İMO Van Şubesi Başkanı Mihail...
MEBİT

Van depremi 11'inci yılında: Risk tespiti yapılmalı

İMO Van Şubesi Başkanı Mihail Atik, 11'inci yılına giren depremde hasar gören binaların risk tespitinin yapılmasını isteyerek, olası depremlere karşı alınması gereken önlemleri sıraladı.

Abone Ol

2022-10-24 00:37:23 | Son Güncelleme : 2024-05-06 19:13:03

Van depremi 11'inci yılında: Risk tespiti yapılmalı

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Van İl Koordinasyon Kurulu, 23 Ekim 2011 tarihinde kentte meydana gelen depremin yıl dönümü dolayısıyla Akköprü Anıt Parkta bulunan Deprem Anıtı önünde açıklama yaptı. İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Şube Başkanı Mihail Atik, resmi verilere göre depremde 604 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlattı. Atik, "Coğrafyamızın aktif bir deprem kuşağında yer alması ve büyük can kayıplarına sebep olmuş depremlere rağmen gerekli derslerin alınmamış olması nedeniyle aynı sorunları tekrar tekrar gündeme getiriyoruz" dedi.

TALEPLERİ SIRALADI
Atik, depremlerde can ve mal kaybının önüne ancak tedbirlerle geçilebileceğini işaret ederek, depremde hasar alan ve hala kullanılan binalar için risk tespiti yapılması gerektiğini ifade etti. Atik, alınması gereken tedbirleri şöyle sıraladı:

"Mühendislik biliminin gerekleri dikkate alınmalı, yapıya başlanmadan önce ilgili raporlar, projelendirmeler, kontrol ve denetimler standartlara uygun yapılmalı,

Riskli alanlar imara açılmamalı, bilimsel normlara dayalı yer seçimi yapılmalı, ada ve parsel bazlı tüm yapılaşmalarda mühendislik hizmeti almayan hiçbir uygulamaya ruhsat verilmemelidir,

Zemin etütleri, yapı statiği gibi hayati önemlere sahip çalışmalar mühendislik gözetim ve denetiminden uzak tutulmamalı,

İmar, rant meselesine çıkar menfaatlerine göre oluşturulmamalı. Hazırlanan imar çalışmaları kamuoyuna açık olmalı, üniversite ve mesleki odalar mutlaka sürece dahil edilmeli, bilimsel teknik ve mühendislikten uzak hiçbir mekana yapı uygunluğu için müsaade edilmemeli.”

"GÜVENLİ YAPILAR" ÇAĞRISI
Atik, tedbirlerle depremin etkilerinin en aza indirileceğini vurgulayarak, "Depremlere karşı hazırlıklı olma ve deprem zararlarını en aza indirme politikaları, merkezi ve yerel yönetimlerin önceliği olmalıdır. Ülkeyi ve toplumu depreme karşı hazırlıklı hale getirmek ve her canlının depreme karşı güvenli yapılarda yaşamasını sağlamak devleti yönetenlerin asli sorumluluğundadır. Depremlerde yaşanacak can ve mal kayıplarını kaza ya da kader olarak tanımlayacak hatalara düşmeden, alınacak bilimsel önlemler ve bilinçli eğitimler ile zararın en aza indirilebileceğini unutmamalıyız." diye konuştu. (Van/MA)

  • Etiketler : VAN VAN HABER DEPREM SON DEPREMLER
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER