Yazarlar

MEBİT

SEÇİM ÖNCESİNDEKİ VAN GÜNDEMİ!

SEÇİM ÖNCESİNDEKİ VAN GÜNDEMİ!

Abone Ol

2019-01-26 15:00:00

Tüm ülkede olduğu gibi Van’da da seçim atmosferi yavaş yavaş oluşmaya başladı.


Seçimde etkin olmak ve iyi sonuç almak isteyen herkes, her yere dokunmak istiyor.


Ne var ki ilgililerin, dokunmaları gereken bir çok noktada olmadıkları görülüyor. Özellikle gönüllere ve kent dokusuna dokunabilme, herkesin başarabildiği bir şey değil.


Van kent dokusa da öylece dokunulmayı bekliyor!


Üzerinde durulması ve çözülmesi gereken yığınla sorunumuz var. Hangi siyasi duruştan olursa olsun, herkesin bu sorunlara özenle eğilmesi ve çözüm araması gerekir. Çünkü dönem, bireysel güç dönemidir. Her sistemde en güçlü olmak ve etkin olmak isteyen bireysel yetişiyor. Bu bireylere yanıt olabilmek son derece önemlidir.


Peki nedir Van kent dokusuna dokunmamız gereken detaylar?


İlk olarak, kentin yönetiminin modernize edilmesi gerekir. Karmaşık yapıdan çıkılarak, daha sade ve sistemli bir kent dokusu oluşturulmalıdır. İnsanların hayatlarını daha iyi koşullarda sürdürebilmeleri, kentin nimetlerinden daha iyi yararlanabilmeleri için bu değişim ve reform şart.


İkincisi ulaşım…


Kentimizin bir çok noktasında ulaşım aracı fazla, bir çok noktasında yetersiz hatta yok. Bu dengenin sağlanması ve herkesin eşit düzeyde ulaşım olanaklarından yararlanmasının sağlanması gerekir.


Kent trafiği ayrıca reforme edilmelidir. Trafikte yeni düzenlemeler mutlaka getirilmelidir. Bu konuda öncelikle yapılması gereken şey, yayaların ve sürücülerin eğitilmesi…Trafik kuralları, yaptırımlar, trafik saygınlığı konusunda seminerler düzenlenebilir, küçük el broşürleri hazırlanabilir…Ayrıca ara caddeler tek yön yapılabilir ya da cadde üzerinde park yasağı getirilebilir. Kentin her yerinde rahatlıkla ulaşılabilir olan kontrol noktaları oluşturulabilir.


Üçüncüsü eğitim…


Son zamanlarda eğitimde güzel gelişmeler olsa da, bir çok noktada eksikliğimizin olduğu açık. Kentimizin eğitim kalitesini yükseltebilecek ve başarıyı arttırabilecek bir çok çalışma yapılabilir. Bu çalışmaların öncülüğünü, kentimizin ileri gelenleri ve yöneticileri yapabilir.


Eğitim konusunda yapılması gereken en önemli şey ise, eğitimin politikadan arındırılması. Tarih boyunca, politikanın gölgesinde kalan eğitim modelleri başarısız olmuştur. Bu yüzden eğitimle ilgilenen kent yöneticilerimizin, politikanın gölgesinden çıkması ve koşulsuz karşılıksız, yeni atılımlar yapması gerekir.


Bilinmelidir ki eğitim, politikanın çok üstünde yer alan kutsal bir alandır.


Dördüncüsü…


Bazı yerel kurum ve kuruluşlarımızın daha aktif olması gerekir. Örneğin Bölge Hastanesi, Araştırma Hastanesi, Üniversitemiz ve fakültelerimiz, İşkur, odalarımız…kentimizin yönetiminde çok daha aktif rol alabilirler.


Şeffaflık bir diğer sorunumuz.


Kim neyi yapıyorsa, kentin tümünü ilgilendiren ihaleler, toplantılar, çalışma alanları, görüşmeler, harcamalar gibi konularda kamuoyu ve yurttaşlar bilgilendirilmelidir.


Neredeyse tüm okullarımızda sistemin gözden geçirilmesi gerekir. Özellikle dağılış saatlerinde, çocuklarımızın güvenliğinin sağlanmasında sıkıntılarımız var. Ayrıca okullarımızda güvenlik eksiğimiz var. Okul bahçelerine giriş-çıkışlar gözetimli olmalı. çünkü uyuşturucu, mafya, organ gibi çetelerin türeme alanı artık okullar.


Dönem, güçlü olma dönemi…


Bireysel, kurumsal ve kentsel yönetimleri güçlü olanlar ayakta kalır. Bu yüzden yetki alacak herkesin, eşit oranda risk ve görev alması da gerekir.


Bilinçli, çalışkan, sorumluluk sahibi ve lider ruhlu insanlar bu yüzden gerekli…

  • Etiketler :
  • Van Haber