Yazarlar

MEBİT

GÜZEL ŞEYLERDE OLUYOR!

GÜZEL ŞEYLERDE OLUYOR!

Abone Ol

2011-08-08 15:00:00

Son yıllarda ilimizde spor adına sevindirici gelişmeler yaşanıyor. Özellikle Vanlı sporcuların değişik branşlarda aldıkları dünya çapındaki dereceler ve Van’ın sorunsuz bir şekilde ev sahipliği yaptığı uluslararası nitelikteki spor organizasyonları dikkat çekiyor.

Başarılı bir şekilde yapılan her türlü etkinlik, kentin kamuoyunda ‘bazen olumsuz algılanan’ imajını düzeltmekte ve değişen şehri dışarıya yansıtmaktadır. Dolayısıyla her fırsatı değerlendirip, bu tip organizasyonların üstlenilmesi ve başarıyla tamamlatılması çok önemlidir.

  Artık geleneksel hale gelen ve geçtiğimiz hafta 4.sü düzenlenen Dünya Offshore Şampiyonası Van Gölü Etabında, 2 ulusal kanalın 2 gün boyunca canlı yayınla izleyenlerine aktardığı nefis görüntüler, ilin tanıtımına ve yıllardır ihmal edilen gölün bir kez daha hatırlanmasına sebep olmuştur.

Aynı şekilde Haziran ayının son haftasında bu yıl 2. si düzenlenen ve Trt’den de naklen yayınlanan ‘‘Van Denizi Su Sporları Şenlikleri’’ ayrı bir güzellik olarak yansıdı ekranlara. Yelkenden kanoya, dragon yarışlarından, Çatak’taki rafting’e kadar bir dizi etkinliğe sahne olan Van’da, adeta bomboş geçen yılların acısı çıkarıldı.

Böylece, bir zamanlar tek bir yelkenlinin bile yüzmediği Türkiye’nin en büyük gölü ‘‘Su Sporları Merkezine’’ kavuştuğu gibi büyük çaplı organizasyonlara da ev sahipliği yapmaya başladı. Valiliğin bu öngörüsü sayesinde Van gölü artık su sporlarında çok iddialı bir konuma yükseldi diyebiliriz. 

 Yine geçtiğimiz yıl Kickboks şampiyonası da Van’da yapılmış büyük bir ilgi görmüştü. Türkiye’nin en köklü kickboks organizasyonu olan ‘‘Ergen Ring Ateşi Kickboks Şampiyonasında’’ Van, uluslararası arenada tanıtım fırsatı bulmuştu. Aynı yıl, Türkiye genelinde 25 ilden, toplam 240 sporcunun iştirak ettiği ‘‘Yıldızlar Ferdi Türkiye Halter Şampiyonası’’ da Van’da büyük bir heyecanla başarılı bir şekilde icra edilmişti. Bu organizasyonlarda emeği geçen herkese teşekkürler.

Futbol adına bu yıl B. Vanspor’un 3.lige düşmesiyle hüsrana uğrasak ta il bazında diğer branşlardaki elde edilen başarılarımız, bir nebzede olsa gelecek adına umutlandırıyor. Artık 1.ligde mücadele eden bayan futbol takımından tutun, İşitme Engelliler takımına kadar ilimizi başarıyla temsil eden birçok kulübümüz var.

Daha yeni kurulmasına rağmen, namağlup olarak bayanlar futsal liginde şampiyonluğa ulaşıp 1.ligde mücadele etmeye hak kazanan YYÜ Bayan Futbol takımı alkışı hak ediyor.

Yine sessiz sedasız bir şekilde büyük azim ve kararlılıkla namağlup olarak İşitme Engelliler 1.ligine çıkmayı başaran Van İşitme Engelliler Futbol Takımımızda övgülerin en büyüğüne layık. Ayrıca Bedensel Engelliler Basketbol 2.liginde başarıyla mücadele eden Van Bedensel Engelliler Basketbol Takımımızı da unutmamak gerek.

 Kim bilir ne zorluklar ve yokluklar içerisinde bu büyük başarılara ulaştılar. Sporcusundan teknik ekibine, herkesi kutluyoruz. Söz takım oyunlarından açılmışken, futbolda gruplarını şampiyon olarak tamamlayan B.Vanspor U-14 ve U-15 takımlarına da buradan değinelim. Oynadıkları 24’er maç sonunda Doğu Anadolu Grubunda her iki kategoride şampiyonluğa ulaşmışlardı. Bu başarılar B.Vanspor’un geleceği adına çok sevindirici.

Bu yıl 6.sı düzenlenen, Gap Yaz Spor Okulları Oyunlarında takım halinde 1. olan Van takımı, göğsümüzü kabartan bir başka başarıya imza attı. Hentboldan yüzmeye toplam 10 branşta birinciliği hiç kimseye kaptırmadılar.

Yine yakın zamanda düzenlenen Türkiye Yıldızlar Hentbol Şampiyonasında Yarı final oynayan Muradiye İlçe Yatılı İlköğretim Bölge Okulu Yıldız Kızlar Hentbol takımını da yürekten alkışlıyoruz.

Bu arada başarıya doymayan Gürpınar Yibo halter takımını da unutmayalım. Köy çocuklarından oluşturdukları takımla, katıldıkları müsabakalarda Türkiye birinciliği kazanan ve sayısız defalar dereceye giren bu gençlerimizi kutluyoruz.

Şehit Kemal Görgülü İlköğretim Okulu’na burada ayrı bir parantez açalım; Zira bu okulun erkekler voleybol takımı, kırılması zor bir başarıya imza atarak, belki de dünyada örneği olmayan bir rekora sahipler. Tam 13 defa, evet tam 13 yıl üst üste voleybolda Türkiye Şampiyonu oldular. Salonda rakip tanımayan minikler, ayrı bir gurur kaynağımız oldular yıllarca. Her yıl değişen veya mezun veren öğrencilerine, buna bağlı olarak değişen oyuncu kadrolarına rağmen, sürdürülen bu başarıda kuşkusuz öğretmenlerimizin çok büyük bir gayreti söz konusuydu. Onları da buradan saygıyla anıyoruz.  

Tüm bunların yanında ferdi sporlarda da Van’ın yüzünü güldüren, uluslararası başarılara imza atan, birçok sporcuya sahibiz artık. Aldığı inanılmaz dereceleri takip etmekte zorlandığımız Milli Tekvandocumuz Nur Tatar, başarılarına bir yenisini daha ekleyerek en son Azerbaycan’da düzenlenen şampiyonada 1. olarak Ülkemize ve Van’ımıza altın madalya kazandırmıştı.

İl Özel İdaresi Vanspor kulübünün sporcuları da herkese parmak ısırtan başarılara imza attılar. Türkiye gençler boks şampiyonasında 2 altın madalya kazanan Ümit Zengin ve Zafer Elasan, Van’a Türkiye Şampiyonluğunu getirdiler ve Milli Takıma çağırıldılar. Aynı takımda bayanlar boks şampiyonasında Emel Tatlı ve Berna Kuş’ta bronz madalyayla ilimizi temsil ettiler.

Antalya’da yapılan Türkiye Kulüplerarası Kros Ligi yarışmalarında da İl Özel İdaresi Vanspor Kulübü 16 Yaş Altı Bayan Atletizm Takımı, Türkiye şampiyonu oldu. 2000 metrede Bahar Atalay Türkiye birincisi olurken, Melike Ömür ise Türkiye 3’ncüsü olmuştu.

Daha sonra aynı takımdan Bahar Atalay, 1. Uluslararası Çocuk Spor Oyunları Atletizm Dalında 1500 metrede bu sefer Dünya 2.si olarak hem ülkesini hem de Van’ı başarıyla temsil ederek yüzümüzü ağarttı.  

2 yıl üst üste kilosunda Türkiye şampiyonu olan tekvandocumuz Büşra Şen ise bu yıl 4.sü düzenlenen Avrupa Yıldızlar Tekvando Şampiyonu olarak Van’ı Avrupa şampiyonu yaptı. Aslen Yüksekovalı olan Büşra, Van adına yarıştığı tüm müsabakalarda başarılarını hep yukarılara taşıdı.

YYÜ Beden eğitimi ve Spor Bölümü Öğrencisi Milli Kayakçımız Elif Aşkın katıldığı müsabakalarda 3 Türkiye birinciliği, 1 Türkiye üçüncülüğü kazandırarak kayakta da söz sahibi olmamızı sağlamıştı.

Bir de NBA’ de zirve yapan Enes Kanter var. 2011 NBA Draftına 3. sıradan giren Enes Kanter, Van’daki 12 Dev Adam Basketbol Okulunda başlayan serüvenine NBA Draft tarihinde en yüksek sırada seçilen ilk Türk oyuncu olarak girip rekorları alt üst etmişti.

Gerek takım halinde ve gerekse ferdi olarak alınan tüm bu başarılar, Van’ın artık kabuğunu kırmaya başladığının resmidir. Yıllardır ihmal edilen spor dallarıyla yakalanan bu patlama, kuşkusuz daha iyi imkânlar sağlanırsa katlanarak artacaktır.

Edremit’te yapılması planlanan dev spor salonunun bitmesiyle ve nihayet spor lisesinden yetişen yıldızlarla daha da ivme kazanacak olan ferdi ve takım sporları, aynı zamanda böylesine bir salonda yapılacak çeşitli ulusal veya uluslararası organizasyonlarla da Van hak ettiği değere kavuşacak ve mükemmel bir şekilde tanıtımına katkı sağlayacaktır.

 Buradan adını sayamadığım veya unuttuğum tüm başarılı sporcularımızı ve takımlarımızı tekrar tebrik eder, başarılarının devamını dilerim.

  • Etiketler :
  • Van Haber