Yazarlar

MEBİT

SORAN YOK, SORUŞTURAN YOK DOĞRU YA “SİSTEM YOK!”

SORAN YOK, SORUŞTURAN YOK DOĞRU YA “SİSTEM YOK!”

Abone Ol

2014-11-12 15:00:00

 Depremden sonra en çok gündeme gelen konulardan biri de elektrik sorunuydu. Ev ve işyerlerine gönderilen yüklü faturalar, Van insanının tepkisine neden olmuştu ama diğer sorunlar gibi bu sorun da unutuldu.

 

 

Aradan bir yıl geçmesine rağmen yaralar sarılmadı. Sarılmış gibi gösterilen yaralar da ayrıca yaralıyor.

 

 

Hadi yaraların sarılmamasına alıştık diyelim ama elektrik dağıtım merkezlerinin çok yakınlarında bir kent olmamıza rağmen, bu kesintiler neden yoğunlaştı?

 

 

Hemen hemen her gün defalarca elektrik kesintileri oluyor. Elektrik kesintilerinden çoğunlukla insanların haberi olmuyor. Zamansız ve uzun süreliğine kesintilerin yaşanması, beraberinde birçok farklı sorun getiriyor.

 

 

Zaten yaralı olan esnaf, elektrik kesintilerinden dolayı iş yapamaz duruma geldi. Bir çok ailenin ve işyerinin elektrik ve elektronik eşyaları yandı. Sanayi sektöründe aksaklıklar yaşanıyor.

 

 

Elektrik kesintilerinde VEDAŞ’ı aradığımızda, her defasında arızaların olduğu söyleniyor. İyi de bu meretin her tarafı da mı arızalı? Bu arızalar ne zaman bitecek?

 

 

Bakın Büyükşehir olduk. Yarın öbür gün kentimize metro yapılacak, kentin dört bir yanında ulaşım modern bir görüntü kazanacak! O zaman da sık sık bu kesintiler olacaksa, metro nasıl çalışacak?!

 

 

Yoksa belki de on yıllardır değiştirilmeyen ve nerdeyse bir mahallenin tümünü aydınlatan trafolar aynı mı kalacak?

 

 

Akşamları mahallelerden geçtiğinizde, sık sık elektrik tellerinin seslerinin geldiğini göreceksiniz. Bir çok telden kıvılcımlar çıkıyor. Çünkü trafolara aşırı yükleniliyor.

 

 

İnşaat alanlarının yakınlarından geçtiğinizde, yere düşen teller görürsünüz. Tellerde elektrik akımı olmasa da o teller elektrik direklerine bağlı. O tellerin orada ne işi var?

 

 

Artık en ilkel kentlerde bile iletişim ve aydınlanma telleri yer altından çekiliyor. Hemen her gün saatlerce arıza yaşanacağına, birkaç ay hiç elektrik vermeyin, o telleri yeraltından çekin.

 

 

Sadece bu da değil. VEDAŞ bir çok kurumla antlaşma yapmış. Örneğin TELEKOM’da fatura ödeyebiliyorsunuz. Ama isterseniz gidin deneyin bir gün. Van’daki TELEKOM bayilerinin çoğunda fatura ödeyemiyorsunuz. Günlerce gidin alacağınız yanıt şu olacaktır: Sistem yok.

 

 

Evet zaten bütün mesele sistemde ya da sistemlerde. Bizler çok alıştık bu “sistem yok”laflarına. Kurumların 50 tanesini dolaşın, işlem yapmak istediğinizi söyleyin. En az 30’unda aynı şeyle karşılaşırrız: “Sistem yok.”

 

 

Galiba bu “sistemler” haklı!

 

 

Eğitim sistemimize bakın, göreceğiniz şey aynı: Sitem yok. Adalet sistemimize bakın aynı şeyi göreceksiniz: Sistem yok. Sağlık sistemine bakıyorsunuz aynı şey: Sistem yok.

 

 

Ne diyelim. Artık sistem olsun. Bu kent ve bu ülke “sistem”i çoktan hak etti.

 

 

Başta VEDAŞ’ın olmak üzere, sistemlerin çalışacağı günleri özlemle bekliyoruz. Çünkü biz kent olarak artık “aydınlanmak” istiyoruz.

  • Etiketler :
  • Van Haber