Karın boşluğunun sağ alt taraf...
MEBİT

Apandisit Nedir ? Belirtileri Nelerdir ?

Karın boşluğunun sağ alt tarafında bulunan apandiksin işlevi daha tam olarak bilinmemekle birlikte bağışıklık sistemi ile ilgili bir organ olduğu düşünülmekte.

Abone Ol

2020-12-15 12:30:00 | Son Güncelleme : 2024-04-23 08:21:21

Apandisit Nedir ? Belirtileri Nelerdir ?

Karın boşluğunun sağ alt tarafında bulunan apandiksin işlevi daha tam olarak bilinmemekle birlikte bağışıklık sistemi ile ilgili bir organ olduğu düşünülmekte. Kalın bağırsağın başladığı ve ince bağırsağın bittiği alanda bulunan apandiks mikrop açısından zengin olan kalın bağırsağı mikroplara karşı uyarır. Apandikste oluşan iltihaplanma durumlarında apandisit adı verilen rahatsızlık meydana gelir. Apandisit rahatsızlığına müdahale edilmemesi durumunda patlayarak hayati tehlikeye yol açabilir. 

 

Apandisit Rahatsızlığının Nedenleri Nedir ?

 

Apandisit rahatsızlığına neden olan etkenlerden bir tanesi de midede tam olarak sindirilemeyen meyve çekirdeği gibi besinlerin kalın bağırsaktan ince bağırsağa geçişinde apandikse kaçması. Bağırsak enfeksiyonları, bakteriyel enfeksiyonları, tümörler, sindirim sistemindeki iltihapların lenf bezlerinde şişme yapması gibi nedenler de apandisit rahatsızlığının tetikleyicilerindendir.

 

Apandisit Belirtileri Nelerdir ?

 

     Apandisit probleminin en belirgin belirtisi şiddetli karın ağrısıdır. Alt karnın sağ tarafında başlayan ağrı, ani hareketler ve zıplama gibi durumlarda dayanılmayacak kadar şiddetlenebilir.

 

     Mide bulantısı ve kusma şikayetleri de apandisit rahatsızlığında görülebilen belirtilerdendir.

 

     Ağızda kuruluk hissi , iştahsızlık

 

     Apandisit rahatsızlığında sindirim sistemi etkilenebilir bu da ishal veya kabızlık problemlerini beraberinde getirir.

 

     Yüksek ateş

 

     Karın bölgesinde yoğun şişlik.

 

Apandisit Tedavi Yöntemleri

 

Apandisit rahatsızlığından en etkili tedavi yöntemi kesenin alınarak vücuttan çıkarılması işlemidir. Laparoskopik yöntem yani kapalı cerrahi veya açık cerrahi yöntemleri genel anestezi yapılarak uygulanabilir. Kapalı cerrahi daha yaygın olarak tercih edilen bir yöntemdir çünkü açık cerrahiye göre iyileşme süresi daha hızlı gerçekleşmektedir.

 

Apandisit Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci

 

Apandisit ameliyatının kapalı cerrahi ile yapılması durumunda iyileşme süreci çok hızlı ilerlemektedir. Hastada farklı komplikasyonların bulunmadığı durumlarda 24-48 saat arası bir süreçte hasta hastaneden ayrılabilir. Kapalı cerrahi operasyonundan sonra ilk hafta sırtta ve omuzda ağrılar görülebilir, bu çok normaldir.

Açık cerrahi operasyonlarında ise komplike bir durum yaşanırsa hastaneden ayrılma süresi 1 haftaya kadar çıkabilir. İlk birkaç gün yaşayacağınız ağrılar olabilir, çok gerekli olmadıkça ağrı kesici alınması önerilmiyor.

 

Siz de apandisit rahatsızlığınız olduğunu düşünüyor ve muayene olmak istiyorsanız tamamlayıcı sağlık sigortası avantajlarından yararlanabilirsiniz. Detaylı bilgiler için sitesini ziyaret edebilirsiniz.

 


  • Etiketler : Van Haber
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER