Yazarlar

MEBİT

LÜTFEN TOKİ’LERİ YAZIN

LÜTFEN TOKİ’LERİ YAZIN

Abone Ol

2013-01-07 15:00:00

“Lütfen TOKİ’leri yazın…”

            Kimi görsek bu istekte bulunuyor. Hangi bakkala girsek, hangi markete girsek, hangi caddede yürüsek, hangi resmi daireye gitsek insanlar aynı istekte bulunuyor. Tanıyan ya da gazete veya internette yazı yazdığımızı bilenler sürekli aynı istekte bulunuyor.

“Lütfen TOKİ’leri yazın…”

Nedir bu TOKİ sorunu? Neden hala çözülmüyor?

Daha önce dile getirmiştim. Ama sorunlar o günden bu güne bitmedi, azalmadı. TOKİ’ler bitirilmeden teslim edildi. İnsanlara inşaat bitmeden anahtarlar verildi ama sonradan herkes sırtını döndü. İlgilenen, sıkıntıları dinleyen, sıkıntıları dinlediği halde çözüm getiren yok. Sular doğru dürüst akmıyor, elektrikler sık sık kesiliyor. Ulaşım sorunu diz boyu. Okulları açık değil. Doğalgaz sağlıklı çekilmemiş. Çöpler zamanında toplanmıyor.

Bu sorunları aylardır biliyoruz.

Ancak son 2 haftadır Türkiye’nin hiçbir TOKİ’sinde olmayan uygulamalar başladı. Bitmemiş TOKİ’lere taşınan insanlardan “ortak gider”, “kapıcı” ve “çevre düzenlemesi” paraları alınıyor. Bu da herkesin bedava aldıklarını bildiği, kamuoyuna ücretsiz verildiği duyurulan ama bütün TOKİ’lerden daha pahalıya satılan Vanlılar’a bir ayrıcalık oldu!

Şu cümleyi dikkatli okuyun: TOKİ’lerde ortak gider ve kapıcı parası alınıyor. Bir daha okuyun.TOKİ’lerde ortak gider ve kapıcı parası alınıyor. Bir daha, bir daha…

Ne demek bu?

Biri bunu açıklamalı. Sayın yetkililer kimse, kim bu işle ilgileniyorsa, bu sorunları gidermeye çalışmalıdır. Herkesin bildiği, çok ortada olan sorunlar var ama yerel yetkililerimiz susmayı tercih ediyor.

Anlamadığım bir şey var: Yerel yetkililer neden sorunlar karşısında susuyor? Dahası sorunların olmadığını, her şeyin normal olduğunu beyan edip duruyorlar? 2 gün önce bir müdür yardımcısı çıkmış, Van’daki hava kirliliğinin yalan olduğunu söyledi. Bütün dünya Van’ın hava kirliliğinde dünya 27. si olduğunu tartışıyor. Benim yerel yetkilim çıkmış bunun yalan olduğunu söylüyor. Anlamak mümkün değil?

Şimdi ben yeniden yazıyorum. TOKİ’lerde doğru dürüst bir altyapı kurulmadı. Kışın ortasına geldik ama ısınma sorunu giderilmedi. Sular akmıyor, otobüs ve minibüs hatları yok.

Yardım kömürü denilen şey parayla satılıyor. TOKİ’lere taşınanlardan “ortak gider” adı altında yüklü paralar alınıyor. TOKİ sahiplerinden, evlerine taşındıkları anda kömür için 1835 TL, ortak gider avansı için 125 TL, aidat için 48 TL alınıyor. Oysa dağıtılan kömür torbalarının üzerinde “para ile satılamaz” yazısı var.

TOKİ’lere yerleşen insanların cep telefonlarına sık sık mesajlar gönderiliyor. İşte bu mesajlardan bazıları:

         Sayın sakinimiz, ortak gider avans, yakıt ve aidatınızı Ziraat Bankası Edremit AFAD Onuncu Etap Konutları hesabına yatırabilirsiniz.

         Ortak gider avansı olan 125 TL bir sefere mahsus olmak üzere alınmaktadır. Ortak gider avansı site yönetim demirbaşları ve çevre hizmet demirbaşları için alınmaktadır.

         Aidat ve kömür bütçeleri tarafınıza tebliğ edilecektir. Aidat 48, ortak gider 125, kömür ise 1835 TL’dir. Kömür 8 taksit ve aralık ayında başlamaktadır.

            Evet aynen böyle. Bu, tek kelimeyle “ayıp”.

            Ama artık bunu da geçtik. Bu sorunlara çözüm bulunmalı. İnsanlar para ödemeye de razı. Yeter ki insan gibi oturabilecekleri evleri olsun.

            Ayrıca Van depremini yaşayan herkesin hakkı olan aşağıdaki 6 maddelik taleplerinin giderilmesi lazım.  

            * Evlerini kaybedenlere ücretsiz kalıcı barınma hakkı sağlanması.

            * 2 yıl boyunca yakıt adı altında herhangi bir ücret alınmaması.

            * Konteynırlarda kalanlara çıkmaları için baskı yapılmaması.

            * Konteynırların, kanalizasyon ve ısınma problemlerinin çözülmesi.

            * Konteynırlarda kalanlardan alınan 200 TL uygulamasının iptal edilmesi.

            * Valilik ve AFAD’ın deprem ile ilgili yaptıkları harcamaları açıklaması.

            * Van da depremden sonraki sorunların çoğunun giderilmediğinin kamuoyuna duyurulması ve sorunların giderilmesi için yerel yetkililerin harekete geçmesi.

          * 3 aylığına geçici bir süre için yapılacağı söylenen ancak hala devam eden konteynırlardaki eğitimin bitirilmesi ve okul binalarının yapılmaya başlanması.

          * Kapanan İhtisas Hastanesi nin, yıkılan Eski Devlet Hastanesi nin, yıkılan ya da zarar gören onlarca okul ve öğretmen evi binalarının yapımına bir an önce başlanması.

 

  • Etiketler :
  • Van Haber