Yazarlar

MEBİT

BELEDİYELERİN KARLA BAŞARISIZ SINAVI

BELEDİYELERİN KARLA BAŞARISIZ SINAVI

Abone Ol

2015-12-09 15:00:00

Uzun zamandır güzel Van sokaklarını dolaşmıyordum. Bir iş ve bir proje gereği Van’ın bütün sokaklarını dolaşmak zorunda kaldım. Ekip arkadaşlarımla çalışmalarımızı sürdürürken Van sokaklarında çok ilginç gözlemler elde ettik.

 

Arkadaşlarımın üçü de şehir dışında gelmişlerdi. Onlara bir kültür projesi için eşlik ediyordum. Güzel kentimizin güzel yerlerini elimde geldikçe onlara göstermeye çalışıyordum. İlk çalışma alanımız çarşı sayılan HZ. Ömer Camisi ve çevresiydi. Kentimizi temsilen çalışmaya ortak olduğum için gayet sevinçliydim. Fakat sevincim, arkadaşlardan aldığım eleştirilerden dolayı içimde kaldı. Eleştiri nedenleri…

 

Çalışmaya başladığımız alan birkaç gün önce yağan kardan dolayı pek çalışmaya el verişli değildi. Çalışmamıza temizlenmemiş kar yığınlarıyla başladık. O kadar kar yağmamasına rağmen bizim sokaklar berbat denecek kadar kötü bir durumdaydı. Birikmiş kar yığınları ne insanların geçmesine nede araçların rahat geçmesine izin veriyordu. Karın eriyip buzlanması daha kötü bir durumdu. Yürümekten güçlük çekerek gözlemlerimizi yapıyorduk. Bir ayağımız suya bir ayağımız kara girerek yürüyorduk. Buzlanmadan dolayı kayıp kaza yapan araçların durumu bizden beterdi.

 

Çalışma arkadaşlarımda ilk tepkiyi aldım. Bu ne hal böyle neden buralar temizlenmiyor neden halk bu eziyet çekiyor diye sorular gelmeye başladı. Vereceğim cevap yoktu, bilmiyorum diyerek cevabı verdim. Bu durum açıkçası zoruma gitti. Acaba neden bu yollar temizlenmiyor neden kar, su ve buz üzerinde yürüyoruz neden araçlar kayarak kaza yapıyor. Neden bir belediye yöneticisi buralarla ilgilenmiyor. Neden bu sokaklara, yollara, kaldırımlara önem verilmiyor acaba çok merak ettim.

 

O kadar aham şaham karda yağmamıştı. Ama bizim sözde büyükşehir belediyesi ve diğer belediyeler ne yazık ki bu az yağan kara rağmen herhangi bir kar temizleme ihtiyacı duymamışlar. Gittiğimiz sokaklar birbirinde beterdi. Bütün sokaklar kar yığınları ve su çukurlarıyla doluydu.

 

Daha sonraki çalışma alanımız İskele, İstasyon, Şamranaltı mahalleleriydi. Burada aynı durumla karşılaştık. Bir bıçak vurulmamış, temizlik yapılmamış. Halk kendi çabalarıyla açtıkları yolda gidip gelerek ihtiyaçlarını karşılıyorlar. Halk az kara rağmen bu eziyeti çektiğine göre aşırı bir kar yağışını düşünemiyorum bile. Bütün sokaklarda bu kötü durumu kördük. Bu eziyetten dolayı güzel sokaklarımızın güzelliklerini göremiyorduk. Arkadaşlarımdan sürekli eleştiri ve sitem duyuyordum. Ve bu duruma çok üzülüyordum bende içimden belediyelere sitem ediyordum.

 

Bir büyükşehir olarak Van bu durumu hak etmiyor. Daha güzel daha iyi şeyleri hak ediyor. Halk su, kar içinde yürüyor. Acaba belediye yöneticileri ne yapıyor ve neden görevlerini yerine getirmiyorlar. Van’a ilk kez kar yağmıyor. Van kara alışkın ve Van halkıda kara alışkın. Belediyelerde kara alışkın. İlk defa kar görüyorlar ve bu durumda tecrübeleri yok desem ayıp etmiş olurum. Ama ne yazık ki ilk defa görmüş gibiler çünkü Van sokakları, yolları, kaldırımları berbat durumda hiçbir belediye yetkilisi bu durumu göremiyor. Bu karlı yollar yüzünde yaptığım çalışmaya sevinemedim çünkü çok kötü bir görüntü vardı sokaklarımızda.

 

Buradan bütün belediyeleri görevlerini yapmaya davet ediyorum şu karlı yolların bir an önce temizlenmesini, buzlanmış yolların çözdürülmesini, su dolu çukurların temizlenmesini istiyorum. Halkın daha çok eziyet çekmemesi için ve daha temiz bir Van için kar temizliği yapılması gerek.

  • Etiketler :
  • Van Haber