Yazarlar

MEBİT

VEKİLİNİ BEKLEYEN VAN SORUNLARI

VEKİLİNİ BEKLEYEN VAN SORUNLARI

Abone Ol

2015-05-02 15:00:00

Kobané ruhu, Rojawa direnişi, Kürtlerin varoluşuyla yok oluşu arasındaki ince çizgiler derken, seçim geldi gelecek. Hem de tarihteki en çetin seçimlerden biri…

 

Adaylar da büyük bir yarış içinde seçime hazırlanıyor.

Görüldüğü kadarıyla HDP’nin baraj sorunu kalmadı. HDP, şimdi daha güçlü bir muhalefetin hesaplarıyla çalışmak zorunda.

Ama asıl önemli olan, seçimden sonrası.

 

Hem ülke genelinde hem de Van’da seçmenin beklentisi hiç biz zaman bu kadar yüksek olmamıştı. Seçmen, seçilecek olan vekillerine hiçbir zaman bu kadar çok umut bağlamamıştı. Çünkü hem ülke genelinde hem de Van’da, vekillerini bekleyen yığınla sorunlar var. Biz Van’ın seçmeni gözüyle, sorunları tek tek ele alalım.

 

Nedir Van’da vekillerini bekleyen sorunlar?

Birincisi; küsen bir seçmen kitlesi var. Sandığa gitmeyeceğini söyleyen, adayların kendi vekilleri olamayacağını belirten, uzaklaşan ciddi bir kitle var. Vekil adaylarının, bu kitleyi kazanması lazım. Ne şekilde olursa olsun, seçim öncesi ve sonrası bu kitleye gidilmesi lazım. Sorunları dinlenmeli ve çözüm bulunmalıdır. Bu kitlenin kazanılmaması, seçim öncesi ciddi bir oy kaybı, sonrasındaysa birliktelik ruhuna zarardır.

Bunun yanı sıra, Van ve ilçelerinde bir türlü gönlü alınmayan bir kitle var. Daha önce gidilmemiş, kapısı çalınmamış, sorunları çözülmemiş bir kitle var. Vekil adaylarının bu kitleye ulaşması ve gönüllerini alması lazım.

İkincisi; şimdiye kadar Van’da vekillere karşı bir soğukluk var. Halk, çalışmayan ve sorunları çözmeyen vekillerden çok çektiğini düşünüyor. Seçim dönemlerinde halka giden ama sonrasında elini kaldırıp indirmekten başka bir iş yapmayan vekiller görmek istemediğini söylüyor.

 

Vekillerin , bu yargıyı kırması lazım.

Artık militarist bir vekil anlayışı dönemi kapandı. Halk, sadece polisle tartışan, eylemlere katılan, panzerlere direnen vekil beklemiyor. Halk, kendi kişisel menfaatlerini ön planda tutan, ihale peşinde koşan bir vekil de beklemiyor.

Halkın sorunlarına duyarlı olabilecek, onları her yerde ve her koşulda çok iyi temsil edebilecek vekiller görmek istiyor. Böyle bir vekil de kucaklayıcı ve herkesi temsil edici bir ruha sahip olmalıdır. Vekillerin bu ruhu, uzak duran ve beklentisini bitirmiş halka ulaştırması gerekir.

Van’da nüfusun büyük çoğunluğu genç kesimden oluşuyor. Bu yüzden vekillerin her adımlarında gençliğe dönük projeler üretmesi gerekir. Gençliğe yönelik sosyal, sportif, kültürel aktivitelerin yoğunlaştırılması gerekir.

 

İşsizlik…

Türkiye’nin ve Van’ın en önemli sorunu. Vekillerin bu sorunla her dakika mücadele etmeleri gerekir. Çalışma alanlarının açılması, az da olsa sanayileşmenin sağlanması, tarıma yönelik faaliyetlerin yapılması gibi adımlar, işsizliği azaltacaktır.

Van’ın bir çok ilçesi sınırda. Yani bir bakıma bu ilçelerde en önemli geçim kaynağı kaçakçılık. Bu kadar net ve açık. Ancak bu iş kaçakçılıkla da olmaz. O zaman ne yapılması lazım? SINIR TİCARETİ KAPILARININ AÇILMASI LAZIM.

Sınır ticareti, belki de vekillerin bu dönemdeki en önemli çalışması olmalıdır. Çünkü sınır ticareti, Van’a can veren en önemli damarlardan biridir.

 

Eğitim sorunları…

Van’ın itibarını yerle bir eden bir sorun. Vekillerin, Van’ın eğitim sorunlarını gidermek için seferber olmaları şart. Kent merkezlerinden en icra köylere kadar, kaliteli ve tam destekli bir eğitim imkanının sağlanması için, vekillerin bütün güçlerini seferber etmeleri gerekir.

 

Bununla birlikte, sağlık sorunları… İl ve ilçelerin sağlık imkanları arttırılmalıdır. Bunun için yeterli doktor, sağlık personeli ve çağdaş dünyaya yakışır bir sağlık hizmeti için var güçleriyle mücadele etmeleri şart.

Belediyelerimizin sağlıklı ve daha etkin çalışabilmeleri için, vekillerin gerekli desteği sunması ve takibi yapması gerekir.

Yine ilimizin en önemli sorunlarından biri, aşiretçilik ve aşiretler arasındaki husumetler. Bu dönemde hiçbir aile arasında husumetin ve kavganın olmaması lazım. Bu yüzden vekillerimizin ilçe ilçe, köy köy, mahalle mahalle dolaşıp, küskünleri ve dargınları barıştırması gerekir.

 

Ve en önemli şey…

Bu sorunların tümü için daha önceki vekiller çalıştılar. Ama onlar iki hata yaptılar ve sorunlar bu yüzden çözülmedi. Aynı hatalar tekrar edilirse, sorunlarımız yine çözülmez. Bu dönemdeki vekillerimizin, aynı hatalara düşmemesi gerekir.

 

Neydi bu hatalar?

Birincisi, ilk başlarda aktif olup sonra pasifleştiler. Takip etmediler. İlk tepkide, ilk olmaz dediklerinde vazgeçtiler. Bu dönemdeki vekillerimizin aynı şeyi yapmaması gerekir. Ciddi ve samimi bir takiple sorunların üstüne gitmeleri gerekir ki sorunun çözümü olsun.

İkincisi, vekillerin iki ayağı olmalıdır. Birinci ayakları memleketlerinde, ikincisi mecliste olmalıdır. Her sorunda, her üzüntüde, her sevinçte, her kavgada, her barışta, her etkinlikte halklarının yanında ve içinde olmaları gerekir.

Ama sorunların çözüm yeri meclis olmalıdır. Sorunların çözümü için tepeden uğraşmaları gerekir. Daha önceki vekillerimiz bunu yapmadılar. Uzun süre halkın içine gelmediler. Geldiklerinde de hep onlar konuştu. Halkı dinlemediler. Dinlediklerinde de gidip unuttular.

Bir askerin evin önüne dikilmesi sorunu, gidip askerle tartışarak giderilemez. İyi bir sağlık imkanı için doktorla tartışılarak mücadele edilemez.

En tepeden kamuoyunun ve ilgililerin harekete geçirilmesi gerekir.

Bizler pısırık ve kendi kabuklarına çekilmiş bir vekil istemiyoruz. Yeri geldiğinde bir militan gibi atılgan, yeri geldiğinde koltuğunu dolduran bir beyefendi-hanımefendi olmasını istiyoruz. Yüreğimizden be beynimizden geçenleri dile getiren ve adım attıran vekiller istiyoruz.

Yüreğini ortaya koyabilen ve bütün güzüyle halkların çıkarı için mücadele eden vekiller istiyoruz.

İşte meydan, işte siz.

İşte Wan’a Rengin…

Söz, yürek ve adımlar sizde!

  • Etiketler :
  • Van Haber