Yazarlar

MEBİT

DERSANELER KAPATILACAK (MIŞ)!

DERSANELER KAPATILACAK (MIŞ)!

Abone Ol

2012-03-29 15:00:00

 

DERSANELER KAPATILACAK (MIŞ)!

 

Türkiye’de komik işler oluyor.

Neymiş, dersaneleri kapatacaklarmış.

Öncelikle belirtmekte fayda var: Kaldırın, en büyük desteği benim vereceğimden kuşkunuz olmasın. Ama bugünkü Türkiye’de dersaneleri kapatmak, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girmesinden çok daha zor. Artık varın siz bu işin ne kadar imkansız olduğunu hesaplayın!

Peki neden imkansız?

Çünkü henüz öğretmenini eğitemeyen bir eğitim sistemi var. Çünkü siyasi amaçlar uğruna kullanılan bir eğitim sistemi var. Çünkü baştan sona yanlış ve çağdışı olan bir sınav zinciri var. Çünkü eğitim fakülteleri, dünyanın henüz gelişmekte olan ülkelerin bile seviyesinde değil. Çünkü bu ülkede ne öğrenciler, ne öğretmenler ne de yöneticiler yaptığı işten memnun. Çünkü öğrencileri okullarına bağlayan hiçbir cezp edici etken yok. Çünkü öğretmenler odasında, teneffüslerde öğrencilerin soruları çözülmesi gereken yerde, öğretmenler geçim dertlerini paylaşıyorlar. Bu çünküleri istediğiniz kadar uzatabiliriz.

Böyle bir atmosferde, ister kabul edelim ister etmeyelim, bütün öğrencilerin umut bağladıkları tek eğitim kurumları, dersanelerdir.

Bilmem “ütopya”nın ne olduğunu biliyor musunuz? Ütopya, gerçekleşmesi çok zor olan devlet düzeninin adıdır. Ama asıl önemli tarafı şu: Mevcut sistemler çağın koşullarına yanıt veremez duruma geldiklerinde, ütopyalar ortaya çıkmıştır. Ve asıl alınması gereken mesaj da şu: Ütopyaları yazan hiçbir filozof, canı sıkıldığı için yazmamıştır; alternatif üretmek içi,n yazmıştır.

Şimdi gelelim dersanelere…

Dersaneler neden ortaya çıkmıştır? Çünkü eğitim sistemini çağın koşullarına yanıt verememiştir de ondan.

O halde nasıl ortadan kaldırılacak? Söyleyeyim: Eğitim sistemi çağın koşullarına yanıt vermeye başladığında… Ben bugünkü Türkiye eğitim sisteminin, çağın koşullarına yanıt verdiğine ve verebileceğine inanmıyorum.

Bu yüzden dersaneleri kapatmanın da mümkün olduğuna ve olacağına inanmıyorum.

Siz bir yandan kaliteli, çağın gereklerine uygun, mesleki, yeteneğe bağlı, son teknolojik destekli bir eğitim yerine; tamamen demode, çağın çok gerisinde bir eğitim sistemi uygulayacaksınız. Bir yandan da bu demode eğitim sistemini az da olsa ayıbından kurtaran dersaneleri kaldırmayı hedefleyeceksiniz.

Bir yandan öğrenciyi hayatı boyunca mekanikleştiren sınavlara tabi tutacaksınız, sosyal ve kültürel eğitimden tamamen uzaklaştıracaksınız. Bir yandan da az da olsa öğrenciyi sosyalleştiren dersaneleri kapatmayı hedefleyeceksiniz.

Komik olmayın lütfen!


 
  • Etiketler :
  • Van Haber