerçekten insanı isyan ettiriyor. Özellikle sokak aralarında çöp konteynırlarının etrafında yığılan her türlü çöp, tebrikler insanoğlu! dedirtecek bir vaziyette.

 

Çevremizi yaşanmaz hale getiren çöp yığınları ile ilgili şikâyetlere son dönemde kâğıt toplayıcıları da eklendi. İşin doğrusu, kâğıt toplayıcıları bir yandan ekmek parası kazanırlarken ve geri dönüşüme de en büyük katkıyı sağladıkları gibi geri kalan çöp kalıntılarını etrafa saçmasalar kendileriyle ilgili bir sorun söz konusu olmayacaktır.

 

Peki, bu sorunun sebebi kim? Basit bir yanıtla, aslında yine şikâyet eden bizleriz. Çünkü çevre dediğimiz şeyden hepimiz sorumluyuz. Fakat bizim yaptığımız sadece kirletmek. Geri kalanı düşünmüyoruz. Yani karşıdan bekliyoruz.

 

Bu sorunun 7’den 70’e herkes tarafında ciddiye alınıp, bir çözüme ulaştırılması ve çöpleri çevreye atan insanlarımızın yetkililer kararıyla cezalandırılmaları gerekir.

Unutulmaması gereken tek şey, hepimizin bu zincirin bir halkası olduğu, daha yaşanılır bir çevre için herkesin kendi halkasını en iyi şekilde korumasıdır.

Benim çözüm önerilerim bunlardır.

Peki, sizler ne düşünüyorsunuz bu konuda? Siz hangi çözümü tercih edersiniz? Veya sizin önerebileceğiniz başka bir çözüm var mı? Bu konudaki fikirlerinizi bekliyoruz...

  • Etiketler :
  • Van Haber