Yazarlar

MEBİT

HDP MECLİSTE OLACAKTIR

HDP MECLİSTE OLACAKTIR

Abone Ol

2015-05-23 15:00:00

Seçime 16 gün kala tüm partiler aralıksız çalışıyor, seçim kampanyalarını ve vaatlerini anlatıyorlar. Her ne kadar partilerin seçim çalışmaları eşit, adaletli olmasa da, seçim çalışmaları son hızıyla devam ediyor.  

 

Bu seçimi diğer seçimlerden ayıran en büyük fark HDP’ nin seçime bağımsız yerine, parti ile girmesidir. Parti adına seçime girerek büyük bir cesaret ve özgüven göstermişlerdir. Herkes gibi bende bu seçim sonuçlarını ve HDP’nın barajı aşıp aşamayacağını merakla bekliyorum.  

 

Seçime parti ile giren HDP halk arsında büyük bir takdir ve sempati kazanmıştır. Seçime sayılı günler kala bütün çabalarıyla, imkânsızlıklarıyla ve yeni Türkiye için durmadan çalışan HDP’nın tek amacı demokrasiye engel olan %10 barajını geçmek veya daha yüksek oy ile meclise girmektir. 

 

Tabi ki HDP’nın diğer partilere nazaran işi daha zor çünkü her gün bir saldırıyla maruz kalmakta ve hazine yardımı almadan çalışmalarını sürdürüyor. Yapılan bu saldırılar her ne kadar seçim çalışmalarına engel olsa da HDP korkmadan yoluna devam edip ve daha çok seçim çalışmalarına sahip çıkarak hedeflediği meclise, engelleri ve barajı aşarak meclise girmektir. 

 

Şimdiye kadar HDP binalarına, stantlarına ve afişlerine yaklaşık 60 farklı saldırı oldu. Keşke bu saldırılar hiçbir partiye olmasa, herkes eşit şartlarda, istediği yerde, istediği ilde seçim çalışmalarını dilediği şekilde yapsa ama ne yazık ki ülkemiz daha bu bilince varmamış.   

 

Onlar HDP saldırırken farkında olmadan Türkiye geneli Kürtlerinde birbirine daha çok bağlanıp birbirine kenetlenmesini sağlıyor. Çünkü onlar saldırdıkça HDP oy veren ya da vermeyen herkes üzülüyor ve sitemlerini dile getiriyor. “Madem ülkede eşitlik var neden HDP saldırıya maruz kalıyor” cümleleri halk arsında dönüp dolaşıyor. HDP saldırınca zannediyorlar ki HDP oy kaybedecek ve meclise giremeyecek. Saldırıyı yapanlar kusura bakmayın ama siz saldırdıkça HDP oy kazanıyor ve kazanmaya devam ediyor. Amacınıza hiçbir zaman ulaşmadığınız gibi, bu seçimde de ulaşamayacaksınız.  

 

HDP bu seçimde parti adına girerek hem risk aldı hem de cesaret gösterdi. Baraj geçmeme riski daha seçime iki kala benim gözümde bitmişti. Çünkü türküye geneli HDP seçmenine baktığımızda sabit bir oy oranı vardı. Bu secimde HDP seçmeninde büyük bir bağlılık var.  

 

Geçmiş seçimlerde 5 kişilik oy kullanan bir ailede 2 oy AKP’ye, 3 oy bağımsız adayına çıkardı veya tam tersi olurdu. Özelikle bölgede yaşlı kesimin oyları AKP’ye giderken, genç seçmenlerin oyu bağımsızlara giderdi. Ama bu seçimde bu tablo çok değişecek yaptığım gözlemlere göre eski seçimlerde oyumu bağımsıza verirsem boşa gider ya, kazanmasa anlayışı mevcut idi ve bu yüzden özelikle bölgede bu tür anlayıştaki oylar AKP cephesine kayardı. Kayan bu tür oylarla bağımsızlar daha az oy alıyorlardı. Ama bu seçim de HDP parti olarak girerek sorumluluğunu artırdı ve arkasındaki seçmenine güvendi. Seçmende eski seçime göre daha çok bilinçlenmiş ve desteğini iki kat artırmıştır. Bir ailede yarı yarıya bölünen oylar bu sefer bölünme olmadan tüm oylar HDP gidecektir. Çünkü bölgede HDP’nın seçime parti olarak girmesi takdir toplamış ve bu takdiri yaşlı, genç bu sefer ayrım yapmadan partilerine sonuna kadar destek çıkarak meclise göndereceklerdir. Benim tahminime göre HDP 7 Haziran da %11-12 gibi oy alarak meclisteki yerini alacaktır. 

 

 Partiniz ne olursa olsun elinizi vicdanınıza koyarak oyunuzu kullanın, kullanmayanları teşvik ediniz, çünkü bir oy birçok sistemi ve yapıyı değiştirmeye yeter.  

 OYUNU KULLAN, SANDIĞINA SAHİP ÇIK

  • Etiketler :
  • Van Haber