Yazarlar

MEBİT

VAN'DA HASTANE VAR DOKTOR YOK!

VAN'DA HASTANE VAR DOKTOR YOK!

Abone Ol

2016-04-15 15:00:00

Böyle bir yazıyı bu çağda kaleme almayı elbette istemezdim. Ama siz değerli okuyucularımda ve çevremde duyduklarım şikâyetleri dile getirmek istiyorum.

 

Bir hastane ne kadar iyi olursa olsun. Ne kadar son teknoloji ile donatılmış olsa da içinde insanların ihtiyacını karşılayacak yeterli doktor olmasa o hastane harabedir.  Memleketimizin gözdesi olan Van Bölge Eğitim Ve Araştırma Hastanesine randevu almak imkânsız hale gelmiş.

 

Hepimizin bildiği gibi sağlık bakanlığına bağlı olan randevu numarası 182. Bu numarayı arayıp Bölge hastanesine sıra almak isteyenler maalesef  sıra almadan telefonu kapatırlar. Çünkü Van Bölge Eğitim Ve Araştırma Hastanesi çok yoğun bir şekilde çalışıyor. Çalışmasına çalışıyor ama içindeki doktor sayısı maalesef bölgeye yetmiyor. Hastanede içeri girdiğinde sanki bir miting alanına girmiş gibi bir kalabalıkla karşılaşıyorsun.

 

Doğu bölgesinin hastanesi olan Van Bölge Eğitim Ve Araştırma Hastanesinde doktora muayene olmak ve sıra almak bazen günlerce, aylarca sürebiliyor. Bazı bölümlerde 2-3 doktor var.  Örneğin göğüs hastalıları bölümünde 2 bazen 3 doktor bulunuyor. Bu bölümde sıra almak ve muayene olmak imkansız. Sadece bu bölüm değil neredeyse bütün bölümlerde sıra bulamıyorsun. Bir hasta muayene olmak için günlerce beklemek zorunda kalıyor.

 

Hastanede adamı olan kayırmacılıkla muayene olabiliyor. Ama hastanede adamı olmayan tanıdığı olamayan 182 ye güveniyor maalesef 182 de ”doktorlarımız 15 günlük dolu daha sonra arayın” deyip kapatırlar.

 

Böyle büyük bir hastanede neden yeterli doktor yok diye sorgulamak lazım. Olan doktorlarda ellerinde geldikçe görevlerini yapmaya çalışıyorlar. Bazen günde 100 den fazla hastaya bakarlar. Böyle bir yoğunlukta baktıkları hastalara ne kadar tedavi uygulayabilirler ki. Bazen ayakta hastayı dinler hemen tahlile gönderir. Tahlil çıkana kadar yoğunlukta hastasını unutacak duruma gelir.

 

Bu yoğunlukta kan tahlil ve röntgen dışında nükleer film, yansılanım ve renkli tomografi için maalesef bir ay bekletiliyorsun. Hastanede yoğunluk hat safhada bu yoğunlukta hastanede muayene olmak imkansız. Böyle büyük bir hastanede şartların daha olmasını bekler daha iyi doktor ve yeterli makine bekler maalesef ne yeterli doktorumuz var nede yeterli makine var. Hastaneye gitmek için günlerce beklemeye muayene olduktan sonrada sonuçları beklemeye alıştık. Ama maalesef kimse bu soruna çare bulamıyor.

 

Memleketimize gelen doktorlarda bazı şartlar yüzünde hemen gitmenin derdine düşerler. Bu şartlar (terör, sosyal aktivite, alt yapı, iklim vb.)  yüzünde memleketimiz sürekli sıkıntı çekmektedir. En büyük sıkıntıyı da sağlık alanda çekiyor.

 

İnşallah bu duruma bir çözüm bulunur. Hepimiz bu sağlık sıkıntıları yüzünde acılar çekmekteyiz. Bu acılar inşallah son olur sağlık bakanı buna bir çare bulur ve bizler için önemli olan sağlığımıza gereken önemi verir.

 

Bu konuyu sizden duyduğum şikâyetlerden dolayı yazdım inşallah derdinize çare olacak bir yazı olmuştur.

  • Etiketler :
  • Van Haber