Van’da son yıllarda kenti güze...
MEBİT

Van Koca Bir Laboratuvara Döndü

Van’da son yıllarda kenti güzelleştirmek için yapılan yapılar kent estetiğini bozuyor. Kent kültüründen bağımsız yapılan kulübeler, mimari açıdan estetiği olmayan yapılar kentin kimliğini bozmaya devam ediyor. Konuyla ilgili konuşan iş insanı Feridun Irak, “Kent estetik kurulu, bu yapıları görmüyor mu? Van’ın her yerinde estetikten uzak yapılar yükseliyor. Van estetikten uzak yapılarla koca bir laboratuvara döndü.” diye tepki gösterdi.

Abone Ol

2022-09-30 12:37:13 | Son Güncelleme : 2024-05-05 12:00:49

Van Koca Bir Laboratuvara Döndü

Van’da son yıllarda kenti güzelleştirmek için yapılan yapılar kent estetiğini bozuyor. Kent kültüründen bağımsız yapılan kulübeler, mimari açıdan estetiği olmayan yapılar kentin kimliğini bozmaya devam ediyor. Konuyla ilgili konuşan iş insanı Feridun Irak, “Kent estetik kurulu, bu yapıları görmüyor mu? Van’ın her yerinde estetikten uzak yapılar yükseliyor. Van estetikten uzak yapılarla koca bir laboratuvara döndü.” diye tepki gösterdi.

 

Kentin siluetini ve estetiğini bozan, olumsuz etkileyen yapılar uzun yıllardır gündemdeki yerini koruyor. Yapılan çağrı ve uyarılara rağmen bir türlü istenilen estetiğe kavuşturulmayan Van, üstelik estetiğe dair birçok detayı da es geçiyor. Şerefiye Caddesi Çohaz Kavşağı’nda bulunan saat kulesi, Beşyol Meydanı’nda bulunan Hz. Ömer Cami önündeki zabıta kulübesi, yine Beşyol Meydanı’nda yer alan Yeraltı Çarşısı’nın yanında bulunan baca, Ulu Cami önünde bulunan saat kulesi kentte görüntü kirliliğine yol açarken estetik açıdan da kötü bir görüntüye neden oluyor.

 Van’da görüntü kirliliğinin önüne geçmek geçtiğimiz yıl Kasım ayında kent estetik kurulu kuruldu. Kurul, şehirde mevcut veya yeni açılan yerleşim alanlarında şehrin estetiği, tarihi ve doğal değerlerine uygun ilke kararları alarak; meydan, bulvar, ana cadde, ana yollar ve sokaklarda, ilgili ve yetkili birimlerin katılımıyla çözüm üretmek, görüş bildirmek ve kararlar almak amacıyla kentteki her türlü görüntü kirliliğini engellemek için oluşturuldu. Fakat aralarında mimarlık, mühendislik, estetik, kent tasarımı, peyzaj mimarlığı gibi çeşitli meslek kuruluşlarının da bulunduğu kurul beklenilen çalışmalar konusunda eksik kaldı.

 

YETKİLİLER ÇİRKİN GÖRÜNTÜLERİN FARKINDA DEĞİL Mİ?

 

Kent merkezinde estetik kurallarından uzak yapıların bulunmasını, içinde bulunduğumuz 21.yüzyılda Van’a hakaret olarak nitelendiren iş insanı Feridun Irak, Türkiye'nin her yerinde yerel yönetimler kentlerinin daha güzel olması için uğraş verirken bizde maalesef daha nasıl kötü olabilir hesabı içindeler galiba. Buna birçok örnek verebiliriz. Birincisi Van'ın en güzel mimarisine sahip olan Hazreti Ömer Cami’si önündeki parkıyla gerçekten çok güzel bir yer. Belediye orayı koruyacağına, havuzlarını pırıl pırıl tutacağına tam tersine zabıta kontrol noktasını caminin görüntüsünü bozacak şekilde caminin hemen avlusunun bitişiğine yerleştirmiş. Sadece bununla kalmamış görev yapan zabıtaların gözü önünde havuz, balçık havuzuna dönüşmüş. Yetkililer bunları görmüyor mu? Kent estetik kurulu ‘Bu yapı şehrin estetiğini bozuyor’ demiyor mu?”  Dedi.

 

“ÇOCUK OYUNCAĞINDAN FARKSIZ”

 

Van’a yapılan bazı yapıların çocuk oyuncağını anımsattığını ifade eden Irak, “Çohaz Kavşağı’na çok güzel bir meydan yapıldı. Meydanın ortasına ise bir saat kulesi inşa edildi. Gitmişler plastikten çocuk oyuncağı gibi köy meydanına bile koyulamayacak bir saat kulesi koymuşlar. Diğer memleketlere gittiğiniz zaman güzel bir mimarisini doğal malzemeden yapıldıklarını görürsünüz. Keyifle izlersiniz, seyredersiniz. Bizde tam tersine, biraz evvel söylediğim gibi plastikten ve çocuk oyuncağı gibi saat kulesini götürmüş meydanına koymuşlar.” İfadelerini kullandı.

 

 

“CAMİ ÖNÜNDEKİ SAAT KULESİ BİSİKLET OTOPARKINA DÖNDÜ”

Bazı yapıların kötü görünümünün yanında bir de alan dışı kullanıldığını söyleyen Irak, sözlerini şöyle sürdürdü:

Yapılar saymakla bitmiyor. Yine çarşı merkezinde Ulu Ulu Camii'nin olduğu alana sondaj makinesinden bozma görüntüsü olan bir saat kulesi koymuşlar. Saat kulesi Bisiklet otoparkı gibi kullanılıyor. Bisiklet otoparkı haline dönüştürmüş. Ya arkadaş bunlar olabilir. Yanlış yapılabilir. Kötü imalatlar olabilir. Fakat bunlar en azından kaldırılır. Yerine yenisi düzgün, estetik olanları yapılır. Bunları tenezzül edip halkın sesine kulak da vermiyor. Sondaj makinesinden bozma saat kulesinin hemen yanı başında belediyeye ait bir binanın yıkımı yarım bırakılmış oldu. Nerede bir sorun yaşanmışsa oturur karşı muhataplarınızla görüşürsünüz. Buna bir çözüm getirirsiniz. Bu çirkinliği ortadan kaldırırsınız. Ama yıllardan beridir çağrılarda bulunmamıza rağmen değişen bir şey olmuyor.” Şeklinde konuştu.

 

“VAN KOCA BİR LABORATUVARA DÖNDÜ”

 

Yıllardır gündemde olmasına rağmen gün geçtikçe estetikten yoksun yapıların inşa edildiğini ifade eden Irak, “ Böyle bir şey yok. Dünyanın neresine giderseniz gidin. Bu kadar estetikten uzak bir yapı göremezsiniz. Kent estetik kuruluna sesleniyorum. Bu yapılar kent estetiğini bozmuyor mu? Van merkez ve ilçelerde de durum çok farksız değil. İlçelerde de bu tür yapılara sıkça rastlamak mümkün. Van’ı deneme tahtası veya laboratuvara çevirdiler.” Dedi.

 


Kaynak: YENİ DOĞU GAZETESİ

  • Etiketler : VAN
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER