Yazarlar

MEBİT

MİLLETVEKİLLERİMİZE SORUYORUM

MİLLETVEKİLLERİMİZE SORUYORUM

Abone Ol

2012-08-24 15:00:00




Milletvekillerimiz deprem döneminde ve deprem sonrasında pasif kaldılar.

Neredeyse bütün dünya Van’ı konuştu, gündemine taşıdı, Vanlılar’ın hakkını aradı. Hiçbir şey yapamayan sıradan yurttaşlar bile, hiç olmazsa mahallesindeki insanlarla Van’ı konuştu. Ama vekillerimiz konuşmadılar ya da yeterinde konuşmadılar.

Oysa en çok konuşması gerekenler vekillerimizdi.

Öncelikle tümünü önemsediğim ve gerçekten birikimlerine güvendiğim vekillerimizin bana kızmamalarını, hiç olmazsa bundan sonra ilimizin yeniden inşasıyla ilgili ciddi çalışmalar yapmalarını diliyorum.

Benim, Van’da yaşayan herkesin ve Van’ı seven herkesin merak ettikleri var. Belki de bu merak ettiklerimiz, vekillerimizin üzerinde durmaları gerekenlerdi. Çünkü ben, afetten sonra hakkımızın aranmadığını düşünüyorum. Yerel yetkililerimiz gibi, vekillerimizin de bu konuda çok pasif kaldıklarını düşünüyorum.

Sayın vekillerimin, şu soruları ve sorunları acilen değerlendirmeleri ve bu konuda gerekli çalışmaları yapmaları gerekir.

* Van’a yapılan yardımlar ne oldu, o yardımları kim denetledi, kim topladı, kim ne yaptı? Hangi para nereye harcandı, kalan para nerede ve kimin elinde? Yardımların ve harcanan paraların makbuzları kesildi mi, kesildiyse nerede, kesilmediyse neden?

* Elin memleketinde, Van depreminden çok daha az etkili olan afetler oluyor. Bu memleketler afet bölgesi ilan ediliyor. Bu memleketlerde elektrik, su, doğal gaz ücretsiz oluyor; bu memleketteki insanlara kira yardımı yapılıyor. Van’da neden bunların hiçbiri yapılmıyor? Yapılmıyorsa sizler, vekillerimiz neden susuyorsunuz? Hadi afet bölgesini geçtik, tonlarca gelen elektrik ve su paraları için neden bir şeyler yapmadınız, yapmıyorsunuz? Sigorta paraları, krediler ertelendi denildi ama sonrasında Vanlılar ile alay edercesine bu paralar alındı. Ertelenen krediler için faiz alındı, sigorta paraları yatırılmayanlar tedavi olamadı. Sayın vekiller, siz bu konuda neden sustunuz, susuyorsunuz?

* Başta TOKİ olmak üzere, şu anda Van’da, bütün zamanların en büyük inşaatları yapılıyor. Peki bu inşaatlarda çalışan işçilerin kaçı Vanlı? Neden Van’daki işçiler çalıştırılmıyor? İnşaat malzemeleri neden başka illerden getiriliyor? Sayın vekillerimiz, bu konuda neden sustunuz, susuyorsunuz?

* İhtisas Hastanesi’ne ne oldu, sayın vekiller? Bu hastanenin Van için ne kadar büyük bir kayıp olduğunun farkında değil misiniz? Bu hastane neden taşındı, nereye taşında, neden sahip çıkmadınız, çıkmıyorsunuz?

* Yıkılan okullar ne durumda sayın vekiller? Hangi okul tamamlandı, hangileri onarıldı? Bir çok okul ağır hasar aldığı halde, o okullar onarılıyor. L.Binnaz İ.Ö.O.’nda çocuklar yaklaşık 4 ay eğitim gördüler. Ama sezon sonunda, ağır hasar aldığı için okul yıkıldı. Hanginiz bunu bildiniz, sayın vekiller? Van’ın en önemli tarihi eserlerinden biri olan Atatürk Lisesi nereye taşındı, Mehmet Akif Ersoy Lisesi yıkılacaktı, çok ağır hasar görmüştü. Şimdi onarılıyor. Bu okul ne kadar güvenli? Geçen yıl adeta rezalete dönüşen ilimizin eğitim sorununu neden sormadınız, sormuyorsunuz?

* Yıkılan binaların durumu ne oldu, sayın vekiller? Kimler ev sahibi olabilirler, kimler ne zaman nereye başvuracaklar? Temmuz’a yetiştirileceği bütün dünyaya duyurulan TOKİ’lere ne oldu? Evleri yıkılan insanlara, devletin yaptığı evler neden satılıyor, onların arsalarına neden ipotek konuluyor?

* Eski devlet hastanesi (şimdiki çocuk hastanesi) nereye, ne zaman kurulacak?

* Edremit öğretmenevi nerede sayın vekiller? Bu öğretmenevi neden kapatıldı?

* Beton yığınlarına dönüşen ilimizin yeşil alan sorunu için bir dakika bile kafa yordunuz mu, sayın vekiller?

* Deprem sonrası insanlarımıza psikolojik, sosyal ve ekonomik hiçbir yardım yapılmadı. Hala insanlar (ben dahil) duvarları eğik görüyor, hala en küçük sarsıntıda insanlar sokaklara dökülüyor. Van’da yaşayan insanlar, ne zamana kadar perdeleri gözleyerek uyuyakalacaklar? (merak edenler için hatırlatayım: Gözlerimiz sürekli perdelerde oluyor, çünkü, depremin olup olmadığı en iyi perdelerin sallanmasından fark edilir.) Psikolojik ve sosyal yardımın yapılması için neden sustunuz, susuyorsunuz?

* Esnafa kredi verilmedi, onlarca şirket iflas etti. Onlarca kurum ayakta duramadı. Esnafın desteklenmesi için neden sustunuz, susuyorsunuz?

Neden sustunuz, susuyorsunuz, sayın vekiller? Sizler neden varsınız? Bu halk sizleri neden oraya gönderdi? Bu acı felaket zamanında bile seçmenlerinizin yanında durmadıysanız, onların duygularını, düşüncelerini, sorunlarını dile getirmediyseniz, neden oradasınız?

Neden sizler, Van sorunları karşısında duyarsız kalan bütün yetkililerden farklı olmadınız, olmuyorsunuz?

  • Etiketler :
  • Van Haber