Yazarlar

MEBİT

ÇÖLYAK NEDİR?

ÇÖLYAK NEDİR?

Abone Ol

2016-02-23 15:00:00

Alınan gıda, ince bağırsakta bileşenlerine ayrıştırılıp bağırsak mukozası üzerinden kana karışır.Alınan gıda, ince bağırsakta bileşenlerine ayrıştırılıp bağırsak mukozası üzerinden kana karışır. Vücudumuzun yeterince gıda alabilmesi, ince bağırsakta çok sayıda bulunan ve Villus çıkıntıları olarak adlandırılan kıvrımlar tarafından sağlanır.


Çölyak Hastalığı ince bağırsağın, GLUTEN adlı proteine karşı ömür boyu süren ve kronikleşen alerjisi, hassasiyetidir.


HANGİ BESİNLER GLUTEN İÇERİR?

Buğday, Arpa, Çavdar ve Yulaf gibi tahıllar GLUTEN içerir.


BELİRTİLERİ NELERDİR?

Çölyak hastalığının belirtileri geniş bir yelpazeye yayılır. -Yaşa göre kilo azlığı -Kas zayıflığı -Kansızlık -Dışkıda anormallik, büyük tuvalet ihtiyacı artması -Kusma -Bezginlik -İştahsızlık -Büyüme geriliği -Şişkinlik, gaz şikayetleri -Eklem ve kemik ağrıları -Sinirlilik -Ciltte kaşıntılı döküntüler


Bu belirtiler başka hastalıklarla karıştırılabilmektedir.Tedavi edilmediğinde uzun zamanda emilim bozuklukları,büyüme geriliği,depresyon gibi hastalıklara neden olabilmektedir.


NELER YAPILABİLİR?

* Hastaların glütensiz diyet uygulaması gerekiyor. Glütensiz gıdalar hazırlanırken, glütenli gıdaların hazırlandığı kapların kullanılmamasına da dikkat edilmeli.


* Çölyak hastaları; tahıl olarak mısır, pirinç, patates, nişasta, tarhana tüketebiliyor.Mısır ekmeği bir alternatif olabilir.


* Süt ve süt ürünlerine hassasiyeti olanlar da dikkatli olmalıdır.


* Glütensiz diyete geçildikten sonra belirtiler iki-üç ay içinde düzeliyor ve kilo alımı sağlanıyor.


DİYET AKSATILMAMALI!

Glütensiz diyet, sanılanın aksine kişiyi gıdasız bırakmıyor. Bu diyeti uygulayan kişiler de sağlıklı ve dengeli beslenebiliyor. Glüten; protein olarak mutlaka alınması gereken bir madde olmadığı için, yerine başka gıdalar konulabiliyor.


Günümüzde artık glütensiz yiyecekleri bulabilmek mümkün,dikkat edildiği takdirde günlük yaşamınıza bir engel oluşturmayacaktır.

  • Etiketler :
  • Van Haber