Yazarlar

MEBİT

İÇİ BENİ YAKAR DIŞI SENİ YAKAR (TOKİLERİN)

İÇİ BENİ YAKAR DIŞI SENİ YAKAR (TOKİLERİN)

Abone Ol

2015-04-26 15:00:00

Büyük bir depremin acısını etkisini yavaş yavaş atlatan ve dört yıldır depremin bıraktığı izler azda olsa bitmiş gibi görünüyor. Deprem de evleri yıkılan ve evleri olmayan evsizleri için TOKİ evleri bir umut kapısı olmuştu. Deprem sonrası hasarlı ev ve binalarda kalmak istemeyenler yapılan TOKİ konutlarını büyük ilgi göstererek Van’da kısa sürede dört farklı bölgede toplam 17 bin konut yapılması sağlandı.

 

Yapılan bu 17 bin konut depremzedelerin ihtiyaçlarını karşılamasa da bu konutlar öncelik olarak evleri yıkılan ve mağdur olan kiracılar için yapıldı. Fiyatları m2 göre 75 – 110 bin TL arasında değişen TOKİ evleri taksitlendirme yapılarak kısa sürede bu 17 bin konut satıldı.

 

Mecburiyetten dolayı bu evleri satın alanlar ilk başta başlarını sokacak bir yuva buldukları için mutlu olmuşlardı. Evleri yıkılanalar yeni bir ev, kiracı olanların ise kendi evinin sahibi olmanın heyecanının yaşayarak yeni evlerine taşındılar. İlk zamanlarda yeni evlerinde mutlu olanlar zamanla konutların eksik ve kusurlarını görünce hayalleri, umutları ve hayatları mutsuzluğa dönüştü.

 

Dört farklı bölgede yapılan bu evler zaman geçtikçe çıkan sorunlarla konut sakinlerin başını ağrıtmış durumda hiç ilgi gösterilmeden allel acele yapılan konutlar ulaşım, su, yakıt, aidat ve taksit ödemeleri gibi birçok sorunla konut sakinlerini zor durumda bırakmaktadır.

Kalecik TOKİ’lerinde ulaşım imkânlarına bir türlü çare bulunamıyor çarşıdan kalecik konutlarına gitmek bazen saatler alabiliyor. Ulaşım için yeterli araç sağlanmadığında ve önemsenmediğinde dolayı Kalecik konutların bir büyük sıkıntısı da su sorunu iki yıl önce halk bu su sorunu çözülmesi için eylem yapmalarına rağmen hala su sorunu tam olarak çözülmüş değil. İl Özel İdarenin yaptığı su sondajları yetersiz olup oradaki konutların su ihtiyaçlarını karşılayamamaktadır. Bu su sorunu dikkate alınmadan yapılan konutları konut sakinlerini bıktırmış durumda. Ayrıca Kalecik konutların yapıldığı yer itibariyle gerekli önlemler alınmadığında en ufak yağışta konutların bodrum ve birinci katlarına su girmektedir.

 

Sıhke Gölü konutların sakinleri hem ulaşım hem de yanı başlarında duran çöp alanın kokusunda oldukça rahatsız olmaktadırlar. Sıhke konutların giden hat dolmuşların merkezden tıka basa doldurmadan hareket etmemeleri ve konutlara giden dolmuş sayısının az olmasında oldukça şikâyetçi Sıhke konutlarından merkeze gelmek için en az yarım saat yol kenarında dolmuş bekleniliyor gelen dolmuşlarda genelde dolu olduğunda ya ayakta sıkışıp gidersin ya da şansını başka dolmuşta denersin. Konutlar yapıldığında beri ulaşım sorunu hep aynı daha da çare bulanamadı. Bir diğer büyük sorun ise o devasal çöp alanın konutlara çok yakın olması ve rüzgârın taşıdığı çöp kokusunun konutlardan kalanlar için bükük bir eziyet vermesidir. Büyükşehir belediyesinin projelerinde biride çöp alanını oradan kaldırmaktı ama daha çöp alanı için herhangi bir çalışma yapılmış değil. Çöp alanın acilen kaldırılmalı ya da geri dönüşümde kullanılmalıdır. Özelikle yaz aylarında çöp kokusu daha çok derinleşip konutlara yayılarak konutlarda yaşamı yaşanılmaz hele getiriyor.

 

Kevenli ve Memur - Sen TOKİ’lerinde en büyük sorun ulaşım sorunu hat dolmuşların dolmadan hareket etmemeleri gece saat 21.00 sonra kolay kolay araç bulunamaması ve konutlardan merkeze gelmek için dakikalarca yolda beklemek gibi sorunlar oldukça sıkıntı yaratmaktadır. Memur-Sen konutlardan su sorunu hala tam olarak çözülmüş değil İl Özel İdarenin yaptığı su sondajların debilerinin yetersiz olması konutların su ihtiyaçlarını karşılayamadığında yeni sondaj yapılarak su ihtiyacını giderme çalışmaları yapılıyor.

 

Deprem oldubitti ama hala depremin olduğu gün gibi yüreğimiz yanıyor çünkü deprem sonrası yapılanlar o kadar bizleri mutlu etmedi yapılan TOKİ konutları bunun en büyük örneği öyle önemsizce plansızca yapılmış ki bir sorunu düzeltince başka bir sorun çıkıyor karşına sorunları dile getireceğin bir kuruma veya şahıssa ulaşmak imkânsız gibi. Konutlardan kalanlar her defasında bir sorunla karşılaşınca herkes artık konutunu satmanın peşine düşmüş çünkü kimse memnun değil memnun olanlarda mecburiyetten memnun oluyorlar. Konutları alanlar konutlarını satışa çıkartmışlar ama alıcı bulanmıyorlar çünkü kimse parasıyla eziyet çekmek istemez yani anlayacağımız sadece TOKİ konutların içi beni yakar dışı seni yakar…

  • Etiketler :
  • Van Haber