Yazarlar

MEBİT

LEVİATHAN KILIKLI AKP

LEVİATHAN KILIKLI AKP

Abone Ol

2016-03-11 15:00:00

Yahudi mitolojisinde Leviathan adında bir  deniz canavarı geçer. Mitolojiye göre bu canavar, Yahudileri cezalandırmak üzere Tanrı tarafından gönderilir. Leviathan artık denizden çıkmıştır ve geri  dönülmez bir şekilde her yeri  yıkar, önüne gelen herkesi öldürür. Sadece yok etmeye, öldürmeye konsantre olmuş bir canavardır. Leviathan Yahudiler için Tanrı tarafından gönderilmiş bir terbiyeci mi yoksa bir ceza mı bilinmez. Leviathan tüketmenin ve yok etmenin adı olmuştur hep.


Toplumumuzun leviathanı ise bugün için AKP iktidarı olmuştur. Her hangi bir ilkeye, kurala sahip olmayan sadece kendi iktidarının, şahsi ikbalinin savunucusu olan ve kendisine ‘’tehlike’’ olarak gördüğü her şeyi yok etmek isteyen bir devletçi iktidar haline gelmiştir. Önceleri Kemalist iktidara muhalif olarak ortaya çıkan, onu değiştirecek, dönüştürecek bir parti iddaasında olan AKP, bugün Kemalist zihniyetin de ötesinde tamamen devletleşmiş, ceberutlaşmış bir iktidar olmuştur.


AKP devletleştikçe bir anlamda leviathanlaşmıştır da.  Tüketmeyi ve yok etmeyi kendi doğası haline getirmiştir. Gittikçe başta içinden geldiği muhafazakar toplum olmak üzere bütün topluma yabancılaşmıştır. Tayyip Erdoğan kemalizmin yaptığı her şeyi kendi iktidarında bizzat kendisi yapmaya başlamıştır. Birlikte yola çıktığı dava arkadaşlarını bile hiçe saymıştır. Tıpkı George Orwell’in  Hayvan Çiftliği kitabında geçen ve oradaki devrimi bir süre sonra zulüm ve diktatörlük aracı haline getiren, diğer hayvanları sömüren ve onlar üzerinde baskı kuran bir domuz karakter olan ‘’Napolyon’’  gibi  davranmaya başlamıştır.  


Doğayı üç kuruşluk rant için peşkeş çeken ve sürekli doğa katliamı yapan, özelleştirmelerle satılmadık yer bırakmayan, medyanın tamamına göz diken ve bunun için de kayyum şaklabanlığını devreye sokan,  hukuk ve adalet adına bir kırıntı dahi bırakmayan, hukuk bilmez, anayasa tanımaz bir gözü dönmüşlüğe bürünen AKP devleti, Yahudi mitolojisindeki leviathanın günümüzdeki kanlı canlı bir devamıdır. Sömüren, tüketen ve baskılayan bir leviathan… Ne bağlı kaldığı bir ilkesi var, ne anayasa- hukuk tanıyor ne de ahlaki bir tutumu vardır. Makyavelist perspektifi de aşan  bir zihniyet anlayışıyla hareket eden iktidar ve devlet oburu modern bir leviathan…

  • Etiketler :
  • Van Haber