Yazarlar

MEBİT

Takımları Felç etme Federasyonu

Takımları Felç etme Federasyonu

Abone Ol

2010-12-10 15:00:00

Son bir ayda B. Vanspor’a TFF nin alt birimi olan PFDK tarafından verilen cezaların toplam maddi boyutu 13.400 TL olarak gerçekleşti. Üstelik verilen cezaların çoğu B. Vanspor’un galip geldiği maçlardan.

20.10.2010 tarihinde Van’da oynanan Dardanelspor maçında biletsiz seyirciden, 1500 TL.

07.11.2010 tarihinde Van’da oynanan Ofspor maçında taraftarlarının sebep olduğu saha olaylarından, 2000 TL.

17.11.2010 tarihinde Van’da oynanan Adana Demirspor maçında, taraftarlarının neden olduğu çirkin ve kötü tezahürat ile saha olaylarından toplam 7500 TL…

Bu liste uzayıp gidiyor…

TFF nin internet sayfasını açın, cezaları tıklayın ve PFDK ceza listesine bir göz atın.

Her hafta başrolde B. Vanspor. Üstelik alt yapı takımları olan U-18 ve U-15 takımlarının müsabakalarından aldığı ihtar ve cezalara hiç değinmiyorum.

Tam bir hakem faciasının yaşandığı Elazığ deplasmanı ise gerçekten literatüre geçecek cinsten. Bu müsabakada işi çığırından çıkaran, kontrolü tamamen kaybeden, kabiliyetsiz hakemin maçta gösterdiği 2 kırmızı kart, iki penaltı ve maç sonrasında süren, ne idüğü belirsiz cezalarla tam olarak bir sindirme, yıldırma harekâtına sahne oldu bu maç. Takım halinde centilmenliğe aykırı hareketten tutun da, kulüp antrenörü ve kaleci antrenörünün hakeme yönelik hareketlerden aldığı cezalara kadar tam Aziz Nesin’lik bir hikaye ortaya çıkar bu maçtan.

Gerçekçi temellere veya ispat edilebilir objektif kriterlere dayanmayan bu cezalandırma anlayışıyla acaba Türk futbolunda ne gibi bir iyileşme bekleniyor çok merak ediyorum doğrusu.

‘‘Taraftarlarının sebep olduğu saha olayları’’ bu nasıl bir terimdir yahu? Ben bundan şunu anlıyorum… Demek ki o maçta öyle olaylar çıkmış ki bu takım o cezayı hak etmiş ve hatta para cezası ile sıyrılmışsa öpsün başına koysun…

Adana Demirspor maçında kaç kişi yaralandı, kaç tane futbolcu dövüldü de takım bu cezayı aldı. Ben maçı izleyemedim izleyenler bana izah etsin lütfen. Gerçekten söz konusu cezayı gerektirecek ne gibi olaylar oldu da sayın gözlemcimizin yada TFF temsilcisinin, saha komiserinin gözünden kaçamadı da bu cezayı aldık!

Aynı federasyon Fenerbahçe – Galatasaray maçında Galatasaray taraftarlarının sebep olduğu saha olaylarından 10 bin TL ceza veriyor ama kurul kararıyla da taraftarların kötü ve çirkin tezahüratları nedeniyle Galatasaray’a ceza verilmesine gerek görmüyor. Van – Adana Demirspor maçından ne farkı var bu maçın ?

Bununla bitmiyor. Geçen yıl 1. lig de mücadele eden Kocaelispor’un Kartalspor deplasmanında kötü ve çirkin tezahürattan Kartal spor’a 1 maç seyircisiz oynama ve toplamda 23.000 TL para cezası vermişti. Yine 3. lig takımlarından Samsun Gazi Belediyespor’a aynı gerekçelerle 3 maç seyircisiz oynama ve 28 bin TL para cezası verilmişti.

Galatasaray’a 10 bin TL,

Gazi Belediyespor’a 28 bin TL,

Kartalspor’a 23 bin TL,

Çorumspor’a 13 bin TL,

BVanspor’a 7500 TL,

Evet, işin adaleti nerede? İnandırıcılığı, ispatı veyahut ta bu cezaların uygulanmasını gerektiren standart kriterler neler? Niçin böyle orantısız para cezaları aynı fiillerden meydana gelmesine rağmen neden farklı uygulanıyor?

Bunlarla da bitmiyor …

TFF’ nin PFDK aracılığıyla uyguladığı diğer orijinal cezalara bakalım;

-         Basın mensuplarının çimlere basma cezası = 1000 TL

-         Merdiven boşluğu cezası = 1000 TL

-         Üst üste anons etme cezası,

-         Hakem ve gözlemcileri iyi ağırlamama cezası…

Liste uzayıp gidiyor.

Yahu, iyi bir tribüne yada merdiven boşluğunu bile dolduracak kadar çok seyirciye sahip olmakta mı suç? Tabloya bakılınca aslında seyircisiz ve basın mensuplarının olmadığı   maçlar takımlar için daha kărlı. Bir ayda 13.400 TL para cezası ödeyen B. Vanspor bu parayı deplasman giderlerine harcayabilse yada topçusuna prim olarak dağıtabilse daha sağlam yere basmaz mı?

Sonuç olarak TFF’nin verdiği kararlar ülkede futbolun geleceği için hiçbir katkı sağlamıyor.

Bu sezon 2. ve 3. lig kulüplerinin spor toto’dan elde ettikleri gelirlerde önemli bir düşüş yaşandı. Üstüne üstlük 2. lig;  dar bölgeli gruplar yerine, ulusal bir sistemde futbolcuların daha fazla kendini gösterecekleri bir geniş bölgeye yayılması için, takımlar kırmızı ve beyaz grup diye 2 ye ayrıldı. Böylece deplasman masraflarını katlayan zihniyet, bilakis verdiği bu ne olduğu belirsiz para cezalarıyla sözüm ona deplasman giderleri için 2. ve 3. lig kulüplerine dağıttığı yol yardımını kaşıkla verip kepçeyle geri almaktadır.

Km bazlı verilen bu yol yardımı, nasıl ve ne şartlarda veriliyor? En yakın deplasmanı 480 km olan B. Vanspor gibi takımlar için yeterli mi?

Yazmaktan yoruldum, bu cezalardan usandım. TFF nin bu acayip uygulamalarından da kendini bilmez seyirciye de artık kızasım gelmiyor. Yinede sağduyuyu elden bırakmayalım. Takımımızı ne olursa olsun tahriklere kapılmadan hep destek tam destekle sırtlayalım.

Takımda bu hafta bir süre önce kadro dışı bırakılan Serdar ve Güney’in affedilmesi de bence olumlu bir karardır. Eksiklerin çok olduğu bu dönemde kalitesini ispat etmiş iki güzide futbolcumuzun katkılarına her zamankinden daha çok ihtiyacımız var. İlk 5 umudunu yitirmeyen ve hedefinden kopmamış olan takımımıza Tokatspor maçında başarılar.

 

 

 

 

  • Etiketler :
  • Van Haber