Yazarlar

MEBİT

İŞSİZLİKLE KIVRANAN VAN

İŞSİZLİKLE KIVRANAN VAN

Abone Ol

2015-06-15 15:00:00

Kahvehaneler yine doldu taştı okul ve üniversitelerin tatile girmesiyle Van kahvehaneleri yine doluluk oranının en güzel günlerini yaşıyor.  Okulların tatile girmesiyle gençlerin büyük bir kısmı güzel zamanlarını okey taşlarında ve sigara dumanlı kahvehanelerde geçirecek okulda mezun olanlar ise iş imkânlarının hiç olmadığı memlekete kara kara düşünüp iki veya dört yıl okuyup diplomayı alarak işsiz kervanına düşmenin acısını, üzüntüsü içinde geçen zamana isyan ederek yollarına devam ediyorlar.

Keşke tek sorun sadece diplomalı işsizlerde olsa diploması olmayan o kadar işsiz var ki memleketimizde işsiz kervanına her gün yüzlerce kişi katılıyor ve işsiz sayısı gün geçtikçe artıyor. Artan bu işsizlik oranında en çok fabrikası, sanayisi, yatırımı olmayan iş imkânları açılmayan sürekli ikinci planda olan ve herhangi bir fabrika veya yatırım projesi olmayan Van etkileniyor.

Maalesef ülkemizde artan bu işsizlik en çok doğu illerini, doğu illerinde de Van’ımızı etkiliyor hem nüfusun çok olması hem de iş imkânlarında az olmasında dolayı Van bu işsizlik de çok etkileniyor ve işsizlik içinde kıvranıyor ama bir türlü düzlüğe çıkamıyor.

Van’da o kadar işsiz var ki evine ekmek götüremeyen, çocuklarının isteğini yerine getiremeyen, evinde huzuru olmayan onlarca aile var.

.  Günde on liraya ayakkabı boyacılığı yapıp evine bir nebzede olsa yardım eden ilkokul çağındaki çocuklar çocukluğunu yaşamadan evinin ekmek parası ve yaşam mücadelesi vererek. Akşama kadar sokak sokak dolaşıp ayakkabı boyayıp akşam annesine topladığı bozuk paraları vererek o güzel anne yüreğini mutlu ederek kendi mutluluğunu yaşıyor gibi gözükse de farkında olmadan iş olmayan bir kente babasına destek vererek evin geçimine katkı sağlayarak mutlu oluyor.

Ayakkabı boyatıp evine az da olsa para götüren çocukların hiç olmasa bir işi var. Üniversite bitirmiş elinde diploması olanlar ise akşama kadar okey salonlarında, çay ocaklarında ve aile stresinde uzak olan yerlerde o güzel zamanlarını geçiriyorlar. Bu onların bir sorunu değil bu şimdiye kadar iş imkânlarını açmayan devlettin, yatırımı başka yere yapan Vanlı zenginlerin, fabrika yapmayan iş adamlarının sorunu bu bunların ayıbı bu güzelim kenti böyle işsizlikle boğulmasına izin verenlerin utanması lazım.

 

Sözde Van bir sınır kenti İran ile bir sınırımız var ama nedense bu sınırı hiç halkın yararına kullanılmıyor. İşsizlikle boğulan Van kentinin sınır ticaretine yakın olmasına rağmen gün geçtikçe işsizlik artıyor. Sınır ticareti serbest bırakılmalı hiç olmasa halkın bir kısmı geçimini oradan sağlasın. Zaten işsizlik hat safhada zaten fabrika, yatırım ve iş olanakları Van’a bir türlü gelmiyor bari sınır ticaretine önem verilsin Van biraz ayakta dursun esnaf biraz para kazansın.

 

Dünyanın sayılı göller arasında olan Van Gölünü turistik bir göl haline getirilmeli ve sınır ticaretinin önü açılmalıdır. Nasıl olsa fabrika vb. gibi iş imkânların yapılacağı yok bari göle önem verilsin ve sınır ticaretini serbest bırakılsın ki iş imkânı açılsın.

  • Etiketler :
  • Van Haber