Yazarlar

MEBİT

1 Mayıs Acısız Olsun

1 Mayıs Acısız Olsun

Abone Ol

2015-04-30 15:00:00

İş bayramı tüm dünyada kutlanan özel günlerden birisidir. İşçiler kendilerine yapılan haksızlıkları dile getirmek için ilk olarak 1856’da Avustralya’nın Melbourne şehrinde taş ve inşaat işçilerinin günlük sekiz saat çalışmak için Melbourne Üniversitesi’nden Parlamento Evi’ne yürüyüş düzenleyerek işçiler arasında birlik, dayanışma ve haksızlıklarla mücadele o tarihten sonra günümüze devam etmektedir.


Türkiye’de resmi olarak 1923’te 1 Mayıs’sın, İşçi Bayramı olarak kabul edilmiş ve kutlamalar yapılmıştır. Daha sonraki yıllarda 1 Mayıs kutlamaları gerekli gerekçeler gösterilerek yasaklanmış ve işçi sendikaları kapatılmıştır.


1923’ten 1976 yılına kadar yasaklarla da olsa 1Mayıs kutlanmaya çalışılmış 1976 yılının 1 Mayısında işçiler İstanbul Taksim Meydanını doldurup kutlamalar yapmışlardır. 1977 yılının 1 Mayısında yine Taksim Meydanı dolduran işçiler kutlamalar sırasında 34 emekçinin öldürülmesiyle ülkemizde günümüze kadar hep 1 Mayıs günleri olaylı ve kavgalı geçmiştir.


1986 başlayan tüm Dünya’ya yayılan her seferinde şiddetle, kanla bastırılmaya çalışılmasına rağmen günümüze kadar her yıl coşku ile kutlanması gerekirken maalesef ülkemizde her yıl hoş olmayan, hazin sonuçlara maruz kalmıştır.


İnsan bazen soruyor neden İşçi Bayramı demişler bir bayram havasında geçse olur bu isim ama 1 Mayıs olunca bir kesimin sırtlarında geçindikleri bu işçi ve emekçi sınıfını kabullenmeyip kafalarındaki sistemle maalesef bu 1 Mayıs gününü kanla bulamaktadır. Bu yüzden gönül ister ki hiç böyle bir bayram olmasaydı. Sınıf ayrımı ve farklılıklar olmasaydı ama işçi ve emekçinin sömüre ve zulme karşı dimdik karşı durmaları gerekecek ve durmaya da devam edeceklerdir.


1 Mayıs insanların eşitliğini, özgürlüklerini ve haklılığı haykıran özel bir gündür. Gönülden eşitliği ve refah düzeyine sahip bir toplum oluşması için emekçiler arasında bir dayanışmadır 1 Mayıs.


Tüm dünyaya yayılan bu bayram tüm dünyadaki emekçinin birleşmesidir. Emeğin kutsallığını dile getirmek ve emeğe karşılık adil geliri dile getirmektir 1 Mayıs. Emeğinin karşılığını alamayan bir toplum her zaman yaralı, mutsuz bir toplum oluşturur. Dünyanın her yerinde bu günde gösterilerin, etkinliklerin ve kutlamaların amacı adil gelir, emeğe saygı, eşitlik gibi durumları dile getirmek ve bir günde olsa o havayı o ayrıcalığı yaşatmaktır.


1 Mayıs Meydanı olan Taksim Meydanı tekrar gösteriler karşı yasaklandı inşallah bu yıl da ki bayramda geçmişteki gibi acılı, kanlı ve şiddetli geçmez ve artık 1 Mayısların artık barış, kardeşlik ve emekçinin gönlüne göre geçer. Sadece emekçinin değil tüm insanlığın


İŞÇİ BAYRAMI KUTLU OLSUN.

  • Etiketler :
  • Van Haber