Yazarlar

MEBİT

KEŞKE İNTİHAR OLMASAYDI DEMEMEK İÇİN

KEŞKE İNTİHAR OLMASAYDI DEMEMEK İÇİN

Abone Ol

2015-05-12 15:00:00

Hayatını, geleceğini, hayallerini, umutlarını, varlığını ve amaçlarını bırakıp kendi elleriyle nefesine son verip arkasında gözü yaşlı bir anne bırakıp gitmek o kadar kolay olmuş ki artık. Sorunlarını anlatmadan, dertlerini dile dökmeden, hayatın tadını almadan, o güzel yaşamı bırakıp, bir nefesin kıymetini, değerini anlamdan o gencecik vücutlarına hançeri vurarak bu çekilmez hayatlarına son veriyorlar.


Son zamanlarda yurdumuzda çok fazla intihar haberlerini alıyoruz bu haberleri gördükçe bir canın ne sebepten yok olduğunu ve neden elleriyle canlarına kast etiklerini sormadan edemiyor insan.


Yurdun her köşesinden genç kız ve kadın intiharları olduğu gibi son zamanlarda Van bölgesinde bu tür haberleri daha çok duyar olduk. Neredeyse her hafta bir genç kız veya kadın intihara maruz kalmaktadır. Artan bu intihar olaylarına baktığımızda toplum artık çözümü kendi üretip, kendi nefesine son vererek hayattan bağlantısı kesip geriye sadece keşkeleri bırakarak hayatta veda ediyorlar.

Bu intihar olayların başlıca nedenlerine baktığımızda


* Aile içerisinde ki iletişim bozukluğu, ailenin eğitimi, ailenin olaylara bakış acısı.

* Ailede birlik ve beraberlik anlayışı olmayışı ve sorunları dinleyecek kadar sabır ve tahammül olmaması.

* Kişinin yaşamın zorluklarında yalnız bırakılması

* Kendi sorunlarına anlatacak ve kendisine destek olacak kimsenin olmaması

* Kişinin eğitimi

* Kişinin mutsuz olması ve psikolojik sorunları olması

* Yaşamında yaptığı ikili ilişkilerin sonunda etkilenmesi ve en önemlisi toplumda çok can sıkan ve namus meselesi


Gibi yüzlerce sebep sayılabilir burada en önemli iş aileye düşmektedir. Ailenin kızlarına sahip çıkmaları, her türlü sorunda destek olmaları, yaptıkları hataları anlayışlı anlatmaları, kızlarını hor görmemeleri ve sevgi şefkat ile onları kucaklayıp destek olmaları gerekir. Çünkü her şey sevgi ile başlar sevginin olduğu yerde mutluluk vardır. Mutluluğun olduğu yerde huzur vardır. Canına kıyanların arkasında keşke dememek için onlara sahip çıkmak gerekir.


Bu görev sadece aile sorunu değil toplum sorunudur. Çünkü toplumda intiharları gün geçtikçe artıyor. Bu sorun artıkça toplum huzursuz ve mutsuz oluyor. Aile eğitimin artırmak için mahalle okullarında hafta sonları aile eğitimi, kişisel gelişim, bilinçli aile dersleri verilip toplumun eğitimine az da katkı sağlayacak etkinlikler yapmak.


Bunun için kent belediyelerine, valiliğe, sivil toplum kuruluşlarına, il eğitim müdürlüğüne ve toplum bilimcilerine oldukça iş düşmektedir. Artan bu intihar olaylarını önlemek için aile eğitimi şart.

  • Etiketler :
  • Van Haber