Yazarlar

MEBİT

BİTKİ ÇAYLARI ZARARLI MI?

BİTKİ ÇAYLARI ZARARLI MI?

Abone Ol

2016-03-05 15:00:00

Çay, Asya kökenli küçük bir ağaç olan ‘camellia sinensis’ bitkisinin yeşil yapraklarından elde ediliyor.Siyah, yeşil ve oolong (beyaz) çayları aslında hep aynı bitkinin yaprakları. Çaylar toplandığı zaman yapraklar hemen oksitlenmeye başlıyor. Siyah çayda yapraklar tamamen okside ediliyor.Yeşil çayda, oksidasyon sürecine giren enzimler ısı yoluyla aktivitesini yitiriyor ve bu yüzden kuruma sürecinde yapraklar yeşil kalıyor. Beyaz çaydaysa çay yaprakları ısıya tâbi tutulmadan evvel kısmen oksidasyona bırakılıyor.


Bitki çayları ise; özel aromaya sahip bitkilerin çiçekleri, yaprakları, tohumları ve meyvelerinin kurutulması ile elde edilir.Bitki çaylarını; çaydan ayıran temel özellik çok az kafein içermeleridir. Çay ve bitki çaylarında bulunan flavonoidler güçlü antioksidan özelliğe sahiptirler ve kanser, kalp hastalıkları, sinir sistemi hastalıkları riskini azaltır, yaşam süresinin ve kalitesinin artmasına katkıda bulunurlar.


NASIL KULLANILIR?

Bitki çaylarının doğru ve bir şekilde ve doğru miktarlarda tüketilmesi gerekir. Çay ile, bitkisel karışımlar ve otlarla kilo verilmiyor. Bir kere bunu anlamak lazım. Kilo vermek için aldığımız enerjiyi azaltıp, hareketi artırmalıyız.

 

Bitkisel çayların en büyük etkisi kabızlık ve idrar attırma üzerine. İdrar söktürücü ve bağırsak çalıştırıcı bu bitkisel zayıflama çayları bizi doğrudan zayıflatmıyor.

 

Uzmanlar bitkisel çaylar açısından bizi uyarıyor ve yanlış kullanılan bitkisel karışımların karaciğer üzerine kesinlikle olumsuz etkisi olduğunu söylüyor. Bu ürünlerin içinde bulunan bazı toksik kimyasalların karaciğer hücrelerine ciddi zararlar verdiğini söylüyorlar. Özellikle zayıflama çayları olarak satılan ürünlerden çok şikáyetçiler. Bitkisel çaylarin tedavi ve koruma amaçli kullanildiginda düzenli bir sekilde içilmesi gerekiyor.


NE KADAR TÜKETMELİ?

Bitki çayları diüretik (idrar çıkışını arttırma) etkiye sahip olduklarından aşırı tüketmemeye; günde 3 fincan bitki çayından fazlasını içmemeye özen gösterin.Özel ve hijyenik koşullarda hazırlanan, kalitesine güvenilir bitkisel çayların kullanmalısınız.


ÇAY POŞETİ

Çay poşetleri suyun içinde erimemeleri için özel teknoloji ile üretilmiştir. Kâğıt filtreden ya da pet olarak da bilinen polietilen tereftalattan(PET) ya da naylondan yapılan çay poşetleri aslında hangi malzemeden olursa olsun zararlıdır. Kâğıt filtreli poşetlerin suyun içerisinde erimemesi için kullanılan kimyasal maddeler zararsız olsa da vücut içinde kanserojen maddelere dönüşür.

 

Pet ya da naylon kullanarak yapılan çay poşetleri de zararlı olabilmektedir. İnsan sağlığına en uygun plastik maddeler olan pet ve naylon, yüksek sıcaklıktaki suda bir miktar çözünür. Aslında poşet çayı her içtiğimizde, bize sağladıkları faydalar bir yana, vücudumuzda kanserojen madde ve plastik maddeler birikiyor olabilir.Bu durum poşet çayların sağlığa zararı olabildiğini gösterir.

  • Etiketler :
  • Van Haber