Yazarlar

MEBİT

Van Kütüğüne Yeni Bir Eser ’Dünyada Van’

Van Kütüğüne Yeni Bir Eser ’Dünyada Van’

Abone Ol

2019-01-22 15:00:00

 Bundan tam iki yıl önce, bir yayıncı tarafından Türkiye’de ilk defa Doğu ve Güneydoğu futbol takımlarının inceleneceği, bölge futbol kültürünün, tarihsel ve sosyolojik panoramasının çıkarılacağı ve kaydının tutulacağı bir kitap hazırlığıyla ilgili davet içeren mail almıştım. Mesajda aynen şunlar yazmaktaydı: Hazırlamaya çalıştığımız kitaba ilişkin Van yerel medyasını taradığımızda, ‘‘Vanspor tarihine olan vakıflığınız ve kalem yetkinliğiniz dikkatimizi çekti, hatta konu itibariyle ‘Terörün Panzehiri Futbol ve Dünya Kupasında 4 Vansporlu’ adlı yazılarınızın içeriği ve üslubu hazırlamaya çalıştığımız kitabın saik ve amaçları bakımından tastamam uyuşmaktadır’’. Benden, Vanspor’un geçmişten bugüne uzanan süreçteki serüvenini, kent yaşamı ve kültüründeki yerini, kulübün temsil ettiği değerleri ve anlamı, anılara, anlatılara, kulübün tarihinde iz bırakan şahsiyetlere (amigolar, hocalar, futbolcular, idareciler) olaylar, meşhur tezahüratlar, tribün şarkıları ve unutulmaz maçlara da yer vererek anlatacağım bir yazı istenmişti. Vanspor hakkında hiç bilgi sahibi olmayan bir okurun, kulüp hakkında keyif alarak kapsamlı bilgi edineceği hikâyeleştirilmiş, samimi bir dille yazılmış, 25-35 bin vuruş aralığında bir inceleme yazısı hazırlayacaktım. Kafamdaki ve elimdeki geniş Vanspor arşivinden de yararlanarak bir zamanlar Türk Futbol Tarihinde Vanspor gibi bir efsanenin de yer aldığını, dilim döndükçe her yönüyle anlatma fırsatı olarak görüp, böylece yeni nesillerinde öğreneceğini düşünerek, memnuniyetle kabul etmiş hemen işe koyulmuştum. Çalışmam sonunda ilginç haberler, gazete kupürleri, fotoğraflar ve inanılmaz sonuçların alındığı, o muhteşem maçları anlattığım 1994-2001 yıllarını içeren yüz sayfayı aşkın bir yazı ortaya çıkmıştı. Hatta öyle ki, tek başına bir Vanspor kitabı olacak kadar geniş hacme ulaşmıştı yazım. Fakat aradan geçen zamana rağmen, bölgenin diğer kulüpleriyle ilgili yazılar toparlanamayınca bu proje yayıncı tarafından askıya alınmıştı...


Derken, bu kitap hazırlığından haberi olan İletişim Yayınlarından Editör Tanıl Bora, o günlerde Van’la ilgili geniş yelpazeli bir kitap derlemeye hazırlanan ve benzer birçok kitaba imza atmış olan Muş Alpaslan Üniversitesinden Dr. Ercan Çağlayan’a kitapta Vanspor’un da bulunmasını önermiş, yazar olarak ta beni adres göstermişti. Sonrasında Ercan Bey’in vasıtasıyla önce ‘‘Bir Serhat Şehri Van’’ adıyla planlanan daha sonra Van Medyasından, Van Yüzüncü yıl Üniversitesinden 24 ayrı yazar ve akademisyenden oluşan dev bir ekiple, oldukça geniş hacimli ve şimdiye kadar değinilmemiş konuları da içeren ‘’Dünyada Van’’ adlı bu kitap ortaya çıkmış oldu…


Kitabın adı hepimizde farklı çağrışımlar yapacaktır. Örneğin ben daha ilkokuldayken 2 Nisan Van’ın Kurtuluşu veya 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında şehir merkezinde kortej eşliğinde yürüyen öğrencilerinin ellerinde taşıdığı ‘’Dünyada Van, Ahirette İman’’ pankartlarını hatırlarım. Yine 90’lı yıllar boyunca Gazetemizin Genel Yayın Yönetmeni değerli büyüğümüz İkram Kali’nin editörlüğünde hazırlanan, Van’ın her yönünün anlatıldığı ‘Dünyada Van’ kültür ve sanat dergisi de aynı isimle harika bir yayın olarak hafızalarda yer edinmişti…


Dünyada Van esasen; Derin manada özlü sözlerle yüceltilmiş bir diyara işaret eder. Medeniyetlerin beşiği, İpekyolu’nun en önemli geçiş yeri, onca krallığın, sultanlığın mesken edindiği, başkent yaptığı bir beldeyi her yönüyle tanıtabilmek elbette kitaplara sığmaz. Bu derleme, Van’ı mümkün olduğunca çok cephesiyle tanımaya dönük bir çalışma. Tarihi, coğrafyası, kentin hafızasında yer eden kavimler. Aşiretlerin varlığı ve etkisi, kadınların varoluş mücadelesi, Osmanlı imparatorluğundan Cumhuriyet tarihi boyunca gelişmeler, zorunlu göçler, mülteciler, yerel basın, sinema kültürü, edebiyat, mutfak kültürü, Van kahvaltısı ve nihayet Vanspor’un hüzünlü hikâyesi...


Tanıl Bora’nın editörlüğünde Ercan Çağlayan’ın derlediği ve yazdığı kitapta; Reşat Açıkgöz, Nevzat Ağçakaya, Ebru Akköprü, A. Semet Aydeniz, Suavi Aydın, Yakup Aykaç, Zikrullah Aykaç, Mehmet Baki Bilik, Şeyhmus Bingül, Aylin Çiçekli, Deniz Çifçi, Ferhat Çiftçi, Gözde Burcu Ege, Sinan Hakan, Mehmet Fatih Işık, Abdulaziz Kardaş, Ali Rıza Kılıç, Halil Kırbaç, Selda Öztürk, Engin Sarı, Mehmet Zeydin Yıldız ve Zehra Yılmaz ve bendenizin katkıları yer alıyor. İletişim yayınlarından çıkan kitabımızı Türkiye çapında tüm büyük kitapçılardan ve internetten temin edebilirsiniz.


Her Vanlının arşivinde bulunması gereken güzel bir çalışma olduğuna inanıyorum. Bu kitapta işlenen Van’la ilgili onlarca yeni başlığın yanı sıra, Türkiye’de ilk kez Vanspor konu olarak bir kitapta yer aldı. Eserde yazdığım Vanspor konusu, kitabın editoryal amaçları ve kapasitesi doğrultusunda 1930’lu yıllardan bugüne uzanan ve ağırlıklı olarak 94-2001 yıllarının işlendiği 35-40 sayfalık bir bölümle yer bulmuş oldu…


Bu bir başlangıç! Vanspor’un farklı dönemlerinde yöneticilik, basın sözcülüğü gibi görevler üstlenmiş, Genel Yayın Yönetmenimiz ve aynı zamanda Türkiye Spor Yazarları Derneği Van Bölge Temsilcisi olan İkram Kali ağabeyimizin, kulübün tüm tarihine hâkim olan engin bilgileriyle, daha geniş anlatımlı bir Vanspor kitabının da hazırlığı içerisinde olduğumuzu buradan tüm okurlarımıza müjdeleyelim. Sağlıcakla kalın.

  • Etiketler :
  • Van Haber