Yazarlar

MEBİT

Van'da okey taşları arasında kaybolan gençlik

Van'da okey taşları arasında kaybolan gençlik

Abone Ol

2019-01-11 15:00:00

 Memleketimizde karakış yılbaşıyla birlikte etkisini göstermeye başladı. Soğuk ayların gelmesiyle Van’daki iş sektörü de bitme noktasına geldi. Van’nın en büyük iş haznesi olan inşaat sektörü soğukların etkisiyle 5-6 aylık bir tatille girmesiyle iş hayatını maalesef olumsuz etkiledi. Sadece hizmet sektörünün çalıştığı soğuk aylarda Van’daki işsizlik oranı da bu aylarda en yüksek sayılara ulaşmış durumda.


İşsizlik içinde kıvranan memleketimizin gençleri, kahvehane ve kaffelerde okey taşlarıyla zamanını geçirmektedir.


Çoğunluğu işsiz olan gençlerimiz bütün değerli zamanını sigara dumanı arasında göz gözü görmeyen , havasız ,içi tıka basa dolu, kahvehane ve kafelerdeki okey masalarında yarı keyifli, yarı keyifsiz gün ve saatini geçiriyor. Tahsilli ve tahsilsiz genç işsizler hep birlikte Van’daki okey salonlarını doldurup okey oynamayı bir iş zannedip sabahtan akşama kadar vakit öldürüyor. Sanki kendilerine ödül verilecekmiş gibi heyecanlı, istekli, arzulu, sıkılmadan ve sigara dumanları arasında işsiz oldukları akıllarına gelemeyecek kadar dalgın bir şekilde bazen soğuk, bazen de sıcak çaylarını yudumlayarak saatlerce oyun oynuyorlar.


Gençlerin bu okey sevdası memleketimizdeki kahvehane ve kafeleri doldurmaları şüphesiz ki kahvehane ve kafe sahiplerini mutlu ediyor. Memleketimiz Her gün yeni açılan okey salonları ve kafelerle doluyor. Hemen hemen Türkiye’nin her yerini gezdim ve hiçbir yerde bu kadar çok okey salonuna ve bu kadar okey oynayan kesime rastlamadım. Eminim ki diğer illerin gençleri bizim gençlerimiz kadar okey oynamaya meraklı değildirler. Böyle giderse okey merakımıza kahvehane ve kafeler yetmeyecek , lokanta ve restaurantlar da müşteri çekmek için okey masalarını kurarlar. Çünkü çok aşırı bir okey oynama hevesimiz var.


Sanki bu okey oynama gençlerimize atadan kalmış gibi sahiplenmişler. Bir ata sporu gözüyle bakıyorlar okeye. O kadar okey oynanılıyor ki bir araştırma yapılsa herhalde Van, okey oynama da Türkiye’de ilk sırada yer alır. Dünyada ise derece yapacağından şüphem yok .


Bu yazıyı yazmamın amacı: Pırıl pırıl gençlerimiz o güzel zamanlarını okey salonunda geçiriyor , saatlerce orada dünyadan habersiz oturup bir şey yapmadan, bu durumun nedenini sorgulamadan vakit öldürmeye devam ediyor.


Nedenlerini sayarsak: işsizlik, eğitimsizlik, hayatı eğlence haline getirmek ,düşünce ve kültür anlayışı gibi daha birçok nedenleri olabilir. Ama şu bir gerçek ki gencinden yaşlısına kadar Van’ın güzel insanları okey oynamadan duramıyor. Çünkü yapacak bir uğraşları yok. Evde kalıp sinirleri bozulacaklarına kendilerini okey taşlarına emanet ediyorlar.


Gençleri doğru adreslere yönlendirebilmemiz gerekir. Daha küçük yaşlardan itibaren bu adresleri onlara sevdirmeli ve oradaki yetkililerle iletişim halinde olmalarını sağlamalıyız. Aksine belli bir yaştan sonra dilediğimiz kadar uğraşalım, bizim istediğimiz yere gitmek yerine, o günedek birlikte olduğu arkadaş grubu ile birlikte olmak isteyecektir. Gençlerimizle arkadaş gibi olmalı, onları doğru yöne yönlendirmeye çalışmalıyız. Her zaman yanlarında olmaya çalışmalı ve başı boş bırakmamalıyız. Bir gencin mutlaka hedefler olmalıdır. Bu hedeflere ulaşacak meziyetlerinin de olması gerekir. Bu nedenle sanatsal, sporsal, eğitimsel faaliyetlere giden bir çocuk ve gençlik desteklenmelidir.


Bakalım bu yerel seçimde belediye başkan adaylarımız, değerli gençlerimiz ve en büyük sorun olan işsizlik için nasıl bir politika uygulayacaklar hep birlikte göreceğiz.


İnanıyorum ki süreç içerisinde bizleri ve ülkemizi geliştirecek adımlar atılır ve atılmaya devam eder. Ancak tablodaki genç nüfusumuzun neden boşta olduğunu çözebilirsek ve gençlerimizi zamanla doğru alanlara yönlendirebilirsek işsizlik adına önemli bir konuyu çözmüş olacağız.


Saygılarımla.


burhandazar@hotmail.com

  • Etiketler :
  • Van Haber