Yazarlar

MEBİT

ÇOCUKLARI ÇALIŞTIRMA YASAĞI

ÇOCUKLARI ÇALIŞTIRMA YASAĞI

Abone Ol

2016-02-10 15:00:00

15 yaşını doldurmamış çocukların çalıştırılması yasaktır. Ancak, 14 yaşını doldurmuş ve ilköğretimi tamamlamış olan çocuklar, bedensel, zihinsel ve ahlaki gelişmelerine ve eğitime devam edenlerin okullarına devam etmesine engel olmayacak şekilde hafif işlerde çalıştırılabilirler.


18 yaşını doldurmamış çocuk ve genç işçiler bakımından yasak olan işler ile 15 yaşını tamamlamış, ancak 18 yaşını tamamlamamış genç işçilerin çalışmasına izin verilecek işler, 14 yaşını bitirmiş ve ilköğretimini tamamlamış çocukların çalıştırılabilecekleri hafif işler, 16 yaşını doldurmuş fakat 18 yaşını bitirmemiş genç işçilerin hangi çeşit işlerde çalıştırılabilecekleri ve çalışma koşulları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 6 ay içinde çıkarılacak bir yönetmenlikle belirlenir.


Temel eğitimi tamamlamış ve okula gitmeyen çocukların çalışma saatleri günde 7 saat, haftada ise 35 saati geçmemelidir. Okula devam eden çocukların eğitim dönemindeki çalışma süreleri, eğitim saatleri dışında olmak koşulu ile en fazla günde 2 saat ve haftada 10 saat olabilir.


Yarınlarımız olan çocukların ezilmeden, hayattan küstürülmeden ve eğitimlerine engel olmadan çalıştırılması çok önemlidir.

  • Etiketler :
  • Van Haber