Yazarlar

MEBİT

SİLVAN ATEŞİNE SU GEREK

SİLVAN ATEŞİNE SU GEREK

Abone Ol

2015-11-14 15:00:00

Silvan’ da görev yapan dostlarımda edindiğim bilgi ve izlenimleri sizlere aktarmak istiyorum…


1 Kasım seçimlerin ardında PKK’nın gençlik yapılanması YDG-H yeni bir hamle başlattı. Büyük bir olasılıkla YDG-H içinde dağda gelenlerin sayısı oldukça fazla. Silvan’da dörtlü bir çatışma var bu dörtlünün içinde halk, Hizbullah, YDG-H ve devlet. Bu dörtlünün içinde en çok zarar gören hiç şüphesiz halk. Halk Silvan’da perişan aç, susuz ve çaresiz.


Sokağa çıkma yasağının ikinci haftasındayız. İki haftadır Silvan halkı mağdur ve kimsesiz bir yandan YDG-H hendek kazıp, yolları kapatıp, kazdığı hendeklere tuzaklar kurarak, bombalar yerleştirerek kendi amacına ulaşmak istiyor. Amacına ulaşmak için kendi faaliyetlerine halkı karıştırmak istiyor. Zoraki bir biçimde halkı kullanmak istiyor. Tebliğ edilenlere göre halk bu durumda çok rahatsız ister istemez can korkusuyla evlerinde perişan halde silah seslerinin altında geceyi gündüzü unutup perişan halde ya ölümü ya da özgürlüğü bekliyorlar.


Savaşın diğer kısmında ise Hizbullah var. Hizbullah YDG-H dinsizlik ile suçlayıp kendi tarafına halkı çekmek istiyor. Kurban bayramında yaşanan ölümleri herkes biliyor. Hizbullah Silvan’ da en etkili olduğu yerlerden bir tanesi. Hizbullah kendi faaliyetlerini güçlendirmek için bu kargaşayı fırsat bilip kendi gücünü korumak istiyor.


En önemli taraf devlet i YDG-H amacına ulaşmasını engellemek için bütün güvenlik güçlerini Silvan’a enjekte etmiş durumda. Güvenlik güçleri eylemlerini hendek açan YDG-H yönelik yapsa da bu durumda en çok zarar gören halk oluyor. Çünkü güvenlik güçleri evlerin boşatılmasını istiyor. YDG-H izin vermiyor. Halk iki ateş çemberinde kalmış. Güvenlik güçleri mağdur halkın temel ihtiyaçlarını düşünmeden. Onlar eylem yapanlarla meşgul olup suçsuz halkın ihtiyaçları kime ne ki. Halk hastamı, aç mı, yaralımı, kimin umurunda. Günlerdir eczaneler kapalı, esnaf satış yapamıyor, fırınlar kapalı, elektrikler kesik, günlük ekmek çıkmıyor, okullar kapalı yani anlayacağınız halk perişan. YDG-H eylemleri yüzünde halk sorumlu görülüyor gibi. Göz altı sayıları gün geçtikçe artıyor evler boşaltılmak isteniliyor daha rahat YDG-H ile mücadele etmek için. Mağdur halk iki dağ arsında perişan…


Halkın daha çok mağdur olmaması için YDG-H eylemlerine son verip Silvan’ı terk etmesi gerek devlet ise oradaki faaliyetlerini kesip halkın huzuru için tekrar çözüm sürecini başlatmalı ki bu kaos son bulsun çünkü herkes barış ve huzur ortamını istiyor. Halk bu kaostan bu ev hapsinde kurtulmak istiyor. Herkes artık bu ateş son bulsun, birinin bu ateşe su dökmesini istiyor. Daha büyük olaylar olmadan daha çok insan ölmeden bu çözümsüzlük bir çözüme kavuşsun artık ölüm olmasın bu halkı kaderine terk etmeyin yeter artık.


Sonuç olarak şunu söyleyebiliriz halk psikolojik, ekonomik, sosyolojik ve insani olarak yıpranmış durumunda bölge şimdiye kadar hiç yaşanmamış bir eziyet içinde. Halkı düşünenler varsa eğer acilen buna bir çözüm bulmaları gerek aksi halde daha çok bu durumlara şahit olacağız. Bu ateşe su gerek ya Kandil ya da devlet bu ateşi söndürün artık.

  • Etiketler :
  • Van Haber