Yazarlar

MEBİT

BU SPORCULAR VAN’IN YÜZAKI OLDU

BU SPORCULAR VAN’IN YÜZAKI OLDU

Abone Ol

2012-04-08 15:00:00

Van’ı yıkan deprem felaketi, sosyoekonomik anlamda kentte gerçekten telafisi zor hasarlara neden oldu. Özellikle deprem öncesi il bazında birçok sportif branşta, geçtiğimiz yıl, il tarihinde görülmemiş ulusal ve uluslararası başarılar elde edilmişti. İlde futbol adına geçmişimizi mumla arasak da, ‘‘gerek ferdi olarak ve gerekse takım oyunlarında’’ elde edilen başarılarımız, bir nebzede olsa gelecek adına umut veriyordu.

Tekrar o günlere ne zaman döneriz bilinmez ama deprem öncesi şahane bir trend yakalanmıştı. Mesela 1.ligde mücadele eden bayan futbol takımımızdan tutun, İşitme Engelliler takımına kadar ilimizi başarıyla temsil eden birçok kulübümüz vardı. Dilerseniz o başarılı kulüplerimizi ve sporcularımızı bir kez daha analım ve deprem sonrası ne durumda olduklarına bir göz atalım;

Daha yeni kurulmasına rağmen, geçtiğimiz yıl namağlup olarak bayanlar futsal liginde şampiyonluğa ulaşıp 1.ligde mücadele etmeye hak kazanan YYÜ Bayan Futbol takımı, acaba şu anda ne durumda? Bu takım bu yılda yaşanan depreme rağmen başarılı çıkışını devam ettiriyor. Geçtiğimiz Mart ayında Antalya’da yapılan Salon Futbol Müsabakası’nda kendi gruplarındaki 6 takımı yenerek birinci olan YYÜ Bayan Futbol Takımı, diğer 3 grubun lider takımlarıyla Süper Lig için Play-Off maçlarına çıkacak. Takımımıza başarılar diliyoruz.

Geçen yıl sessiz sedasız bir şekilde büyük azim ve kararlılıkla namağlup olarak İşitme Engelliler 1.ligine çıkmayı başaran, Van İşitme Engelliler Futbol Takımımızda övgülerin en büyüğüne layık. Maalesef takımımız deprem sonrası maçlarına çıkamadığından hükmen mağlup ilan ediliyor. Son derece üzücü olan bu duruma umarız yetkili kurumlarımız bir çare bulur.

Yine deprem sonrası maçları ertelenen ve maç eksiği bulunmasına rağmen play-off mücadelesi veren Van Bedensel Engelliler Basketbol takımımızı da unutmamak gerek. Bedensel Engelliler 2.liginde başarıyla mücadele eden Van Bedensel Engelliler Basketbol Takımımızı da tebrik ediyoruz.

İsviçre nin Aargau şehrindeki Swis Master U-11 müsabakalarında Türkiye yi temsil eden depremzede Vanlı çocuklar, ilk maçlara tutuk başlayıp son iki maçta ise ezici bir üstünlük sağlayarak üst gruba yükselmişti. Anadolu Spor Akademisi (ASA) U-11 Van Takımı, böylece adını tüm dünyaya duyurmuş deprem sonrası hepimize moral vermişti.

Bu takımlar kim bilir ne zorluklar ve yokluklar içerisinde bu büyük başarılara ulaştılar. Sporcusundan teknik ekibine, herkesi kutluyoruz. Söz takım oyunlarından açılmışken, yine geçen yıl futbolda gruplarını şampiyon olarak tamamlayan B.Vanspor U-14 ve U-15 takımlarına da buradan değinelim. Oynadıkları 24’er maç sonunda Doğu Anadolu Grubunda her iki kategoride şampiyonluğa ulaşmışlardı. Bu başarılar B.Vanspor’un geleceği adına çok sevindirici.

Tüm bunların yanında ferdi sporlarda da Van’ın yüzünü güldüren, uluslararası başarılara imza atan, birçok sporcuya sahibiz artık.

Aldığı inanılmaz dereceleri takip etmekte zorlandığımız Milli Tekvandocumuz Nur Tatar, başarılarına bir yenisini daha ekleyerek geçen yıl Azerbaycan’da düzenlenen şampiyonada 1. olarak ülkemize ve Van’ımıza altın madalya kazandırmıştı.

Deprem sonrası yine yüzümüzü ağartan Nur Tatar, bu yıl Ocak ayında Rusya’da düzenlenen 2012 Londra Olimpiyatları Avrupa Kıta Elemeleri müsabakalarında finalde 2011 Dünya, 2010 Avrupa Üçüncüsü, 2008 Avrupa Şampiyonu Alman Helena Fromm u da 5-1 yenerek şampiyon oldu. Nur Tatar, böylece tekvandoda 2012 Londra olimpiyatlarında ülkemizi temsil etmeye hak kazandı. Sporcu bir aileden gelen Nur Tatar, aynı zamanda Vanspor’un efsane futbolcularından Nizam Tatar’ında kızı.

Türkiye Görme Engelliler Federasyon Başkanlığı nın 2012 şubat ayında Ankara’da düzenlediği Türkiye Judo Şampiyonasında, 48 kulüpten 156 sporcunun katıldığı şampiyonaya, Van Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürlüğü, 2 si bayan toplam 4 sporcu ile katılmıştı. Şampiyonaya Yıldız bayanlar 52 kilo da katılan Tuba Bakan tüm rakiplerini mağlup ederek Türkiye şampiyonu olurken, 57 kilo büyük bayanlarda Esmer Taşkın ise Türkiye 3 ncüsü olmuştu. Bu da deprem sonrası yüzümüzü güldüren bir diğer başarı öyküsüydü.

İl Özel İdaresi Vanspor kulübünün sporcuları da geçen yıl herkese parmak ısırtan başarılara imza attılar. Türkiye gençler boks şampiyonasında 2 altın madalya kazanan Ümit Zengin ve Zafer Elasan, Van’a Türkiye Şampiyonluğunu getirdiler ve Milli Takıma çağırıldılar. Aynı takımda bayanlar boks şampiyonasında Emel Tatlı ve Berna Kuş’ta bronz madalyayla ilimizi temsil ettiler.

Yine 2011 Antalya’da yapılan Türkiye Kulüplerarası Kros Ligi yarışmalarında da İl Özel İdaresi Vanspor Kulübü 16 Yaş Altı Bayan Atletizm Takımı, Türkiye şampiyonu oldu. 2000 metrede Bahar Atalay Türkiye birincisi olurken, Melike Ömür ise Türkiye 3’ncüsü olmuştu.

Daha sonra aynı takımdan Bahar Atalay, 1. Uluslararası Çocuk Spor Oyunları Atletizm Dalında 1500 metrede bu sefer Dünya 2.si olarak hem ülkesini hem de Van’ı başarıyla temsil ederek yüzümüzü ağarttı.

2 yıl üst üste kilosunda Türkiye şampiyonu olan tekvandocumuz Büşra Şen ise 2011 de 4.sü düzenlenen Avrupa Yıldızlar Tekvando Şampiyonu olarak Van’ı Avrupa şampiyonu yaptı. Aslen Yüksekovalı olan Büşra, Van adına yarıştığı tüm müsabakalarda başarılarını hep yukarılara taşıdı.

YYÜ Beden eğitimi ve Spor Bölümü Öğrencisi Milli Kayakçımız Elif Aşkın katıldığı müsabakalarda 3 Türkiye birinciliği, 1 Türkiye üçüncülüğü kazandırarak kayakta da söz sahibi olmamızı sağlamıştı.

Bir de NBA’ de zirve yapan Enes Kanter var. 2011 NBA Draftına 3. sıradan giren Enes Kanter, Van’daki 12 Dev Adam Basketbol Okulunda başlayan serüvenine NBA Draft tarihinde en yüksek sırada seçilen ilk Türk oyuncu olarak girip rekorları alt üst etmişti.

Geçen yıl 6.sı düzenlenen, Gap Yaz Spor Okulları Oyunlarında takım halinde 1. olan Van takımı, göğsümüzü kabartan bir başka başarıya imza atmıştı. Hentboldan yüzmeye toplam 10 branşta birinciliği hiç kimseye kaptırmadılar.

Yine 2011 yılında düzenlenen Türkiye Yıldızlar Hentbol Şampiyonasında Yarı final oynayan Muradiye İlçe Yatılı İlköğretim Bölge Okulu Yıldız Kızlar Hentbol takımını da yürekten alkışlıyoruz.

Bu arada başarıya doymayan Gürpınar Yibo halter takımını da unutmayalım. Köy çocuklarından oluşturdukları takımla, katıldıkları müsabakalarda Türkiye birinciliği kazanan ve sayısız defalar dereceye giren bu gençlerimizi kutluyoruz.

Şehit Kemal Görgülü İlköğretim Okulu’na burada ayrı bir parantez açalım; Zira bu okulun erkekler voleybol takımı, kırılması zor bir başarıya imza atarak, belki de dünyada örneği olmayan bir rekora sahipler. Tam 13 defa, evet tam 13 yıl üst üste voleybolda Türkiye Şampiyonu oldular. Salonda rakip tanımayan minikler, ayrı bir gurur kaynağımız oldular yıllarca. Her yıl değişen veya mezun veren öğrencilerine, buna bağlı olarak değişen oyuncu kadrolarına rağmen, sürdürülen bu başarıda kuşkusuz öğretmenlerimizin çok büyük bir gayreti söz konusuydu. Onları da buradan saygıyla anıyoruz.

Gerek takım halinde ve gerekse ferdi olarak alınan tüm bu başarılar, Van’ın artık kabuğunu kırmaya başladığının resmidir. Yıllardır ihmal edilen spor dallarıyla yakalanan bu patlama, kuşkusuz daha iyi imkânlar sağlanırsa katlanarak artacaktır. Dileriz deprem felaketini atlatır atlatmaz Vanlı sporcularımız kaldıkları yerden tekrar bu gurur verici başarılarına yenilerini eklerler.

Buradan adını sayamadığım veya unuttuğum tüm başarılı sporcularımızı ve takımlarımızı tekrar tebrik eder, başarılarının devamını dilerim.

  • Etiketler :
  • Van Haber