Yazarlar

MEBİT

MUHALEFETE İYİ DERS VERİLDİ

MUHALEFETE İYİ DERS VERİLDİ

Abone Ol

2015-11-05 15:00:00

Türkiye kararını verdi 7 Haziran seçimin devamı olan 1 Kasım seçiminde halktek başına iktidara izin verdi tekrar koalisyon karşı çıktı.

 

Gereksiz bir seçim gibi gözüken 1 Kasım seçiminde değişen büyük bir tablo oldu. Halk 4 aylık sürede kararını değiştirdi. Büyük değişikler oldu ve bu Türkiye kaderini değiştirecek düzeyde oldu. Bu seçim tek başına iktidar için oynan oyunlar dışında bir seçim olmadı. Her ne kadar tek başına iktidar için hükümet mücadele etiyse de mücadelesinde haklı çıkarak tek başına iktidara geldi. Halk tek başına iktidara onay verdi. İkili veya üç partili hükümet istemedi. Bu seçimde halk kararında ne kadar ciddi ve koalisyonsuz bir hükümet için istekli olduğunu gösterdi.

 

7 Haziran seçiminde sonra Türkiye’de bir huzursuzluk ortamı oluştu. Her gün katliam her gün ölüm haberi insanları bezdirmişti. Halk bu huzursuzluk ortamında yine istemeyerek seçime gitti. Seçimde 7 Haziranda farklı bir tablo çıktı. 1 Kasım seçimi halk arasında istenmeyen bir seçimdi. Politikacılar kendi çıkar ve rantları için halkı zorla seçime götürdü. Ama halk 4 aylık süreçte gördüğü bunca acıyı, gözyaşının ve ölümlerin faturasını siyasi partilere kesti. Çünkü halk barış ve huzur için 7 Haziranda kararını vermişti. Ama mecliste olan dört parti bu karara saygı göstermedi. Ülkeyi kaosa, işsizliğe, ölümlere ve Kürt Türk savaşına getirdiler. Bir nebzede olsa halk 7 Haziran seçimine güvendi ve renkli bir meclis oluşturdu. Bu renkli meclisi karatan politikacılar 1 Kasımda hiçbiri istediği gibi sevinemedi. Çünkü halk hala umudunu koruyor. Belki barış ve huzur olur diye mecliste oynan oyunları göz ardı edip tekrar sandığa gitti. Sandıkta tekrar tek başına hükümet istedi tekrar umud, barış, huzur ve hayat düzenleyen bir, meclis yönetim istedi.

 

AKP haricinde hiçbir siyasi parti istediğini alamadı küçük milletvekili sayılarında olan değişikler haricinde ama halk siyasi partilere iyi bir ders verdi. Çoklu yönetime güvenleri olmayan dört parti tekrar seçimde iyi bir ders verdi. 7 Haziranın, 1 Kasımda ne farkı oldu sorarım size. Bana göre çok farkı oldu hükümet kurmaktan korkan muhalefet iyi bir ders aldı kendi elleriyle AKP gücüne güç katılar bu bir muhalefet eksikliğidir. Muhalefet 7 Haziran sonrası iyi çalışmadı çok felaket bir biçimde düşüşe geçti.

 

Bakalım meclistekiler bu karara ne kadar saygı gösterecek hepimiz zamanla göreceğiz. Halkın kararına haziranda saygı göstermeyenler bakalım şimdi ne yapacaklar ya iyi bir ders almışlar yada ödevlerin tamamlayıp halk karşısına nasıl bir yönetimle çıkacaklar.

 

Seçimin kaybedeni ve kazananı kim?

Ban göre seçimin tek kaybedeni 78 milyon olan Türkiye halkıdır.Çünkü 7 Haziran sonrası halk çok acı çekti çok ölüm gördü ve çok gözyaşı döktü. Siyasi partilerin 7 haziran da sonra halkın üstüne koyduğu ambargolar halkı bezdirmişti. Haziranda Kasıma kadar halk çöküş noktasına geldi ekonomi bozuldu açlık oranı artı işsizlik tavan yaptı ve millet karın tokluğuna hayata tutunmaya çalıştı. En büyük sorun ise olası bir iç savaş tehlikesiydi. Ama halk bilinçli davrandı bombalara karşılık bomba atmadı barış ve güven ortamını istedi. Yani söylemek istediğim şu en büyük eziyeti çeken halk oldu. Bu iki seçim arası halk perişan oldu halk aç kaldı Cizre neredeyse haritada siliniyordu Ankara ölüm kenti oldu hayat durdu insanlık bitmişti. Çünkü eziyet baskı ve ölüm vardı. Bu yüzden bu seçimin kaybedeni Türkiye halkı oldu. Seçimin bir diğer kaybedeni ise muhalefet partileridir. Muhalefet kendi sonlarını getirecek kadar düşüşe geçtiler (CHP, HDP, MHP) şapkayı önüne bırakıp Türkiye için neler yapılır ve mecliste daha nasıl etkili olunur ve nasıl küskün seçmeni geri kazanılır diye düşünmeleri gerekir.

 

Seçimin kazananı ise hiç şüphesiz ki AKP oldu. AKP tek başına iktidar için muhalefetten ezici bir oy alarak tek başına iktidara geldi. 7 Haziran sonrası tek başına iktidar için verdiği mücadeleyi kazandı. AKP Türkiye geneli kazandı ve muhalefete iyi bir ders vererek gücüne güç kattı. AKP kazandı ama bu AKP büyük bir sorumluluk veriyor. AKP sorumluklarını yerine getirecek mi? ileriki zamanlarda göreceğiz bunu en önemlisi istikrar, ekonomi ve işsizlik için neler yapacak. AKP’de bunu göreceğiz.

  • Etiketler :
  • Van Haber