Yazarlar

MEBİT

VAN’IN ÇÖP TOPLAMA ALANINA BİR ÇARE

VAN’IN ÇÖP TOPLAMA ALANINA BİR ÇARE

Abone Ol

2017-07-11 15:00:00

 Van Büyükşehir mi?


Evet, söz itibariyle Van, Türkiye’nin 81 ilinin içinde büyükşehir olan sayılı ilerden birtanesi. Maalesef Van sadece sözde büyükşehir unvanını aldı. Van gibi güzide bir ilin sadece belediye tabelasında isminin büyükşehir olarak değişmesi acı verici. Çünkü biz sadece ismini değiştirdik. İsim dışında büyükşehre yakışan hiçbir özeliğimizi değiştirmedik. Türkiye’nin diğer büyükşehirlerine memleketimizi kıyasladığımızda eksiğimiz ve fazlalığımız var ancak eksikliğimiz daha çok.


Van; kedisi, gölü, yemeği, kahvaltısı, kalesi, balığı, misafirperverliği ve kültür güzellikleriyle vs.. bilinen müthiş bir şehir. Bunlar memleketimizin bize sunduğu nimetlerden sadece bir kısmı. Harika şehrin bize sunduklarıyla Türkiye’nin diğer illerini kıskandıracak bir şehrimiz var. Bunlar şehrimizin bize sundukları, peki biz bu şehir için ne yaptık ne yapıyoruz ne yapacağız.


Bana göre büyükşehir olan memleketimizin en büyük sorunu ÇÖP ALANI.


Hepimizin bildiği gibi şehrimizde biriken çöplerin toplama alanı Sıhke Gölün karşısı olan Özalp yolu üzerinde ki yamaçta şehrin bütün çöpü toplanmaktadır. Van merkeze 6-7 km mesafede bir yerde çöplerimiz belediyeler tarafında biriktiriliyor. Çöp alanı ile şehir birleşmiş durumda hata bazı evler çöp alanını altında kurulmuş.


Şehrimiz gün be gün büyümekte şehir büyüdükçe yerleşim yerleri de mecburen merkezden dışa açılıyor. Buda çöp alanını şehrin içine alıyor. Şehir büyüdükçe çöpler artıyor, çöpler artıkça çöp alanı büyümekte ve şehri esir almakta.


Çöp alanın yakınında yaşayanların kokudan, sivrisinekten ve dumandan evlerini pencerelerini açamamakta ve gönül rahatlığı ile bahçelerinde ve balkonlarında oturma keyfi yaşayamıyorlar. Günde tonlarca çöpün biriktiği alanda enfeksiyon, ve mikropların sağlık açısında zararlı olduğunu hepimiz biliyoruz. Ayrıca her çöp alanın patlama riski var. Allah korusun çöp alanını patlaması durumunda çevreye ve insanlara vereceği tahribatı siz düşün.


Bir büyükşehre yakışmayan bir görüntü çöp alanı şehrimizi işgal etmiş durumda. Bir çöp alanı bu kadar şehir merkezine yakın olmamalıdır. Orada yaşayan insanlar her gün çöp kokusunu çekmek sivrisineklerle uğraşmak zorunda değiller. Resmen sağlıklarıyla oynanılıyor. Sağlıklı yaşamak onlarında hakkı. Her işin başında sağlık diyoruz ama hiçbir işimizde sağlık yok maalesef.


Van gibi güzide bir şehrin çöp toplama merkezi ile yaşaması ibret verici. Biz büyükşehiriz diye kendimizi övelim ancak. Ama en büyük soruna yıllarca belediyelerin sesiz kalması ve hiçbir projede çöp alanını değişimi veya geri dönüşüm fabrikası olmaması bizlerin sağlığa verdiği değeri göstermektedir.


Hiçbir insan çöp ile yaşamak zorunda değil. Madem çöp alanını değişmeyecekse neden çöp alanına yakın olan yer yerleşime izin verildi. Yerleşime izin verilmeseydi hiç olmasa insanlar çöp kokusu ile yaşamak zorunda kalmazdı.


Gül kokusu koklamak yerine neden pis çöp kokularını koklayalım. Sağlığımız her daim önemli olmalı. Neden evimizde gönül rahatlığı çayımızı yudumlamayalım. Çok zor olmaması gerek temiz hayat sunmak hepimizin görevi. Hepimiz bu şehir için çalışmalıyız. Lütfen biraz duyarlı olalım.


Yeni belediye başkan vekillerimizin bu konuya dikkat etmeleri ve şehrimizi büyükşehir unvanına yakışır bir hale getirmeleri tek temennimiz.


Diğer sorunları gelecek yazımda yazacağım saygılarımla…

  • Etiketler :
  • Van Haber