Yazarlar

MEBİT

POLİSE TAŞ ATAN TARAFTAR VE TMK MAĞDURU ÇOCUKLAR

POLİSE TAŞ ATAN TARAFTAR VE TMK MAĞDURU ÇOCUKLAR

Abone Ol

2012-05-15 15:00:00

Fenerbahçe taraftarları polise taş attı, polis araçlarını tekmeledi ve devirdi, polisle çatıştı. Bir şampiyonluk kutlamasında bu olayların olması elbette üzücü. Ama asıl merak edilen şu: Bakalım bu taraftarlar, aynı suçlardan dolayı tutuklanan ve onlarca yıl ceza verilen TMK mağdurları çocukları gibi yargılanacaklar mı?

Bilindiği gibi TMK mağdurları çocuklar yıllardır gündemde. Yıllardır işledikleri suçları ve verilen cezaları tartışılıyor. Ama yıllardır sabit bir suçları belirlenmedi ve yıllardır cezaevindeler.

Kamuoyunda TMK mağduru çocuklar, en çok polise taş atmalarıyla gündeme geldiler. Hemen her sokak gösterisinden sonra, polisle çatışan gruplar arasındaki çocuklar gözaltına alındılar ve tutuklandılar. Bırakalım ileri demokrasi ülkelerini, belki de despotizmle veya diktatörlükle yönetilen ülkelerde bile eşine az rastlanır görüntüler hafızalara kazındı. Çocuğunun gözaltına alınmaması için polise yalvaran anneler, sokak ortasında çocuğunun arkasından çığlık çığlığa kalan anneler, karakollardan sokaklara taşan çocuk ağlamaları, tutuklanan çocuğunun arkasından bayılan anneler, polisin elindeki çocuğuna tokat atan anneler gibi acı görüntüler bunlardan sadece bazıları.

Peki bu görüntüler neden oluşuyor? Bütün bunların sebebi ne?

Aslına bakarsanız, bu ülkede herkes barış için çalıştığını söylüyor. Herkesin amacı da bu gibi görünüyor. Ancak bu ülkenin kaderi midir bilinmez, en çok barış için kan döküldü. Ya da galiba bu ülkede barış ile savaş yer değiştirdi!

Onyıllardır süren kirli savaşın en büyük mağdurları çocuklar oldu. Hemen her evde yetim kalan ya da sakat kalan çocuk var, bu ülkede. Onyıllardır binlerce çocuk sokaklarda yaşıyor. Onlarcası cinsel tacize maruz kalıyor. Yüzlercesi yoksulluk sınırında yaşıyor. Onlarcası ailesi tarafından dışlanıyor. Binlercesi okul çağında çalışıyor.

Çocuklar bu ülkenin en büyük yaralarından biri. Ama hiçbir Allah’ın kulu bu çocukları dinlemedi, hallerini sormadı, sorunlarını gidermek için kılını kımıldatmadı.

Peki ne oldu? Bu çocuklar sisteme küstüler, sistemin düşmanı oldular. Çünkü bu çocukları bu sistem bu hale getirdi. Hangi aile çocuğunu sokaklara terk eder? Hangi insan köprü altlarında yaşamak ister? Hiç kimse…

İhmallerden ve sorumsuzluklardan dolayı bu çocuklar sistem karşıtı oldular. Bir de benlikleri reddedilince, bu çocuk sistem koruyucularına taş atmaya başladılar. Bu çocuklar başka ülkelerden gelmedi ki, bu ülkenin evlatları. Eğer hataları varsa, yanlışlıkları varsa, ayıpları varsa, bunda bu ülkenin kurucularından günümüze kadarki tüm yöneticilerin payı var. Ciddi anlamda iradeleri henüz gelişmemiş çocukları topluma kazandırmak yerine, onları onlarca yıla mahkum etmek de ayrıca büyük bir talihsizlik ve ayıptır.

Her şey bir yana, bu çocukların büyük çoğunluğunun, taş atmadan önceki hayatlarında hiçbir suçları yoktur. Yani bu çocukların büyük çoğunluğu, sadece polise taş attıkları için mahkum edildiler.

Buna kimsenin itirazı olmamalı. Yani bu çocukların suçlarının sadece polise taş atmak olduğu konusuna kimsenin itirazı olmamalı.

Peki eğer polise taş atmak suçsa, neden ortalığı savaş alanına çeviren Fenerbahçe taraftarlarına aynı muamele yapılmadı?

Polise taş atan çocukların hiçbiri polisin araçlarını devirmedi.

Ama o çocuklara yapılan müdahale ile taraftarlara yapılan muamele aynı değildi.

Yoksa bu ülkede farklı gruplara farklı muamele yapan farklı hukuk sistemi mi var?

Yoksa polise taş atan eğer Kürt ve devrimci ise suçtur da, diğerleri için suç değil midir?

Polis aynı polis, göstericilerin attıkları taş aynı taş, devrilen polis araçları aynı araçlar, hukuk aynı hukuk, ülke aynı ülke.

Onlarca yıla mahkum edilen TMK mağduru çocuklar ile bu göstericilerin işledikleri suç aynı suç…

O halde neden hiçbir işlem yapılmadı ya da neden aynı işlem yapılmadı?

Elbette ki bir gösteriden gözaltına alınan ya da tutuklanan hiç kimsenin mağdur edilmesini istemiyorum. Elbette ki insan hakları ihlallerine yol açacak bir muameleyi meşru görmüyorum. Ne taraftarlara ne de başkasına. Aynı zamanda şiddeti de asla meşru görmüyorum. Ama yaşanan bir realite var. O da bu suçu işledikleri söylenen ve çoğunun çocuk olduğu insanların, onlarca yıla mahkum edilmeleri.

Bu ülkenin bir yurttaşı olarak bu muameleyi kabul etmiyorum. Taraftarlara aynı mahkumiyetin verilmeyeceği açık. O halde çocuklara uygulanan cezalar doğru değil, vicdani değil, hukuki değil, ahlaki değil.

Eğer aynı suçu işleyen Fenerbahçe taraftarları onlarca yıla mahkum edilmeyeceklerse, TMK mağduru çocuklar derhal serbest bırakılmalıdırlar. Buradan şu anlaşılmasın: Taraftarların cezalandırılmasını isteme gibi bir niyetim ve amacım yok. Sadece aynı kefedeki iki farklı gruba uygulanan muamelenin yanlış olduğunu belirtmek istiyorum.

Aynı örneği oluşturan bu olaylardan sonra, duyarlı olan herkesin TMK mağduru çocukları hatırlaması ve onların serbest bırakılması için çalışması gerekir. İleri demokrasi hukuk sisteminin gereğidir bu.

Aksi halde bu ülkenin hukuk sistemi ve insanların vicdani sorumlulukları meşruiyetini yitirmiştir.

 

  • Etiketler :
  • Van Haber