Yazarlar

MEBİT

VAN’DAKİ ÖZEL HASTANELERE SORUYORUM

VAN’DAKİ ÖZEL HASTANELERE SORUYORUM

Abone Ol

2013-01-11 15:00:00

Acil servislerinize gelen hastalardan neden 10 TL ücret alıyorsunuz?

Havalar soğuyunca, salgın hastalıklar da artmaya başladı. Hal böyle olunca, hastanelere akın edenlerin sayısında da ciddi artışlar olmaya başladı. Özellikle akşamları, hastanelerin acil servislerinde ortalık ana baba günü gibi oluyor.

İnsanların akşamları hastanelere gitmelerinin çeşitli nedenleri var. Bu nedenlerin başında da, acil servislerde ek ücretin alınmaması geliyor. Ancak acil servislere gidenlerin bir kısmı geri dönüyor. Çünkü acil servise giden hastalardan 10 TL ücret alınıyor.

Bu ücret neyin nesidir, kim alıyor, kimin vermesi gerekir, hangi hallerde alınıyor… Bu soruların hiçbir yanıtı yok.

Hastalar veya hasta yakınlarının bir bölümü bu ücreti hiç sormuyor. Çıkarıyor cebinden 10 TL’yi usul usul çıkarıyor. Bir kısmı dakikalarca sırada bekledikten sonra, ücreti duyunca sırası gelmeden sıradan çıkıyor. Önündeki kişiye “ben geliyorum” deyip sıradan çıkıyor. Çünkü ödeyeceği ücreti yok. Bir kısmı ise “kardeşim bu ne ücretidir” diye soruyor ve kayıt memuruyla tartışmaya başlıyor. Kayıt memurunun da bilgisi yok ki, ne yanıt verecek? Sadece “yeşil alan parasıdır” deyip geçiştirmeye çalışıyor. Ancak hasta yakını ısrarla sorunca, “kardeşim yeşil alan parasıdır, yeşil alan. Deprem oldu ya Van’da park yapılması için alınan paradır.” Hasta yakını depremi duyunca yumuşuyor ve “haa” deyip kafasını sallıyor ve 10 TL’yi uzatıyor.

Bütün bunlar, 2 gün önce gittiğim özel hastanelerimizden birinin acil servisinde yaşandı. Kayıt memuru 10 TL ücret alıyor ama bu ücrete depremden sonraki park parası diyor. Onun yanı başında ise ayaklı bir pano var ve o panonun başlığı şöyle: aşağıdaki sağlık hizmetlerinden ilave ücret alınmamaktadır.” Başlığın ilk maddesi ise şöyle: “Acil haller nedeniyle sunulan sağlık hizmetleri.”

Alınan 10 TL, karşılığında hiçbir makbuz verilmemesi, aldığı ücrete memurun yaptığı açıklamalar, hiçbir şey anlamadığı halde başını sallayıp cebinden 10 TL’yi çıkarıp usulca uzatan hasta yakını, öksüren onlarca hasta ve memurun yanı başındaki panoda yazılanlar inanılmaz bir çelişki ve trajikomik görüntü veriyor.

Peki bu para ne parası ve neden alınıyor?

Bu para, sağlık bakanlığı tarafından çıkarılan “yeşil alan uygulaması” kapsamında alınıyor. Yeşil alan uygulaması nedir? Çok genel ve net ifadesiyle şudur: Acil servislere çok fazla sayıda hasta baş vuruyordu. Bu hastalardan, acil durum gerektirmeyenler vardı. Bu yüzden acil servise baş vurduğu halde durumu acil olmayan hastalardan alınan muayene parasıdır.

Yoksa kayıt memurunun söylediği gibi park parası ya da Van’a özel bir uygulama değil.

Ancak Van’daki özel hastanelerin bu ücreti alırken unuttuğu, unutturmak istediği veya ciddiye almadığı bir takım durumlar var. Bu durumlardan dolayıdır ki hangi özel hastanenin özel servisine gitseniz, trajik bir komediyle ve incinen insanlarla karşılaşırsınız.

Öncelikle hastanelerin kendi personellerine bilgi vermeleri gerekmektedir. Böylece hastaların ve hasta yakınlarının en doğal hakkı olan “bilgi alma hakları” gasp edilmemiş olur. Kendi memuru da umursamaz, küçümser ve aşağılayıcı bir tavırla insanlarla konuşmamış olur.

İkinci olarak, bir hastaneye bir gecede yüzlerce hasta gidiyor. Onların her birinin yanında da en az bir hasta yakını var. Ama bütün bunlarla ilgilenen sadece 1 memur, bir doktor, bir hemşire, bir güvenlik görevlisi var. Doktor otomatiğe bağlayıp hastaları beşer beşer muayene ediyor. Her bir hastaya “aaa de bakayım” deyip, boğazına bakıp reçete yazıyor ve gönderiyor.

Emin olun muayene eden doktorlar, hastaların büyük çoğunluğunun yüzünü dahi görmüyorlardır.

Adam öksürükten ve ateşten ölüyor, doktor bir “aaa” ile olayı çözüyor ve reçeteyle 2 dakikada hastayı gönderiyor. Hasta zaten o ilaçları eczaneden alsa, 10 TL’den daha az ücretle alır.

Üçüncü durum, bu ücret karşılığında neden makbuz verilmiyor? Kime ve nereye gidiyor bu para?

Dördüncüsü, hiçbir hastane o parayı bütün hastalardan alamaz. O para sadece durumu acil olmayıp da acil serviste muayene olanlardan alınır. Usul budur. Ama Van’daki hastaneler bu parayı bütün hastalardan alıyor. Her gece oraya giden yüzlerce hastadan bir tanesinin bile durumu acil değil mi?

O 10 TL yüzlerce aile için ne demek, biliyor musunuz?

O halde sayın hastane sahiplerimiz ve yetkililerimiz, acil servislerde aldığınız bu ücrete bir düzenleme getirmeniz gerekmektedir. Herkesten bu ücreti alamazsınız. Alabiliyorsanız hangi koşullarda, neden, ne için alıyorsunuz? Bunları adam akıllı bir broşürle ya da basın açıklamasıyla duyurun. Ya da halkla ilişkiler biriminizi görevlendirin, bu konuda insanlara doyurucu bir bilgi versinler.

Ama ne yaparsanız yapın ya da ne yapmazsanız yapmayın, şu tertemiz insanları aşağılamadan, hor görmeden, incitmeden ve utandırmadan yapın. Bizim insanımıza zaten bu muamele yapılıyor. Bir de biz kendi kendimize yapmayalım!

  • Etiketler :
  • Van Haber