Yüz binlerce seçmenin oy kulla...
MEBİT

Van halkının belediye başkanlarından beklentileri!

Yüz binlerce seçmenin oy kullandığı Van’da da vatandaşlar sandığa giderek yerel yöneticilerini seçti. Seçimlerin hemen ardından yıllardır belli başlı problemlerle boğuşan Van’ın da hizmet noktasında beklentileri konuşuldu.

Abone Ol

2024-04-15 11:40:41 | Son Güncelleme : 2024-04-29 06:50:26

Van halkının belediye başkanlarından beklentileri!

Türkiye 31 Mart’ta sandık başına gitti ve 5 yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticilerini seçti. Aynı seçimde 700 bini aşkın seçmeni bulunan Van’da, 481 bin seçmen sandık başına giderek önümüzdeki 5 yıllık belediye başkanlarını belirledi. DEM Parti Van Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere 13 ilçe belediyelerinin hepsini alarak ülkede bir ilke imza attı. Büyükşehir ve ilçe belediye başkanlarının tamamı seçim sonrasındaki mazbata krizi ve olaylara rağmen bayram öncesinde mazbatayı alarak görevlerine başladı. Tüm başkanların koltuğa başlamasıyla birlikte siyaset sohbetleri yerini Van’ın hizmet noktasında beklentilerine bıraktı.

VAN YENİ DÖNEMDE NELER BEKİYOR?

Başta büyükşehir olmak üzere ilçe belediyeleri için projeler açıklayan başkanların uzun vadede bu projeleri uygulamaya koyması beklenirken aynı zamanda işsizlik, trafik, imar ve birçok sorunla mücadele eden Van’ın bu sorunlarına nasıl çözümler üretileceği de beklentiler arasında yer alıyor. Kentin yeni dönem için meraklı bekleyişi sürerken Şehrivan Gazetesi, ‘Vanlının beklediği hizmetleri ve kentin nasıl yönetilmesi gerektiğini’ kentin sorunlarına vakıf ve bu problemleri her platformda dile ve gündeme getiren isimlerle konuşarak görüşlerini aldı. 

FERİDUN IRAK: BELEDİYE BAŞKANLARININ KAPISI HALKA AÇIK OLMALI

Konuyla ilgili konuşan Van Ticaret Borsası, Van Ticaret ve Sanayi Odası eski Başkanı Feridun Irak, kentin sorunlarını ve beklentilerini dile getirerek, “Seçimlerin ilimize hayırlı olmasını diliyorum. İlimizin yerel veya genel neresinden bakarsanız bakın birikmiş devasa sorunları var. Boş vermişlik, halkın dikkate alınmaması, trafik, otopark, imar, yeşil alan, altyapı, ucube imalatlar, liyakatsiz ve torpille doldurulmuş personel bunlar ilk akla gelenler. Belediye başkanlarının kapısı halka açık tutulmalı. Hak hukuka dikkat edilmeli. Öncelikler belirlenmeli kaynaklar buna göre harcanmalı. Yukarıda da ifade ettiğim gibi birikmiş sorunlar var bu sorunların çözülmesi elbette mümkündür. Yeter ki dirayetli bir yönetim anlayışı olsun” dedi.

“LİYAKATLİ KİŞİLER GÖREVLENDİRİLMELİ”

Irak, liyakatli kişilerin görev alması gerektiğinin altını çizerek, “Belediyelerin kayyumla yönetilmesi son bulmalıdır. Belediye başkanının bulaştığı bir suç varsa bu mahkeme tarafından kesinleşmişse yerine gelecek kimse seçimle gelmelidir. Belediye başkanlarından aldıkları emanete azami hassasiyeti göstermelerini, ayrıştırmayan kucaklayan yönetim anlayışını, liyakatli kimseleri görevlendirmelerini bekliyoruz” diye aktardı.

BOZKURT: VAN TÜRKİYE’DE İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİ

Van halkının belediyelerden beklentileri ile ilgili açıklamalarda bulunan iş insanı Şemsettin Bozkurt, yerel seçimlere dikkat çekerek, “Van ve ülkemiz 31 Mart 2024 yerel seçimlerini geride bıraktı. Dem Parti Van’da 14 belediyenin tamamını alarak sanırım Türkiye’de de bir ilki gerçekleştirmiş oldu. Öncelikle bu yeni durumun halkımıza ve ülkemize hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum. Bu durum aynı zamanda seçilenlerin sırtına da nasıl bir yük yüklendiğinin de önemli bir işaretidir. Seçilen tüm belediye başkanlarını canı gönülden tebrik ediyorum. Halkımıza layık hizmetler üreteceklerine dair umudumu ve inancımı belirtmek istiyorum.” dedi.

İŞ İNSANI BOZKURT VAN’IN SORUNLARINI SIRALADI

Kentte çözülmesi gereken sorunları dile getiren Bozkurt şunları söyledi: "Cumhuriyet Caddesinden herhangi bir Vanlıyı çevirip kendisine sorarsanız o Van'ın sorunlarını tek tek size anlatacaktır. Ama yine kısaca üzerinden geçmek gerekirse şöyle sıralayabiliriz. Kuşkusuz en önemli ve 1’inci sorun trafik sorunudur. Ve buna bağlı olarak cadde ve sokak işgallerine derhal son verilmesidir. Ha keza otopark sorunu! İçme suyu, kanalizasyon, yağmur suyu ve diğer altyapı yatırımları sorunu. Buna bağlı olarak, kent meydanı, hafif raylı sistem, ulaşım, kent için bütüncül bir imar planı, işsizlik, yoksulluk sorunu. Otogar ve stadyum sorunu. Tarım, hayvancılık ve turizmin geliştirilmesi vb...”

“VAN ORTAK AKILLA YÖNETİLMELİ”

Van nasıl yönetilmesi gerektiğini ifade eden Bozkurt, “Bu kent artık bu durumu o kadar uzun zamandır yaşıyor ki ben hep söylerim Cumhuriyet Caddesinde herhangi bir vatandaşı çevirin size Van’ın röntgenini çeker izah eder. Sorunlara neredeyse hepimiz vakıfız ama çözüm noktasına geldiğimizde kentlilik duygusunun önüne başka duygular geçiyor ve yine hedefi ıskalayıp yılları kaybediyoruz. Eğer ki, hedef ıskalanmaz ortak bir kent aklı hem teorik hem de pratik olarak ortaya çıkarılırsa, başarılı olunacağına inanıyor ve böyle bir yönetim anlayışının oturtulması gerektiğine inanıyorum.” dedi.

“ÇOK YIKICI SORUNLAR VAR”

Van’da hizmet noktasında bazı şeylerin hızla değişeceğine inandığını aktaran Bozkurt, “Eğer ki, ortak akıl ehil liyakat ölçüsünde bir araya gelinirse ben bazı şeylerin hızla değişeceğine inanıyorum. Çok ağır ve yıkıcı sorunlar var, bunların bugünden yarına çözülmesi çok zor olsa da hafifletilmesi mümkündür. Burada merkezi yönetimin de yerel yönetime karşı tavrı da çok önemli olacaktır. Bu konuda Van'ın gereken hizmeti almasının önünde engel olmak yerine teşvik etmek gerekiyor, çünkü çok yıkıcı sorunlarımız var.” dedi.

“BAŞKANLAR GÜÇLÜ BİR İRADEYLE BU SORUNLARIN ÜSTÜNE GİTMELİDİR”

Başkanlarından güçlü bir irade ile sorunların üstüne gitmesi gerektiğini vurgulayan Bozkurt sözlerini şöyle tamamladı: “Belediye eş başkanlarından beklentilerim elbette tüm vatandaşların beklentileriyle aynıdır. Sorunlar ve çözümler yukarıda belirttiğim gibi artık herkesin ezberlediği şeylerdir. Burada artık başkanlara düşen güçlü bir iradeyle bu sorunların üstüne gitmektir. Gerçekten ama gerçekten istişare etmektir. Liyakati esas almaktır. Denetleme ve düzenlemeyi eksiksiz yapmaktır. Ben eminim hepsinin de hazırlıkları var. Kısa sürede çalışmalara başlayacaklardır. Hepsine başarılar diliyorum.”

İBRAHİM ŞAHİN: VAN, TÜRKİYE’NİN EN YOKSUL KENTİ

Belediye başkanlarından beklentileri ile ilgili konuşan mali müşavir İbrahim Şahin, Van’ın sorunlarını dile getirerek, “Kentin birçok sorunu var. Kentte trafik, istihdam, üretim, yapılaşma sorunu var. Kentin trafik sorunu başlı başına ciddi bir sorun. İnsanlar kentte yaya halde yürüyemez hale geldi. Bu kent büyütülmeli. Bu kent Cumhuriyet Caddesi'nden çıkarılmalı. Kentin rahat nefes alabileceği alanlar yapılmalı. Van tarım bölgesi. Tarımsal anlamda kooperatifleşmeye gidilerek veya halkla birlikte çalışmalar yapılabilir. İşsizlik Van'ın kaderi oldu. Van yıllardır yoksul olan kentlerin başında geliyor. İstihdama yönelik özellikle tarım ve hayvancılık alanında çalışmalar yapılarak bu kentin yoksulluğu bir nebzede olsa çözülebilir” diye aktardı.

“VAN DEMOKRATİK YÖNTEMLE YÖNETİLMELİ, ORTAK AKIL ESAS ALINMALI”

Şahin, Van’ın demokratik şekilde yönetilmesi gerektiğini dile getiren Şahin şunları söyledi: “Seçilmiş belediye başkanları kentin sivil toplum kuruluşları ile bir araya gelerek, kent konseyini inşa ederek kentin sorunlarını sivil yapılarla masaya yatırarak çözmeli. Kentin bileşenleri bir araya getirilerek bu destekle sorunlar çözüme kavuşmalı. Van demokratik bir yöntemle yönetilmeli. Herkesi kucaklayacak, herkese değer verecek, herkesin kendini ifade edebileceği bir yönetim şekli olmalı. Böyle olursa yol alınır diye düşünüyorum.”

MURAT BEYAZ: HALKIN TALEPLERİNE KULAK TIKANMAMALI

Büyükşehir ve ilçe belediye başkanlarından beklentilerini konuşan turizmci Murat Beyaz, seçime değinerek sözlerine şöyle başladı: “Türkiye'de 31 Mart'ta bir yerel seçim gerçekleşti. Kimileri güzel sonuçlar aldı, kimileri ise hayal kırıklığı yaşadı. Sonuç itibarıyla 5 yıl görev yapacak olan belediye başkanları seçildi. Van da seçime gitti. Belediye başkanları ve meclis üyeleri seçildi. Bu anlamda ben seçilen bütün belediye başkanlarına ve meclis üyelerine görev süreleri boyunca başarılar diliyorum. Umarım güzel işler yaparlar. Halkın taleplerine kulaklarını tıkamazlar. Kendi bildiklerini okumazlar.”

“VAN YILLARDIR HAK ETTİĞİ HİZMETİ ALAMADI”

Van’ın yıllarca hizmetten yoksun kaldığını dile getiren Beyaz, “Van dünyada çok özel yere sahip illerden birisi. 1700 rakımda bir denize sahip. Geçmişi Urartu medeniyeti ile başlayan, Urartu başkenti olarak tercih edilen bir yerleşim yeri. Tarihiyle, kültürüyle, doğal güzellikleriyle günümüzde var olan Van şehri çok daha iyi olmalıydı. Van yıllardır hizmet eksikliği yaşıyor. Yıllardır ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda birçok eksikliği hissetmiş ve hâlâ hisseden bir şehirden bahsediyoruz.”

“VAN’IN KAYBEDECEK BİR DAKİKASI BİLE YOK”

“Hem altyapı hem üstyapı hem kültürel hem de sosyal yapısıyla maalesef hak ettiği hizmeti şu ana kadar alamamış kentlerden birisi. Dolayısıyla yeni dönemde bu eksikliklerin giderilmesi için adımların atılacağı bir dönem olması gerekiyor. Van’ın artık kaybedeceği hiçbir dakikası, saniyesi, hiçbir anı yoktur. Kaybedilmiş yıllarımız var. Hizmet alamadığımız yıllarımız var. Dolayısıyla Van çok kısa sürede alamadığımız hizmetleri alarak muasır medeniyetler seviyesine ulaştırmamız gereken bir şehir. Bu durumu belediye başkanları ile meclis üyelerinin de böyle okuması gerekmektedir” diye belirtti.

“VAN TURİZM PASTASINDAN FAYDALANMALI”

Beyaz, turizmle ilgili beklentilerini açıklayarak, “Ben bir turizmci olarak büyükşehir ve 13 ilçe belediye başkanlarına bir çağrıda bulunmak istiyorum; lütfen danışmanlarınızı turizm konusunda donatın. Danışmanlarınızı turizmcilerden seçebilirsiniz. Van şehrinin elindeki en büyük gelir kalemi turizm. Bu sadece Van'a da özgü değil. Van bu pastadan geri kalmamalı. Van kenti turizm pastasından faydalanmalı. Yatırımlar bu yönde olmalı. Büyükşehir ve belediye başkanları Van'ın değerlerini turistik anlamda ön plana çıkaracak ne varsa mutlaka sahiplenmeli. Birkaç somut öneride bulunmak gerekirse Van’da birçok yol kötü durumda.”

“VAN, CUMHURİYET VE MARAŞ CADDESİNE SIKIŞMIŞ DURUMDA”

Beyaz, Van’ın iki cadde arasında sıkıştığını belirterek şunları söyledi: “Günümüze kadar ya hizmet alamadık ya da yarım yamalak hizmet aldık. Şu ana kadar Van'a yapılmış olan hizmetler Van'ı ne kadar ileriye taşımış, buna bakmak lazım. Görünen itibarıyla henüz çağı atlatmış değiliz. Herkesin bildiği problemler var. Trafik sorunu var. Şehir merkezinde otopark sorunu var. Kent merkezinde bir keşmekeşlik var. Son birkaç yıldır Van şehri çok sıkışık bir hale geldi. Cumhuriyet ve Maraş Caddesi'ne sıkışan bir kent. Yeni alanlara ihtiyaç var. Yeni cazibe merkezlerine ihtiyaç var. Yeni cazibe sokaklarına ihtiyaç var. Bir bütün olarak Van şehrinin cazibe merkezi haline getirilmesi ve farklı alternatif caddeler oluşturularak Cumhuriyet ve Maraş Caddesi’nden insan ve trafik yoğunluğunun kaydırılması gerekiyor.” Dedi. Beyaz ayrıca, Cumhuriyet Caddesi’ndeki banka ve kuyumcuların başka yere kaydırılması gerektiğini vurguladı.

“PROBLEMLER SÜMEN ALTI EDİLMEDEN BİR AN ÖNCE ÇÖZÜLMELİ”

Problemlerin sümen altı edilmeden çözülmesi gerektiğini belirten Beyaz sözlerini şöyle tamamladı: “Kentin beklentisi çok büyük. Birçok eksiklik var. Kentte nereye giderseniz eksiklikler var, birikmiş sorunlar var. Bu problemlerin artık çözülmesi lazım. Sümen altı edilmeden bu problemlerin bir an önce çözülmesi lazım. Seçilmiş olan büyükşehir ve bütün belediye başkanlarından, meclis üyelerinden Van'ın problemlerini bir yol haritası çizerek, kente daha çok değer katarak yol almalarını diliyorum. Bunu başaracaklarına inanıyorum.”

  • Etiketler : BELEDİYE YÖNETİM
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER