Yazarlar

MEBİT

İLİMİZİN 'YEREL MEDYA'SINA ÇAĞRI

İLİMİZİN 'YEREL MEDYA'SINA ÇAĞRI

Abone Ol

2012-10-18 15:00:00

 

Yerel medya, bir kent için, ulusal medyadan daha önemli ve daha etkilidir. Yazdığı, çizdiği ne varsa, kent ona göre şekillenmektedir. Bu yüzden yazılan ve çizilen ne varsa, çok önemlidir. Her şeyden önce, yerel medya ile uğraşanlar bunun bilincinde olmalıdır.

Peki acaba ilimizin yerel medyası ne kadar etkindir ve ne ölçüde doyurucudur?

Başta belirtmek isterim ki, Türkiye’nin bir çok saygın kentine göre, ilimizin gerçekten de yerel medyası iyi bir noktada. Bunda emeği geçen kim ve kimler varsa, hepsini kutlarım ve hepsine teşekkür ederim. Gerek görsel, gerek yazınsal alanda, bu işi gerçekten çok ciddi yapanlar var. Ayrıca çok iyi köşe yazarları var. Türkiye’de belki de eşine az rastlanabilir kişiler yazıyor Van gazetelerinde.

Ancak bir okuyucu, bir yazar, bir öğretmen ve yurttaş olarak burada bazı ayrıntılara değinmek istiyorum. Yerel medya ile uğraşan arkadaşlarımızın, bunu anlayışla karşılamalarını ve gereğini yapmalarını dilerim.

Her şeyden önce, bir durgunluk var yerel medyamızda. 13 yıldır Van’dayım ve 13 yıldır Van yerel medyasının geleneği aynı. Televizyonların program formatları, programlara çağırılan kişiler, tartışılan konular aynı. Gazetelere bakıldığında, yıllardır en küçük bir yenilik yok. Eklenen, çıkarılan, formatı değiştirilen sayfa yok. Ayrıca haberlerde risk alınmıyor. Muhabirler halka karışmıyor. Kenar mahalleler, çevre il ve ilçeler, köyler çok ihmal ediliyor. Haberler ve tartışmalar il merkeziyle sınırlı tutuluyor. Oysa farklı alanlara uğramak lazım. Örneğin muhtarlara gidilmeli, mahalle insanlarıyla yerinde röportaj yapılmalı, hiç konuşmamış ve konuşulmamış insanlara, kendilerini tanıtma fırsatı sunulmalı.

Hemen her hafta yeni bir gazete çıkarılıyor. Tek başına gazete çıkaran bir çok kişi var ve bu işi layıkıyla yapıyorlar. Ama hiçbiri, en yakın ikinci ilçemiz olan Gevaş’a bile giremiyor. Bu gazetelerin hiçbirinin hiçbir yerde temsilcisi yok. Gazeteler öğlene doğru dağıtılıyor.

Oysa halkımız gerçekten de yerel gazetelere sahip çıkıyor. Okuyor ve okutuyor. Ayrıca reklam konusunda en rahat illerden biriyiz.

İnternet siteleri...

Hemen herkes güne başlarken, arama motorunda Van haberlerine bakar. gazetevan.com sitesi, ortalama günde 50 bin kişi tarafından ziyaret ediliyor. Bu işi gerçekten de iyi yapıyorlar. Bunun yanı sıra yerel gazetelerin internet siteleri kaliteli. Ancak çoğu internet sitesi günlerce güncellenmiyor ve kes yapıştır haberler yapıyor.

Televizyon kanalları…

Geçen yıllarda televizyon kanallarımızda izlenme oranı çok yüksekti. Hemen her evde mutlaka birkaç saat yerel tv kanalları izlenirdi. Ama son 3 yıldır izleyenlerin oranı çok azaldı. Çünkü tv kanallarımız, zamanlarının büyük çoğunluğunda sadece reklam yapıyorlar. Geçen yıllarda her hafta ilimizin sorunları masaya yatırılırdı. Konunun uzmanları davet edilirdi. 3 yıldır ilimizin sorunlarını ciddi şekilde ele alan tek bir programa rastlamadım.

Radyo kanalları…

Bence yerel medyamızın en başarılı ayağı, radyolarımızdır. Çağırılan konuklarıyla, reklam standartlarıyla, ilimizin sorunlarına karşı duyarlılıklarıyla ve dinlenme oranlarıyla radyolarımız Türkiye’nin en iyileri arasında.

Ancak ilimizin sorunları açısından düşünüldüğünde, özellikle gazetelerin bu konuda üzerlerine düşeni yapmadıklarını üzülerek belirtmek istiyorum. Yerel basın cesur olmak zorundadır. Elbette ki yerel yöneticilerle de ilişkilerini sağlam tutmalıdır. Ancak bu demek değildir ki yerel medya, yanlış yapılanlar karşısında sessiz kalacaktır.

Bakın ilimizin çok önemli sorunları var. Bu sorunları gündeme getirmede ve sorunları gidermede yerel medya ortalıklarda yok. Trafik sorunu, eğitim sorunu, deprem sonrası yapılmayan çalışmalar, TOKİ’ler, ilimizin ekonomik durumu, iflas eden esnaflar, kapanan onlarca işyeri, yetiştirilmeyen okullar, kapatılan hastaneler, yarım kalan inşat alanları… hiçbirini yerel medyamız ele almadı ya da yeterince gündeme getirmedi.

Ayrıca Türkiye’nin asıl gündemine ilişkin haberlere, röportajlara, tartışmalara yer verilmiyor ya da çok az yer veriliyor. Mesela şimdiye kadar “Kürt Sorunu” ile ilgili hiçbir tartışma ya da haber falan görmedim. Terk edilen köyler, ilimizin su sorunu, çiftçi problemleri, özellikle eğitim sorunları çok yetersiz tartışılıyor. SBS VE ÖSYS döneminde bütün Türkiye bu iki sınavın peşine düşedursun, Van’da ne bir haber, ne bir program yapılıyor. Oysa bu alanda çok yetkin kişiler var. Dershanelerde çok yetkin rehber öğretmenler var. Bunların her biri, her hafta ya da farklı periyotlarda programa çağırılabilir. Liselerde idareciler, rehber öğretmenler, hatta personeller neden çağırılmasın? Ayda bir kez açık oturum programları düzenlenebilir ve farklı dershaneler ve okullardan onlarca öğrenci çağırılabilir.

 

Başka bir eksikliğe de değinmek istiyorum: Ben Van’da farklı gazetelerde ve internet sitelerinde yazdım, yazıyorum. Van Haber Gazetesi köşe yazısı yazdığım dördüncü gazete, gazetevan.com yazdığım üçüncü sitedir. Hepsi çok iyi insanlar. Ama şimdiye kadar çalışanlarını, yazarlarını herhangi bir yemeğe ya da farklı etkinliğe davet eden olmadı. Ayrıca şimdiye kadar, yerel medyamızın öncülüğünü yaptığı herhangi bir sosyal etkinlik, halkla

bütünleşme partisi, bir dernek çalışması, bir kermes, bir yardımlaşma, bir basın açıklaması duymadım. 8 yıl önce Tutku Radyo çok güzel bir etkinlik yapmıştı. Saygın isimlerin katıldığı bir sempozyum düzenlemişti. Çok iyiydi. Ancak, adı geleneksek olmasına rağmen, bir defa yapıldı. Devamını dilerim.

Ben burada şu iddiada bulunmak da istiyorum: İzmir’de gazetecilik yaptım ben. Van’daki haber ve tartışma malzemesi, emin olun ki orada yoktu. Van, haber bakımından çok zengin bir yer. Bu yüzden kendimizi biraz Türkiye’ye açımlamamız lazım. Bu yazımı mutlaka yerel medyamızda çalışanlar okuyacaktır. Gerekirse tartışalım. Bu konuda bana düşen ne varsa, hazırım. Kime ne düşüyorsa yazıp tartışsınlar. Destek mi lazım, maddi olanak mı yok, yasaklar mı var, hepsini tartışalım. Ama biliyorum ki, yerel medyamızda çok yetenekli, çok dürüst, çok duyarlı ve çok çalışkan arkadaşlarımız var. Ve bu arkadaşlarımızın, yani kısaca Van yerel medyasının hak ettiği yer daha bir ilerde olmalı.

Yerel medya yöneticilerimizin ve çalışanlarımızın, çok daha ileri mevkilerde bulunacakları günleri heyecanla bekliyorum.

  • Etiketler :
  • Van Haber