Yazarlar

MEBİT

Ey Yetkililer Van Çöp İçinde Ölüyor

Ey Yetkililer Van Çöp İçinde Ölüyor

Abone Ol

2016-05-19 15:00:00

  Van’daçözümbekleyenenbüyüksorunlardanbiriolançöpveçöpalanıyıllardır,kanayan yara durumunda. Bugüne dek yazdıklarımın yanında, bu sorun ne zaman masaya yatırılsa, türlü bahaneler ve engeller ortaya sürülüyor, geçiştirme devam ediyor.


Atıklar sorunu dünyadaki tüm ülkelerin sorunu; çünkü evrendeki tüm insanların yaşamını, nesillerin geleceğini tehdit eden bir sorun… Atıklar sorunu, çevreyi ve insan sağlığını birinci dereceden etkilemektedir. Toprak, su, hava kirliliğini doğrudan etkilemektedir. Bunun için atıklar sorunu dünyanın ‘bertaraf’ etmeye çalıştığı sorunların başında gelmektedir.



‘Çöp’ özelinde de, toprak kalitesi, çevre etmenleri, havza değerleri, insan duyarlılığı gibi faktörleri de eklediğinizde, işin içinden çıkılmaz bir hal oluşur



Artan nüfusla, konutlaşmayla birlikte günde tonlarca ÇÖP ortaya çıkıyor. Bu çöplerin toplanması, depolanması, bertaraf edilmesi gerekiyor. Ve bunu her gün yapacaksınız. Ve bu işlemi yaparken de bizlere zarar vermeden çöplerin en iyi şekilde taşınıp şehre uzak bir bölgede stoklanması gerekir. Maalesef bizim güzel şehrimiz çöp alanı içinde yüzer olmuş. Şehir büyüdükçe çöp alanı şehrin ortasında kalıyor. Mikrop, parazit ve hastalık mekânı olan çöp alanı ile iç içe yaşıyoruz. Kaplumbağa yürüyüşüyle, çözüm ve sonuç bekleyen, çöp döküm alanı ve tamamlayamayan projelerle avutuluyoruz resmen.



Rüzgarın etkisiyle çöp kokusu bütün şehre yayılıyor. Çöp alanına yakın olan evlerde ki vatandaşımız. Çöp kokusu ve hastalıklarla mücadele etmekten yoruldular. Artık çöp ile yaşamayı kader olarak kendilerine bellemişler. Bu mu bizim temizliğimiz, insanlığımız, biz çöp ile yaşamayı mı hak ediyoruz ki çöp ile yaşatılıyoruz.



Güzel şehrimiz neden önemsemiyoruz neden bu çöp alanı şehir dışına taşıtılmıyor. Çöp arabaların mazotuna vereceğiniz paraya mı kıyamıyorsunuz. Yoksa çöp içinde hepimiz hastalanmasını mı istiyorsunuz. Bu teknoloji çağında bir çöp alanını şehir dışına taşıtamıyorsanız. Gerçekten ne çok vahim durumdayız.




Şehrimize gelenler, turistik alanlarda bir çay ya da kahve içip, uzaktan da olsa Van’ın güzelliğini görmek isteyenler, bana yolladıkları resimlerle ve yaptıkları eleştirilerin hattı hesabı yok, bu çöp döküm alanı buraya yakışmıyor




“buyöreninValisi,belediyebaşkanı,çevreyetkililer,milletvekilleri,siyasileriyokmu,hiçmibubölgelereuğramıyorlar”diyesoruyorlar. Bende tabi ki var diyorum ama yıllardır bizi bu çöplükle yaşamaya mahkum ettiler diyorum. Ve mahkûm etmeye devam ediyorlar. Sözde belediye geri dönüşüm yapacaktı. Oda hayal meyal oldu.



Güzel şehrimiz çöp ve çöp kokusunu hak etmiyor ey yetkililer. İnsan sağlığı önceliğiniz olmalı bu işe bir çözüm bulunuz. Her şey sizin elinizde siz bu şehri güzelleştirin bizde sizlere minnetlerimizi dile getirelim. Biz bu çöp ile yaşamayı hak etmiyoruz. Verdiğiniz sözleri artık yerine getiriniz.



Van’ın güzelliğine bir göz atmak istersek o muhteşem iskele caddesini ve güzel gölümüzü görmemiyoruz. Şimdi ise çöp dağını andıran, ve Çin setti gibi uzanmış, Van çöp dağı!Bu güzelliğin görülmesine izin vermiyor.



Sorduğumda; “ bu kadar yoktu çöp yığını, ama yol yapmak için molozları döktüler, ve şehir çöplük oluyor yanıtını aldım”Yazık çok yazık, çıkıp meydanlarda ve yazılı sayfalara turizmden dem vuruluyor, ama diğer yandan da, güzelliklerinin önü çöp dağıyla kesiliyor

  • Etiketler :
  • Van Haber